Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЕКОНОМІКА
ФОРМУЛА УСПІХУ

Світова економіка розвивається швидшими темпами, ніж очікувалося, заявляють експерти МВФ. У фонді поліпшили свій прогноз зростання світового ВВП з 4,2 до 4,4%. Причому в МВФ вважають, що локомотивом зростання світової економіки будуть країни, що розвиваються, тоді як розвинуті економіки зростатимуть повільніше. Водночас у МВФ нагадують про існування спецфонду для підтримки фінансової стабільності в країнах ЄС із загальним обсягом коштів 440 млрд євро. Проте ці ресурси можуть швидко вичерпатись, якщо якась європейська економіка потребуватиме допомоги.

На жаль, безробіття у світі все ще лишається високим — 250 млн людей не мають роботи. Це на 27,5 млн більше, ніж у період, коли починалася фінансова криза, тобто у 2007 році. Експерти сподіваються, що нинішнього року кількість безробітних може зменшитися, але не більш ніж на один відсоток.
У свою чергу, керівники найбільших компаній світу вважають, що найсуттєвіше економічне зростання буде у Китаї, потім у США, Бразилії, Індії, Німеччині, Росії. При цьому Китай, США та Індія були названі найбільш значущими джерелами продукції й сировини.
Темпи зростання країн, що швидко розвиваються, приміром Китаю та Індії, набагато випереджатимуть темпи зростання розвинутих держав, констатують представники бізнесу. А перестановка сил у глобальній економіці ускладнюватиме ухвалення багатьох економічних рішень. Виграють компанії, які використовуватимуть диверсифіковані моделі зростання у розвинутих країнах і державах, що розвиваються.
У світі змінились економічні та політичні потуги — із Заходу на Схід. Хоча поки ніхто не ставить під сумнів лідерство США у сучасному світі, незалежні економісти теж очікують, що цьогоріч найбільше економічне зростання демонструватимуть Китай, Бразилія, Індія, Німеччина та Росія. Вони вважають РФ однією з найбільших економік, що розвивається. Вона не є лідером, а залишається державою, про яку все ще говорять як про країну з великими можливостями.
Україна теж демонструє позитивну економічну динаміку. Минулий рік став для нашої держави переломним на шляху подолання найскладнішої фінансово-економічної кризи і початком реалізації комплексних реформ. Факт поступального руху економіки на шляху до виходу з кризи підтверджує передовсім зростання ВВП.
За підсумками минулого року цей показник становив 4,5%, промислове виробництво зросло більш ніж на 11%, а обсяги експорту на 30%. Інфляція знизилася із запланованих 13 до 9%, дефіцит бюджету — з 15 до 5%. Удалось започаткувати низку важливих для нашої держави реформ. Основною складовою системних перетворень влада визначила структурну перебудову економіки. Одним із пріоритетів на цьому шляху має стати перехід до енергозберігаючих і заощаджувальних технологій.
МВФ позитивно оцінив результати соціально-економічного розвитку України минулого року. Ця об'єктивна оцінка фахівців, запевняє глава уряду М. Азаров,— краща відповідь опонентам. Проте у 2011 році завдання стоять складні. Підтримка МВФ в умовах невизначеності світової економіки, кризових явищ для України надто важлива.
Вітчизняні експерти наголошують, що цьогоріч подальше відновлення галузей економіки триватиме. Є надія, що будівництво у першому півріччі вийде з економічного спаду. Бо вже в четвертому кварталі 2010-го інвестиції в основний капітал порівняно з третім зросли. Є перспективи і в аграрному секторі. Аби активізувати його, потрібні реформи. Якщо сільське господарство і будівництво цьогоріч вийдуть зі спаду, можна говорити, що кризу переважно подолано. Але не остаточно.

