Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
КОЛИ ДИТИНА СТАЄ НЕВИЇЗНОЮ
Виїзд дитини за кордон на відпочинок, навчання чи для участі у спортивних змаганнях допускається за згодою обох батьків або за рішенням суду — таке передбачено в українському законодавстві. Однак на практиці ця норма часто призводить до обмеження права дитини на свободу пересування. А це вже не що інше, як порушення ст.33 Конституції України.

Ціна питання
Згідно з Цивільним кодексом, законними представниками неповнолітніх є батьки (усиновлювачі) або інші особи. Однак трапляється, що батько чи мати неналежно користуються (точніше було б сказати зловживають) своїм правом представництва. Діапазон причин для цього може бути широкий: від різних поглядів на виховання малечі, на те, що може принести їй користь, до намагання будь-якою ціною домінувати в родині (навіть на шкоду її членам) чи бажання насолити своїй колишній «половині», якщо шлюб розірвано.
Діти за таких умов перетворюються на іграшку, засіб шантажу чи зведення рахунків між колишнім подружжям. При цьому страждають інтереси малечі. Нагадаємо, в Декларації прав дитини проголошено: їй мають бути надані сприятливі умови для фізичного, розумового, морального та духовного розвитку. Закони, які унормовують це положення, повинні створювати «в найкращих інтересах дитини».
Життя є життя. Ситуація, коли батько, який ігнорує не тільки найкращі інтереси свого чада, а й обов'язок брати участь у його вихованні, зникає, а місцезнаходження його встановити неможливо, поширена. Що робити в такому разі, якщо дитині терміново потрібно виїхати на лікування за кордон? Варіант один — звертатися до суду. Однак, зважаючи на його перевантаженість і неквапність служителів Феміди, таке рішення можна назвати неоптимальним. Під загрозою опиняється здоров'я або й життя дитини.
Для багатьох татусів згода на виїзд свого чада за кордон стає приводом заробити. Ціна питання різна. У випадках, які набули розголосу, озвучують суми в 10 тис. євро і скромнішу — 5 тис. доларів. Матері на такі умови не пристають і воліють звертатися до суду, хоч витрати на адвоката у таких нескладних справах бувають суттєві. До слова, навіть якщо йдеться про банальну поїздку на відпочинок, шукати допомоги у Феміди слід заздалегідь, отож про фінансово привабливі термінові тури доведеться забути. Зрештою йдеться про порушення низки прав: вільно залишати територію України, на особисте і сімейне життя, на відпочинок і дозвілля, на вільний розвиток особистості.

Батьківським зловживанням покладуть край
Вихід із глухого кута слід було визначити на законодавчому рівні. Нещодавно парламентський Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді для розгляду законопроект, що заповнює цю прогалину. Він має таку назву: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прав дитини на свободу пересування». У ньому передбачено: в разі відсутності згоди одного з батьків (або осіб, що їх замінюють) на виїзд дитини за кордон відповідний дозвіл надає орган опіки та піклування.
Для всебічної регламентації правовідносин, пов'язаних із наданням дозволу дитині для виїзду за кордон в ситуації, коли один з батьків ухиляється від обов'язків у забезпеченні її фізичного, розумового та духовного розвитку або ігнорує їх, автор законопроекту пропонує внести зміни до кількох чинних нормативно-правових документів. Зокрема, в ст.313 Цивільного кодексу передбачено закріпити конституційний принцип свободи пересування дитини, встановивши умови, за яких вона може реалізувати своє право на закордонні мандри. Сімейний кодекс з цією метою пропонують доповнити ст. 151-1, а також окремою статтею щодо забезпечення органами опіки права дитини на пересування.
Крім того, рекомендовано внести зміни до законів «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та «Про місцеві державні адміністрації». Визначено, що термін дозволу на виїзд дитини за кордон не може перевищувати місяця, також установлено порядок продовження дії цього документа. Рішення органу опіки та піклування стосовно його надання набирає чинності від моменту ухвалення.
Метою ухвалення згаданого законопроекту є, зокрема, забезпечення дотримання принципу вільного фізичного, розумового та духовного розвитку дитини, сказано в пояснювальній записці до цього нормативно-правового акта. В разі його ухвалення конституційне право дитини на вільне пересування буде закріплено в спеціальному законодавстві. У забезпеченні цього права буде недопущено звуження та обмеження внаслідок зловживання одним із батьків.
Чіткий механізм отримання дозволу на виїзд за кордон за участю органів опіки та піклування зменшить навантаження на судові органи, зазначає керівник громадської організації «Європейська перспектива» Тарас Єлистратенко. Значно зменшиться можливість маніпулювати родинними зв'язками, буде зроблено ще один крок на шляху до гендерної рівності, утвердження поваги до прав дитини.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • БІОЛОГІЧНО СЛАБКА СТАТЬ
  • ПРО ГЕНДЕР НЕ ЗАБУТО
  • СКІЛЬКИ КОШТУЄ СВОБОДА?
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».