Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ДОНЕЦЬКИЙ ЩИТ НА РИМСЬКИХ ВОРОТАХ
Чемпіони України — футболісти донецького «Шахтаря» продовжують оновлювати рекорди на міжнародній арені. Історичним досягненням для підопічних Мірчі Луческу був уже сам факт виходу до плей-оф Ліги чемпіонів — гірники вперше грають на цій стадії найпрестижнішого в Європі клубного турніру. Та вже перший поєдинок 1/8 фіналу проти італійської столичної «Роми» довів: зупинятися донеччани поки не збираються.

Італійський футбол зараз переживає не найкращий час. Опосередковано це підтвердив результат вівторкового протистояння в Лізі чемпіонів, коли лідер Серії А «Мілан» на домашньому стадіоні «Сан Сіро» поступився четвертій команді англійської прем'єр-ліги лондонському «Тоттенгему». Наприкінці матчу єдиний гол у ворота «россо-нері» забив Пітер Крауч. Втім, варто зауважити, що міланська команда програла поєдинок, у якому цілком заслуговувала, принаймні, на нічию, та Еуреліано Гомес творив дива у воротах лондонців.
«Рома», за всієї поваги до цього колективу, все ж не «Мілан». У поточному італійському чемпіонаті команда Клаудіо Раньєрі йде на скромній восьмій позиції, відстаючи від лідера на 13 очок після 25 турів. В останніх двох зустрічах римляни програли суперникам, які розташувалися в турнірній таблиці безпосередньо за «Міланом»,— «Інтеру» (з хокейним рахунком 3:5) і «Наполі» (0:2).
Та все ж результати в Серії А не мають безпосереднього зв'язку з виступами на міжнародній арені, до того ж «Рома» попри свої фінансові проблеми (які можуть спричинити продаж клубу за 110 мільйонів євро вже протягом найближчих днів), має можливість зберігати у своєму складі таких сильних гравців, як Франческо Тотті чи Мірко Вучиніч.
Ці двоє вийшли в «основі» господарів на римський «Стадіо Олімпіко». Також Клаудіо Раньєрі випустив на поле голкіпера Доні і польових гравців Філіпа Мексеса, Родріго Таддеї, Даніеле Де Россі, Йона-Арне Ріісе, Сімоне Перротту, Ніколаса Бурдіссо, Марко Кассетті і Жеремі Менеза.
Склад команди Мірчі Луческу був досить прогнозованим — Андрій П'ятов у воротах, захисники Разван Рац, Дмитро Чигринський, Ярослав Ракицький і Даріо Срна, на позиціях опорних півзахисників — Томаш Хюбшман і Генрік Мхітарян, атакувальну четвірку становили бразильці Жадсон, Вілліан, Дуглас Коста і Луїс Адріано. Єдина відносна несподіванка — те, що Луческу віддав перевагу Генріку Мхітаряну перед Тарасом Степаненком, який залишився на лаві запасних. Травмований у матчі за збірну України Олександр Кучер навряд чи з'явився б в основному складі, навіть якби зі здоров'ям у нього все було гаразд. Ще один креативний бразилець Фернандіньйо не готовий вийти на поле після перелому ноги, якого він зазнав 10 вересня, та лікарі прогнозують, що до матчу-відповіді 8 березня хавбек «Шахтаря» буде вже цілком придатним до гри.
Стартові хвилини минули в рівній боротьбі без відчутних загострень. Як і належить господарям, «Рома» більше контролювала м'яч, проте робила це переважно в центрі поля. «Шахтар» свідомо віддав ініціативу, обравши тактичну схему 4-5-1 і придивляючись до суперника. Однак розвідка тривала недовго, і доволі швидко українці перейшли до більш рішучих дій.
Перший небезпечний момент виник саме біля воріт італійців. На дев'ятій хвилині Разван Рац вдало приєднався до атаки на фланзі й навісив на Жадсона. Удар останнього заблокував захисник Йон-Арне Ріісе, який до певного моменту гри діяв просто бездоганно. Трохи пізніше капітан гірників Даріо Срна небезпечно пробивав під поперечку зі штрафного, і голкіпер Доні ледь не впустив м'яч у ворота.
У середині першого тайму полегшено зітхнули вже вболівальники гірників, коли після подачі з кутового у виконанні Франческо Тотті захисник Ніколас Бурдіссо з кількох метрів не влучив у майже порожні ворота. Цей момент став своєрідним попередженням для гостей, на яке вони не звернули увагу.
Розплата не примусила себе довго чекати: на 28-й хвилині практично після ідентичного епізоду господарі відкрили рахунок. З лівого флангу Родріго Таддеї навісив на неприкритого Сімоне Перротту, який уже вилітав за межі поля, і відпасував головою уздовж лінії воріт. На жаль для гірників, м'яч влучив у ногу Развану Рацу і відскочив у сітку.