Обнадійливий позитив
Усе більше українських компаній може похвалитися своїми досягненнями. Серед них і корпорація «Еталон», яка об'єднує 21 підприємство. Основними напрямками їх діяльності є виробництво автобусів, вантажних автомобілів, технічний рівень яких відповідав би сучасним вимогам, а також комплектуючих для автомобільної промисловості, складська логістика.
Флагман корпорації «Еталон» у сфері виробництва автотранспортних засобів — закрите акціонерне товариство «Бориспільський автозавод». Його було створено у квітні 2002 року. А вже через п'ять місяців після офіційної реєстрації заводу з його конвеєра зійшли перші два автобуси. У грудні 2002-го було завершено сертифікаційні випробування автобуса БАЗ-А079.04 «Еталон» і отримано сертифікат відповідності на промислову партію, а також продано перший автобус. Бориспільський автозавод — сучасне виробництво, площі якого займають понад 19 тис. квадратних метрів.
ЗАТ «Чернігівський автозавод» — одне з наймолодших підприємств корпорації «Еталон». Його було створено у серпні 2003-го і за короткий термін він досяг значних успіхів. Масове виробництво і реалізацію автобусів на заводі розпочали у третьому кварталі 2004 року. Його виробничі й допоміжні площі сягають більш ніж 28 тис. кв. м.
Корпорація «Еталон» постійно працює над створенням нових моделей і модифікацій автобусів. Чернігівський автозавод у цих процесах бере активну участь, розширюючи і оновлюючи свій модельний ряд. Завод активно співпрацює з науково-дослідним інститутом «Еталон», де народжуються проекти нових машин, які згодом втілюють у життя.
Понад 250 найменувань карданних валів і запчастин для автомобілів країн СНД, Німеччини, вітчизняних підприємств випускає ТОВ «Український кардан», створене у жовтні 2005-го. Торік це підприємство та «Чернігівський ковальський завод» активно відновлювали обсяги виробництва, розширювали номенклатуру продукції (ковалі освоїли більш як тисячу найменувань деталей для автомобілебудування, залізничного і сільськогосподарського будування). У 2009-му обсяги виробництва на цих підприємствах зменшилися до 15–18% обсягів 2008 р. Торік вони піднялися до 30 і 60 відсотків.
Торговий дім «Еталон авто» — ексклюзивний дистриб'ютор автотранспортних засобів, які виготовляють на підприємствах корпорації й запасних частин для них. Торговий дім реалізує свою продукцію самостійно і через дилерську мережу. За час існування він продав понад 10 тис. автобусів під торговою маркою «Еталон». Нині ТД пропонує купувати транспорт із використанням різних фінансових інструментів у співпраці з банками та лізинговими компаніями, у тому числі «Еталон-Лізинг». За 3,5 місяця в лізинг передано транспорту на 4,5 млн грн. До речі, діє програма з відстрочення платежу при придбанні транспорту, а також акційна зі знижкою 30% вартості.
Є у корпорації й базовий науково-дослідний інститут автомобілебудування, у якому на постійній основі працює 45 фахівців і більш ніж сто залучають до виконання певних проектів. Фахівці НДІ разом із конструкторами й технологами Бориспільського і Чернігівського атвозаводів розробили і запровадили у виробництво чимало сучасних автобусів. Нині в інституті ведеться проектування кількох нових перспективних моделей автотанспорту на різній агрегатній базі.
У корпорації з 2004 року функціонує автосервісне підприємство, яке займається гарантійним і післягарантійним обслуговуванням еталонівських атвомобілів. Його технічна база дає змогу проводити складні ремонти більш ніж 1500 автобусів щороку.

Добрі перспективи
У першому кварталі 2010-го припинилося зменшення виробництва на підприємствах корпорації «Еталон». А з другого кварталу почалась його стабілізація та поступове зростання (2009-й закінчили зі збитками), хоча 100% завантаження поки не досягнуто. Автобусні підприємства корпорації торік лідирували в галузі, продали 900 машин. Це близько 40% реалізації 2008 року та в 1,8 раза більше, ніж 2009-го.
«Еталон» займає понад 70% вітчизняного ринку нових автобусів, почав працювати на ринку Росії й торік продав сусідам майже 200 автобусів (у 2008-му — 600). Цьогоріч планує збільшити виробництво автобусів для РФ. Головне, що на підприємствах корпорації вдалося зберегти колектив висококваліфікованих фахівців, здатних до новацій.
Торішнього літа корпорація «Еталон» випустила перший зразок міського автобуса «Ромашка». Це нова перспективна розробка з низькою підлогою, яка проходить сертифікацію та випробування. В такому автобусі можна перевозити інвалідів у візках, маневрувати на міських маршрутах в умовах інтенсивного вуличного руху, встановлювати компактні кондиціонери. Автобус обладнано пневматичними підвісками, які дозволяють нахиляти кузов у бік тротуару для зручності пасажирів, обмежених у пересуванні, а також на інвалідних візках.
А на Чернігівському автозаводі спільно з «Бєлкомунмаш» почалася підготовка виробництва сучасних тролейбусів. Білоруський партнер добре відомий у Росії, Європі, Америці, у 2009 році випустив найбільше у світі тролейбусів, має власні розробки і ноу-хау. Його фахівці працюють у три зміни, адже попит на тролейбуси у світі великий. Вже підписано угоду про співпрацю, і в першому кварталі планується випустити еталонівський тролейбус.
Україна потребує великої кількості автобусів для міських і міжміських перевезень, у містах уже повертаються до використання великих автобусів. Тож перспективи для виробників великі. Проте, на жаль, рентабельність у них нижча від інвестиційної привабливості.
Держава має підтримати великих перевізників, аби ті могли купувати автобуси. Варто створювати СП перевізників і комунальних підприємств, відновлювати комунальний транспорт (великі підприємства можуть отримувати кредити під комунальне майно). А ще вчасно перераховувати гроші за перевезення пільговиків.
На ділі, а не на словах необхідно підтримувати вітчизняних виробників, адже вони створюють нові робочі місця. Виробничі потужності підприємств корпорації «Еталон» дають можливість випускати щороку сім тисяч автобусів. У важкі часи вдалось утримати фахівців, зараз із 2,5 тис. звільнених повернулося на постійну роботу більш як тисяча, ще триста працюють вахтовим методом.

