Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
ДЛЯ ХВИЛЮВАННЯ ПІДСТАВ НЕМАЄ
Нещодавно у столичному Будинку офіцерів Збройних Сил України було обговорено аспекти пенсійної реформи. Зокрема, з офіцерами зустрівся віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, а також директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав Машкін. Вони поінформували присутніх про ті кроки, до яких уряд має вдатися найближчим часом.

— Жодних пільг при виході на пенсію військовиків не позбавлятимуть,— з перших хвилин діалогу заявив Сергій Леонідович.— Усі вони будуть збережені. Але деякі зміни при нарахуванні пенсій все ж відбудуться.
Приміром, нині всі військовослужбовці ЗС, інших військових формувань можуть іти на заслужений відпочинок, маючи за плечима 20 років вислуги. У календарному обчисленні. При цьому їхня пенсія становить 50 відсотків того грошового утримання, яке вони отримували на день звільнення.
За кожен рік, проведений на службі, їм нараховується до неї ще три відсотки грошового забезпечення. Якщо, скажімо, людина віддала службі в армії 25 років, то розмір її пенсії становить 65 відсотків. І так за кожен «зайвий» рік, відданий служінню державі.
А ось після реформи офіцер матиме право на отримання пенсії лише після 25 років вислуги. Ходили чутки, що становитиме вона все ті ж 50 відсотків, що, погодьтеся, не могло додавати військовослужбовцям оптимізму. Пан Тігіпко розвіяв їх: для того, щоб отримувати пенсію, мінімальна вислуга має становити 25 років. І розмір пенсії становитиме не 50, а все ті ж 65 відсотків грошового забезпечення.
А за кожен прослужений рік, як і тепер, додаватиметься три відсотки. На попередньому рівні залишатиметься розмір вихідної матеріальної допомоги, яку офіцери і прапорщики отримують при звільненні. Щоправда, максимальний розмір пенсії планується обмежити 80% грошового утримання, а не 90%, як нині.
Міністерство оборони України пропонує також переглянути механізм нарахування пенсій військовослужбовцям за контрактом. Установити для них мінімальний термін вислуги, який би давав цій категорії військовиків право на отримання пенсії. Наприклад, десять років. Представники оборонного відомства кажуть, що при цьому її розмір міг би бути мізерним, коливатися в межах 10–20 відсотків грошового утримання. Це приблизно 200–300 гривень, проте ця сума стимулювала б людей до служби в армії за контрактом. Адже, незважаючи на всі наміри влади перевести українське військо на професійні рейки до 2011 року, лише 52 відсотки особового складу є професіоналами.
Найперша причина такого становища — низький рівень соціального захисту. Більше того, люди звільняються після кількох років служби. При цьому держава втрачає чималі кошти, витрачені на їхню підготовку, утримання. То ж чи не краще витрачати ці гроші на стимулювання людей до служби, ніж — за великим рахунком — на вітер?
— Офіцерам з приводу нарахування їм пенсій за новими правилами не треба перейматися,— сказав віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.— Бо заплановані зміни практично не зачеплять переважну більшість.
Щодо обмеження розміру пенсій 80 відсотками розміру грошового утримання скажу таке: це нововведення, якщо за нього проголосує парламент, стосуватиметься дуже незначної кількості людей. Адже мало хто має вислугу, яка дає право на отримання такої пенсії.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕНСІОНЕРИ, ПРО ЯКИХ ЗАБУЛИ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».