Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
НАРКОТИКИ ЗБУВАЛИ... ЛІКАРІ

Цими днями уряд України передав до Верховної Ради підготовлений законопроект про посилення відповідальності за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків. Його «родзинкою» була пропозиція вписати до низки статей Кримінального кодексу рядок про посадових осіб, які поширюють дурман, використовуючи службове становище.

Необхідність запропонованої новації назріла давно, що засвідчив випадок в Одесі, про який повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України. Там оперуповноважений Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в Одеській області, згуртувавши навколо себе осіб із числа наркоманів і раніше судимих, разом із ними виготовляв опій з макової соломки і збував його. Тобто робив те, з чим, згідно зі своїми посадовими обов'язками, мав би боротися. Проте це ще не все: використовуючи службові повноваження і підроблені документи, зловмисник незаконно заволодів двома квартирами, котрі належали двом рядовим членам його зграї, один із яких помер через надмірне вживання наркотиків, а інший хоч і лишився живий, однак довів до такого стану здоров'я, коли треба ставити питання про дієздатність особи.
Нині колишнього міліціонера притягнуто до відповідальності одразу за двома статтями Кримінального кодексу України: 307 «Незаконне виготовлення наркотичних засобів з метою збуту чи їх збут» і 364 «Зловживання службовим становищем». Причому, що стосується останньої статті, то слідство порушило справу за її частиною третьою, де йдеться про дії, вчинені працівником правоохоронних органів, за що передбачено покарання від п'яти до дванадцяти років позбавлення волі.
Утім, цей випадок настільки дикий і кричущий, що навіть якби зловмисникові не інкримінували ст. 364, йому б від цього стало ненабагато легше, оскільки він і за ст. 307 заробив собі від трьох до десяти років, бо злочини скоювали за попередньою змовою групою осіб. Проте у практиці трапляються випадки, коли злодій такого плану за посадою не правоохоронець і скоює злочин один, без спільників. Проте від цього не меншає небезпека скоєного ним діяння, якщо він — посадова особа.
Це стосується насамперед людей у білих халатах. Саме про них ішлося на прес-конференції, організованій Міністерством внутрішніх справ. Регулярно, з періодичністю двічі на рік, силами відомства проводять операцію «Батискаф», мета якої — перекрити канали витікання підконтрольних речовин із легальної сфери в незаконний обіг. Простіше кажучи, щоб ліки, призначені для лікування хворих людей, не діставалися наркоманам.
Цього року операцію проводили від 14 до 31 березня. Було перевірено 9,5 тисячі медичних закладів, виявлено 968 порушень закону, порушено 427 кримінальних справ. За незаконні операції з підконтрольними речовинами до кримінальної відповідальності притягнуто 366 осіб, із яких 105 заарештовано за рішенням судових органів.
Найрезонанснішим серед виявлених став злочин, скоєний на Полтавщині. Там вісім лікарів однієї з лікарень області незаконно виписали понад 3,4 тисячі рецептів на право отримання 113 тисяч доз наркотичних і психотропних лікарських засобів. Установлено, що зловмисники виписували пацієнтові замість одного п'ять-шість рецептів по максимальній дозі. За кожний незаконний рецепт від клієнта брали по 50 гривень. В інших регіонах України виявлено чимало випадків, коли трамадол виписували особам, котрі кілька років як наказали довго жити.
Особлива увага правоохоронців до представників лікарського корпусу пояснюється об'єктивними тенденціями сучасності: нинішня молодь, у плані її нездорового інтересу до наркотиків, набагато ледачіша і боязкіша за своїх попередників. Вона лінується, як колись, варити «ширку» з маковиння і боїться колоти себе шприцами. А от пігулки — інша справа: проковтнув і ходи «кайфуй».
З одного боку, це й добре, бо виводити з хворого організму сертифіковані препарати набагато легше, ніж саморобну гидоту. Проте, з іншого, краще, аби хлопці та дівчата не вживали дурману взагалі. Через це оперативні служби міліції прискіпливо перевіряють аптеки і лікарні, а Кабінет Міністрів пропонує підняти на рік поріг терміну позбавлення волі за збут наркотиків.
Так, згідно з презентованим урядом проектом, згадувана нами ст. 307 передбачає ув'язнення від чотирьох до восьми років за виготовлення наркотиків з метою збуту, або сам збут чи інші пов'язані з цим операції, водночас як у нинішній редакції ККУ — від трьох до восьми. Від шести (замість чинних п'яти) до десяти пропонується давати за ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або групою осіб. До цього ж прирівнюється і злочин, скоєний посадовою особою, навіть якщо зловмисник діяв уперше і без спільників. Крім того, йому мають призначити додаткове покарання, заборонивши протягом певного часу обіймати посади, які дають доступ до наркотичних засобів чи психотропних речовин.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ФАЛЬШИВЕ ГРОМАДЯНСТВО
  • ПОВІЯ ПРОДАВАЛА СИНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».