Раціональні рецепти
Непогані здобутки має і «Діавест» — одна з найвідоміших вітчизняних компаній у галузі комп'ютерних технологій. Вона працює на українському ринку сімнадцятий рік, є бізнес-партнером провідних світових корпорацій: Intel, Samsung, LG, HP, Epson, Canon, APC, Lexmark, Sony, Microsoft.
Компанія вважається українським виробником комп'ютерних систем (звичайних домашніх комп'ютерів і спеціалізованих серверів). Торік реалізувала їх 21 тис. (+43%), цьогоріч планує додати 21%. Займається і роздрібною торгівлею комп'ютерної та офісної техніки, розробкою та втіленням рішень ІТ для підприємств, наданням інтернет-послуг.
Торік ринок персональних ком'ютерів зріс в Україні на 10%, збільшився продаж ноутбуків. Схоже, купівельна спроможність наших громадян зростає.
Голова правління компанії «Діавест» Анатолій Балюк допускає сценарій сплеску нової кризи. Адже економіку багатьох країн «накачують» грішми, зросли фондові індекси, вони навіть випереджають докризові рівні. Зростають ціни на нафту, золото, почали збільшуватися «мильні бульки», які обов'язково мають луснути. Та коли це відбудеться, невідомо, для цього має бути якийсь поштовх.
Локомотивом світової економіки є Китай. Свою економіку він витягне, та чи вистачить сил витягти із ями глобальну економіку? У Анатолія Балюка є свої рецепти подолання кризи. Треба оптимізувати товарні запаси. «Діавест» робить такі запаси під прогнозований продаж, щоб не було затоварення і нестачі продукції.
Основну увагу варто звертати на товари, які приносять гроші, й не витрачати зусиль на інші. Бажано перевести постійні витрати на перемінні, зарплату працівників прив'язати до результатів роботи.
Слід визначити випереджаюче зростання прибутку над зарплатою і видатками. Важливо зберегти кістяк колективу. Якщо відділ, у якому працює кваліфікований спеціаліст, скорочують чи реорганізують, треба дати йому роботу в іншому підрозділі, адже компанія тримається на добрих фахівцях.
А. Балюк радить позбутися нелояльних працівників, незважаючи на їхню кваліфікацію. Коли усім важко, найгірше — це ниття. І ще не впроваджувати ніяких «модних штучок». Під час кризи не треба витрачати гроші на те, що, можливо, колись дасть прибуток. Про щось нове можна думати за кращих часів, а за кризових максимально «вичавити» прибуток з того, що є у компанії. Доцільно об'єднатися з конкурентами чи партнерами. Це — непоганий шлях до подолання кризи.
«Діавест» соціально орієнтована, а значить суспільно відповідальна компанія, яка розробила кілька цікавих і корисних програм. Найпотужніша з них — «Зроби крок — допоможи дітям». В її рамках компанія подарувала 21 дитбудинку комп'ютери, майже у 70 магазинах облаштувала спеціальні куточки, де можна залишити книги, іграшки, гроші для дітей. Там є фотографії дітей і дитбудинків, їхні адреси й телефони, аби люди могли пересвідчитися, що їхня допомога надійшла саме дітям.
Ця акція спрацювала по всій Україні. Проведено велику рекламну кампанію — залучено місцеві ЗМІ, телебачення. Директори магазинів зустрічаються з керівниками дитбудинків, дізнаються про потреби дітей і надають конкретну допомогу. Нещодавно житель Червонограда подарував дітям три тисячі гривень, на них придбали те, що необхідно дитбудинкам. На свята діти приїздять до своїх старших друзів із концертами. Для них це велика подія, їм вручають подарунки.
Працівники компанії «Діавест» вкладають частку своєї душі у соціальні проекти. Багато людей хоче допомогти дітям, але не знає, як це зробити. Тож варто взяти приклад із компаній, які вміють це робити.

Олена КОСЕНКО


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».