Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
ПОЛЮВАННЯ ЗА... СУТЕНЕРКАМИ

Протягом останніх тижнів правоохоронні органи України активізували роботу по боротьбі зі злочинами у сфері моральності.

Особливих успіхів досягли в цьому працівники міліції Луганської області, оскільки напружити зусилля їх змусили певні особливості регіону. З одного боку, там чимало депресивних містечок, і молодь у пошуках засобів існування нерідко погоджується на будь-яку роботу. Дівчата, зокрема, торгувати своїм тілом. З іншого — близькість Росії і проторена дорога на Москву, де високий попит на повій, спокушає їх вирушати на заробітки саме туди.
Недоброзичливці подейкують, що вартість нелегального експорту сексуальних послуг із Луганщини невдовзі наздожене вартість легального металургійної продукції краю. Чутка, напевне, надто перебільшена, та це аж ніяк не знімає гостроти проблеми. Лише каральними методами її не вирішити, однак правоохоронці все одно регулярно проводять операції з викриття і знешкодження торгівців живим товаром, оскільки службовий обов'язок і власна совість не дозволяють їм сидіти склавши руки і чекати, коли саме по собі поліпшиться економічне становище в регіоні.
Під час однієї такої оперативної комбінації працівники управління по боротьбі з торгівлею людьми обласного УМВС України в Луганській області розмістили в Інтернеті оголошення про те, що дівчина шукає роботу і згодна заради цього на виїзд за кордон. Нижче — номер контактного мобільного телефону. Згідно з ретельно розробленим планом на дзвінки відповідала спеціально підготовлена співробітниця, котрій неважко було зробити правильний висновок про те, яку насправді роботу їй пропонують. Якщо, приміром, роботодавця зовсім не цікавили освіта, досвід роботи і трудові навички, зате дуже — вік, зовнішність і відсутність комплексу сором'язливості при обговоренні інтимних питань, то відразу було зрозуміло, що він запропонує місце не на ткацькій або швейній фабриці.
Невдовзі на оголошення відгукнулася 24-річна місцева жителька на ім'я Галина, котра виступала в ролі вербувальниці для московських сутенерів. За нею і було встановлено оперативний контроль. Проводячи розробку, сищики дізналися, що замовники встановили для неї таку собі «п'ятибальну» шкалу, за якою оцінювали кандидатку в повії. Найвищу оцінку отримували ті, у кого була найбільш приваблива зовнішність і повна відсутність «комплексів», які б зашкодили виконувати чудернацькі забаганки вибагливих клієнтів. За таких Галина, після доправлення їх до Москви, отримувала по тисячі доларів США. За «трієчниць» і «двієчниць» платили удвічі менше, оскільки їм діставалися не досить вигідні замовлення. А тих дівчат, котрі «не потягли» навіть на «одиничку», могли взагалі забракувати, тобто нічого не заплатити і — рушай, звідки приїхала.
Через те вербувальниця намагалася працювати лише з «першосортним» товаром, а тому дуже прискіпливо оглядала і перевіряла претенденток. Якщо були якісь сумніви, жінка про всяк випадок проводила «консультації» із замовниками, тобто фотографувала дівчат в оголеному вигляді й у різних позах, а потім пересилала електронною поштою: мовляв, кажіть одразу — будете брати таку чи ні, щоб мені не витрачатися марно на дорогу.
Операцію з викриття зловмисниці оперативники вирішили проводити після того, як отримали достеменну інформацію, що Галина підібрала і підготувала до відправки двох майбутніх повій. Одна з них — 30-річна жінка, котра працювала реалізатором на міському ринку і заробляла лише півтори тисячі на місяць, котрих їй не вистачало, аби прогодувати двох маленьких дітей. Друга, 17-річна, мріяла про кар'єру зірки шоу-бізнесу і вирішила, що саме робота повією дасть їй для цього гроші та корисні знайомства.
Затримання пройшло на залізничному вокзалі Луганська: працівники міліції підійшли до трійки дівчат за кілька хвилин до відходу потягу, коли ті вже пред'являли провідникам свої квитки. Цікава деталь: їхати збиралися тільки двоє, а третя, тобто Галина, тільки проводжала їх. Та коли стало зрозуміло, що ніхто нікуди не поїде, ті дві поводили себе більш-менш спокійно, а проводжаюча, навпаки, ледь не ридала і зі сльозами на очах намагалася переконати, що тут якась помилка. Такий парадокс цілком зрозумілий: двоє кандидаток у повії не вклали у діло ні копійки і, за великим рахунком, нічим не ризикували. А Галина купувала квитки власним коштом. На той момент вона ще нечітко уявляла, чим це може для неї закінчитися — чи то посадять, чи розберуться і відпустять, однак достеменно розуміла, що гроші пропали, і їх уже ніхто не поверне.
