Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
СЕРГІЙ ТІГІПКО: ПЕНСІЙНА СИСТЕМА ПОТРЕБУЄ ЗМІН
Нинішня пенсійна система потребує істотних змін. Аби запровадити їх, уряд ініціював законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної реформи». Він покликаний установити соціальну справедливість як щодо людей, які вже перебувають на заслуженому відпочинку, так і тих, які в майбутньому стануть пенсіонерами.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко під час засідання «круглого столу» «Законодавче забезпечення реформування пенсійної системи», яке відбулося днями у конференц-залі Школи вищого корпусу державної служби.
Відкриваючи зібрання, начальник Головного управління державної служби Тимофій Мотренко зазначив, що нинішній законопроект значною мірою торкається інтересів і такої категорії, як держслужбовці.
«Тому нам важливо почути думки працівників нашої сфери, науковців, керівників Пенсійного фонду, профспілкових лідерів і представників органів виконавчої влади»,— сказав він.
За словами Т. Мотренка, метою «круглого столу» є обговорення та визначення етапів подальшого реформування пенсійної системи й збалансування солідарної системи пенсійного страхування, а також врахування громадської думки при доопрацюванні проекту Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної реформи».
Сергій Тігіпко акцентував увагу на тому, що всі новації торкатимуться лише майбутніх пенсіонерів, а інтереси тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку і водночас продовжує працювати, жодним чином не зачіпаються.
«Мета реформування — поліпшити співвідношення працюючих і пенсіонерів, яке нині доволі невтішне. Якщо платниками внесків до Пенсійного фонду в 2006 році були 15,8 млн осіб, то вже торік — 14,4, а кількість пенсіонерів залишилася однаковою — 13,7 млн»,— констатував він і зауважив, що великим навантаженням на державний бюджет є й покриття значного дефіциту Пенсійного фонду, який сягнув 37,5 млрд грн.
Віце-прем'єр-міністр висловив переконання, що, заощадивши, ці кошти можна було б спрямувати, зокрема, й на збільшення заробітних плат держслужбовців і бюджетників.
За його словами, ініціювавши пенсійну реформу, уряд рішуче налаштований поліпшити інвестиційний клімат у державі, створювати нові робочі місця, навести лад у легалізації заробітних плат та у виведенні з «тіні» бізнесу. Не менш важливо й зменшити навантаження на фонд заробітної плати, з якої відраховуються внески до соціальних фондів.
«Вони нині сягають 41,2%»,— зазначив С. Тігіпко. Він додав, що роботодавці вже зараз заявляють, що лише завдяки такому кроку проблема легалізації заробітних плат могла б істотно зменшитися.
Розуміючи складність запровадження змін до пенсійного законодавства, уряд передбачив поступовість підняття пенсійного віку для жінок та ініціював запровадження компенсаторів для збільшення пенсій жінкам передпенсійного віку. Окрім того, при виході на пенсію працівники культури, освіти та науки отримають одноразову виплату в розмірі десяти своїх пенсій.
Окремо зупинився урядовець і на нормі, що обмежує максимальний розмір пенсії 12-ма прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність.
«Я щойно повернувся з Австрії, де цікавився тамтешнім досвідом. У них мінімальна пенсія з солідарної системи становить 794 євро, а максимальна — 2400. І, до речі, це обмеження встановлене законом»,— констатував Сергій Тігіпко, наголосивши, що принцип дотримання соціальної справедливості повинен сповідуватися і в Україні.
Нині ж в Україні, за його словами, розмір пенсій двох третин літніх людей не сягає й тисячі гривень.
«Фактично ці люди опинилися на межі бідності. І завдання пенсійної реформи полягає також у тому, аби, збалансувавши Пенсійний фонд, знайти фінансові можливості для підвищення рівня більшості трудових пенсій»,— підсумував віце-прем'єр-міністр.

Наталія АНДРУСЕНКО, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЩЕ ОДИН МЕХАНІЗМ ЗБІЛЬШЕННЯ ПЕНСІЙ
  • ТРУДОВИЙ СТАЖ ЖІНКАМ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ДЕКРЕТНІЙ ВІДПУСТЦІ, БУДЕ ЗБЕРЕЖЕНО
  • ЧИ НЕ ЗАБУДУТЬ ПРО ПЕРЕРАХУНОК?
  • СЛУЖБА НЕБАЙДУЖИХ
  • ДУМКА СПО ПРОФСПІЛОК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».