Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПРО ЗАХИСТ БЕЗДОМНИХ ГРОМАДЯН І БЕЗПРИТУЛЬНИХ ДІТЕЙ
Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей». Цей закон визначає загальні засади соціального захисту таких осіб, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, які спрямовані на реалізацію бездомними особами та безпритульними дітьми прав і свобод, передбачених Конституцією та законодавством України, створює умови для діяльності громадських та благодійних організацій, що працюють у сфері соціального захисту населення.

Це законодавство ґрунтується на Конституції України і складається з цього закону та законів України «Про соціальні послуги», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про житловий фонд соціального призначення», «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», інших нормативно-правових актів.
Під час вирішення питань щодо соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей застосовуються норми міжнародного права та правила, встановлені міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Цей закон поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України.
З метою створення необхідних умов для забезпечення прав і свобод бездомних осіб і безпритульних дітей впроваджується їх облік. Реєстрація місця проживання або місця перебування бездомних осіб здійснюється органом реєстрації за адресою центру, де вони перебувають на обліку, або відповідного закладу, де їм надається тимчасовий притулок.
Держава забезпечує дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також тим із них, які до передачі під опіку чи піклування, влаштування в дитячі будинки різних типів, призову на строкову службу чи арешт мали впорядковане житло, що зберігалося за ними, невідкладне вселення їх у ці приміщення й повернення їм майна.
У разі неможливості повернення житла органи місцевого самоврядування зобов'язані протягом місяця надати аналогічне житло та компенсувати вартість втраченого майна.
Діти зі згаданого контингенту, які досягли 16 років, у разі відсутності житла мають право зараховуватися на квартирний та соціальний облік за місцем їх походження чи проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в дитячі будинки різних типів. Після досягнення 18 років діти, а також особи з їх числа після завершення строкової служби або повернення з місць позбавлення волі протягом місяця забезпечуються соціальним житлом до надання їм впорядкованого житлового приміщення для постійного проживання. Передбачено також засоби захисту осіб, які звільняються з установ виконання покарань, осіб похилого віку, осіб із груп ризику (діти-сироти, мешканці гуртожитків, особи, які не мають житла і перебувають в орендованих приміщеннях, у родичів, близьких та знайомих).
До груп ризику належать психічно хворі, наркомани, алкоголіки, недієздатні або обмежено дієздатні особи. Органи місцевого самоврядування забезпечують захист їх житлових та майнових прав, розвиток житлового фонду соціального призначення, влаштування дітей-сиріт до різного типу дитячих закладів, встановлення опіки та піклування над недієздатними, надання послуг хворим.
Система реінтеграції бездомних осіб і безпритульних дітей передбачає широке коло заходів і закладів. Їм надають тимчасовий притулок, соціальні, медичні, юридичні, освітні, реабілітаційні послуги. Діють будинки нічного перебування, центри реінтеграції бездомних, соціальні готелі. Створено і створюють центри соціально-психологічної реабілітації для дітей. Має працювати служба патрулювання, яка допоможе виявляти бездомних осіб, безпритульних дітей, які потребують допомоги.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОДОЛАТИ ТРУДНОЩІ НА ШЛЯХУ ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ?
  • І САМИМ ДБАТИ ПРО СВОЮ БЕЗПЕКУ
  • СУБСИДІЙ ПОБІЛЬШАЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».