Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ТЕРАКТ У «ДОМОДЄДОВО»
24 січня о 16.32 за московським часом у залі прильотів аеропорту «Домодєдово» стався терористичний акт, унаслідок якого загинуло 35 осіб і понад 150 поранено.
Рятувальна акція після події висвітлила слабкість інституцій, що відповідають за гарантування безпеки держави. Це стало предметом безпрецедентної критики з боку президента Дмитра Медведєва. Його висловлювання свідчать про стурбованість неефективністю структур країни у кризовій ситуації. Дії Медведєва можуть бути викликані також бажанням захиститися від громадського незадоволення. Особливо це виявилось в Інтернеті, який в черговий раз виявився у Росії найшвидшим джерелом інформації та коментарів.

Згідно з даними, які оприлюднили силові структури, терорист-самогубець детонував вибуховий пристрій (потужністю 3—5 кг тротилу) у залі прильотів аеропорту. Рятувальну операцію спочатку вели хаотично, у ній брала участь лише «швидка допомога». Не було організовано евакуацію аеропорту і не зупинено рух пасажирів. Міліція не змогла забезпечити рятувальним службам вільний проїзд на місце події. Група з більш ніж 160 функціонерів МНС, які відповідають за координацію рятувальних робіт, прибула до аеропорту зі значним запізненням.
На відміну від попередніх замахів, представники влади уникали покладати відповідальність на представників терористичних організацій, котрі діють на Північному Кавказі. «Кавказький слід» натомість найчастіше згадують у неофіційній інформації й коментарях, у тому числі в Інтернеті. Це свідчить про прагнення влади уникнути подальшої ескалації антикавказьких настроїв. Виявилося, що самогубцем був 20-річний уродженець Північного Кавказу.
Новим, порівняно з попередніми терористичними замахами, елементом у діях президента була згадка про відповідальність і недоліки у роботі силових структур, передовсім Федеральної служби безпеки, МВС і охорони аеропорту. На засіданні колегії ФСБ 25 січня Медведєв поставив вимогу перед керівником ФСБ, міністром внутрішніх справ і урядом визначити персональну відповідальність осіб, винних у недоліках, а перед Генеральною прокуратурою і слідчим комітетом — притягнути цих осіб до кримінальної відповідальності. Медведєв також доручив Рахунковій палаті РФ проконтролювати витрати на боротьбу з тероризмом. Наступного дня було звільнено чотирьох працівників МВС середнього рівня, котрі відповідають за безпеку на транспорті.
Уперше силові відомства стали предметом не баченої досі критики з боку глави держави. Президент наголосив, що, незважаючи на розширення повноважень ФСБ і МВС, ці органи не показали ефективної боротьби з тероризмом. Ініційовані кадрові зміни у силових відомствах найвірогідніше не торкатимуться найвищого керівництва. Слід очікувати, що силові структури надалі розглядатимуть загрозу тероризму, як привід для поширення контролю за суспільством у Росії та отримання додаткових фінансових ресурсів із бюджету держави.
Прем'єр Володимир Путін офіційно не координував рятувальних робіт і утримався від публічних заяв. Він лише обмежився зустріччю з міністром охорони здоров'я і соціального захисту Тетяною Голіковою, якій доручив опікуватися родинами жертв і пораненими. 25 січня він відвідав жертв теракту в одній із лікарень.
Гостра критика силових структур президентом і здійснювані кроки частково можна пояснити бажанням Медведєва захистити своє реноме. Черговий знаковий напад на російську столицю останніми роками виявив незадоволення суспільства неефективними діями держави у боротьбі з тероризмом. Критичну оцінку цих дій спостерігаємо в Інтернеті, особливо у блогосфері. Інтернет укотре виявився джерелом інформації, що найповніше і найоперативніше реагує порівняно, наприклад, із російським телебаченням, яке із великим запізненням прокоментувало події.

За матеріалами іноземної преси підготував Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «ЗВІРИЛИ» ГОДИННИКИ
  • В'ЯЗЕНЬ
  • КРИЗА В АЛБАНІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».