На щастя, донеччанам вдалося відігратися менш ніж за хвилину. Стрімка атака завершилася невдалим прострілом до штрафного майданчика, проте м'яч відскочив прямісінько на Жадсона, який набігав центром. Після потужного удару бразильця стався рикошет від ноги Даніеле Де Россі, що й збило з пантелику Доні — 1:1.
Швидкий гол у відповідь надихнув українців, і вони стали діяти розкутіше. Такі сміливі дії доволі швидко принесли їм дивіденди у вигляді голів Дугласа Кости та Луїса Адріано на 36-й та 41-й хвилинах. Спочатку Коста під час швидкої контратаки в оточенні кількох захисників завдав фантастичного удару в правий від воротаря кут. Згодом вирішальної помилки припустився Йон-Арне Ріісе, який упав на рівному місці свого лівого флангу захисту. Все той же Дуглас Коста ніби чекав такого подарунка і точною передачею вивів Адріано сам на сам із голкіпером, який програв дуель форвардові — 1:3. Перед свистком на перерву той самий Луїс Адріано міг ще збільшити рахунок, проте не зумів точно перекинути Доні.
Другу половину матчу значно активніше розпочала «Рома», постійно збільшуючи тиск на ворота «Шахтаря». Українців, здавалося, влаштовував такий розвиток подій, і вони не поспішали відсувати гру на половину поля суперника. Така розслабленість призвела до того, що італійцям вдалося скоротити відставання в рахунку зусиллями Менеза, який чудово пробив у «дев'ятку» — П'ятов не мав жодних шансів.
Надалі одразу кілька небезпечних моментів створили футболісти Луческу, непогані моменти мали Генріх Мхітарян та Луїс Адріано. Кінцівка пройшла за цілковитої переваги господарів, яких зовсім не влаштовував рахунок на табло. Найближчими до успіху в складі римлян в останні хвилини були Паоло Кастелліні, який вийшов на заміну в другому таймі, та ветеран і лідер команди 34-річний Франческо Тотті, однак на висоті був голкіпер гірників Андрій П'ятов, який поховав надії господарів бодай на нічию.
Восьмого березня в Донецьку «Ромі» потрібно буде перемагати з різницею у два м'ячі, якщо ця команда сподівається на вихід до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Завдання команди Клаудіо Раньєрі ускладнюється тим, що через зайві жовті картки і дискваліфікацію не зможуть зіграти футболісти основного складу Марко Кассетті і Жеремі Менез.
Попри перемогу з рахунком 3:2 головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу чекає на значно складніше протистояння на «Донбас Арені». «Результат дуже добрий, і ми його заслужили. «Шахтар» — сильна команда, яка не випадково опинилася на такому етапі. Але навіть глядачі не знають, як нам було важко грати проти «Роми». Пощастило — суперник нервував, а ми були добре організовані, особливо проводячи швидкі контратаки. У другому таймі було помітно, що «Шахтарю» ще бракує фізичної підготовки, що не могло не позначитися на грі «Роми», вони нас дуже пресингували. Матч-відповідь буде дуже складним, його результат важко зараз передбачити. А хто заслуговує на перемогу більше, побачимо вже в Донецьку», — сказав після гри наставник гірників.
«Ми зробили все, що змогли,— резюмував на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Роми» Клаудіо Раньєрі.— Ми знали, що контратаки «Шахтаря» здатні принести чимало проблем. На жаль, так і вийшло. Ми приймаємо цю гірку поразку сьогодні, але ми не погоджуємося з поразкою взагалі! Ми не збираємося здаватися заздалегідь! Так, нам не вдалося зрівняти рахунок, але я задоволений своєю командою. А в «Шахтаря» велике майбутнє. Один їх Коста чого вартий, його ліва нога — це щось! Звичайно, у другому таймі вони злегка підсіли, і ми могли вирвати нічию, але все сьогодні було проти нас».
Крім двох згаданих вище протистоянь на Апеннінах, цього тижня в Лізі чемпіонів відбулося ще два матчі 1/8 фіналу. В Іспанії миром розійшлися «Валенсія» і німецький «Шальке» — 1:1. А от на Туманному Альбіоні відбувся поєдинок, який не залишив байдужими прихильників гостроатакувального футболу. «Арсенал» у Лондоні приймав «Барселону» і спромігся на вольову перемогу над іспанським грандом. На 26-й хвилині у воротах «канонірів» розписався Давид Вілья, та наприкінці гри господарі примусили голкіпера каталонців Віктора Вальдеса двічі витягати м'яч із сітки — на 78-й хвилині Робін ван Персі з гострого кута завдав неймовірного пострілу впритул зі стійкою, а на 83-й Андрій Аршавін, який вийшов на заміну, чудовим обвідним ударом застав зненацька оборонців і закритого ними воротаря — 2:1.
також у паперовій версії читайте:
  • «БУДІВЕЛЬНИК» ПРАГНЕ ЧВЕРТЬФІНАЛУ
  • ЮГРА ЧЕКАЄ НА БІАТЛОННУ ЕЛІТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».