Щодо вербувальниці порушено кримінальну справу за статтею 149 КК України (торгівля людьми). З її жертвами проведено роз'яснювальну роботу — їм буде надано допомогу з працевлаштування.
В іншому випадку луганські сищики знешкодили вербувальницю на ім'я Олена віком 21 рік. У неї було менше досвіду, проте ця обставина, котра мала б стати в пригоді правоохоронцям, насправді додала їм клопоту. Зловмисниця підібрала для роботи в російських борделях трьох неповнолітніх дівчат віком 16–17 років, котрих особисто збиралася супроводити до місця призначення. Перебіг цього процесу також відбувався під оперативним контролем правоохоронців. Та коли все було готове для затримання на гарячому, сталося непередбачуване. Дівчата, весело гуляючи в барі, так захопилися триньканням грошей, що їх лишилося тільки на два квитки на автобус в один кінець.
Олена вирішила взяти з собою лише одну, найпривабливішу з кандидаток, і їхати з нею, а решту переправити на гроші, виручені від продажу першої. Отож двоє дівчат лишилося за бортом, і це ледь не призвело до провалу операції, оскільки саме через одну з них проводився оперативний контроль. Тепер сищики могли й не дізнатися точного часу виїзду, котрий до того ж у будь-який момент міг бути перенесений. Втім, проведена ними робота не пропала марно, і двох подорожувальниць зняли з автобуса на автовокзалі, коли вони вже зручно розташувалися в кріслах.
Та найбільше клопоту правоохоронці мали з викриттям третьої за ліком секс-комерсантки — 26-річної жінки на ім'я Ольга. Лише кілька місяців тому її було звільнено з виправно-трудової колонії, де вона відбувала покарання за крадіжку. У неї є чотирирічний син, однак ним опікується дідусь. Ця жінка, опинившись на свободі, не знайшла кращого бізнесу, ніж експорт повій за кордон, і через своїх знайомих по в'язниці домовилася про їх постачання до курортного Сочі.
Їй вдалося завербувати трьох дівчат віком 17-ти, 25 і 29 років, але вчасному виїзду зашкодила знову ж таки непередбачувана обставина: одна з них кілька років тому загубила свій паспорт, і весь цей час їй постійно щось заважало отримати новий. Ось і цього разу Ольга дала їй гроші на відновлення документа, а дівчина то «проспала», то «захворіла», то «у паспортному столі довга черга». Далі баритися з виїздом було неможливо, оскільки сочинські замовники могли взяти на зарезервовані для них місця інших людей. А тут одна не може їхати, друга може, але без подружки не хоче. Третя готова хоч зараз вирушати, але везти на продаж тільки одну з дівчат невигідно економічно.
І тоді Ольга вирішила перетинати кордон не потягом і не автобусом, а... ніжками, минаючи контрольний пункт, щоб уникнути перевірки документів. Вибравши день, вона посадила усіх трьох на таксі і з ними приїхала на околиці Краснодона, де розраховувала дістатися Росії замерзлим дзеркалом прикордонної річки Сіверський Донець, причому в самому глухому і зарослому її місці. Дізнавшись про це, оперативники заздалегідь попередили керівництво місцевої прикордонної служби, що може знадобитися їхня допомога.
Та й тут не обійшлося без халепи: дівчата збилися з курсу і заблукали в очереті, внаслідок чого випали з поля зору працівників, котрі вели зовнішнє спостереження. Перейти безконтрольно кордон вони навряд чи змогли б, оскільки прикордонники були насторожі, а от провалитися під лід — цілком імовірно. На щастя, все закінчилося добре — дівчат вчасно знайшли і затримали. Ольга намагалася відбрехатися тим, що вони нібито йдуть на день народження до свого знайомого хлопця, котрий мешкає в Донецьку (тільки це не обласний центр України, а районний центр Ростовської області). Однак завербовані нею кандидатки, спочатку одна, а потім і дві інші, дали правдиві свідчення. Зловмисницю також притягнуто до кримінальної відповідальності за торгівлю людьми.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ІЗ ДВЕРИМА ВПОРАЛИСЯ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».