Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯ СТАЄ СОЮЗНИКОМ... НАТО
Російський парламент завершив процедуру ратифікації Договору про скорочення стратегічних ядерних ракет. Ця подія була відтиснена зі стрічок новин терактом у аеропорту «Домодєдово» та заворушеннями в арабських країнах, але в стратегічному сенсі вона є не менш значимою, ніж ці події. Адже завершення з російської та американської сторін процедури ратифікації Договору про скорочення стратегічних ядерних ракет означає, що Росія та США залишилися на курсі «розрядки», яку досі називають «перезавантаженням».

Це дуже важливо для загального політичного клімату в нашому знервованому та дестабілізованому світі. Нормальна взаємодія між Москвою та Вашингтоном дає шанс на зміцнення передусім європейської системи безпеки.
Свідченням цього можна вважати й пожвавлення стосунків Росії з НАТО. Минулого тижня відбулося чергове засідання комісії співробітництва НАТО та Росії. Воно відбулося попри збереження актуальності спірного питання щодо можливості участі Росії в проекті створення європейської системи протиракетної оборони. На активізації співпраці з Росією в рамках НАТО наполягають передусім найближчі російські західноєвропейські партнери — Німеччина та Франція.
Це не випадково, адже днями Росія та Франція нарешті офіційно підписали контракт на будівництво чотирьох вертольотоносців класу «Містраль». Також лунають припущення про можливість переходу Росії на натівські стандарти стрілецької зброї. Військові експерти пов'язують цю тенденцію передусім із проблемами, які переживає російський військово-промисловий комплекс.
Бурхливі 90-ті роки, коли було радикально скорочено фінансування нових військово-технічних розробок, не минулися даремно. Наразі російська військово-інженерна думка демонструє дефіцит інноваційних ідей. Наприклад, на рівні ракетної техніки десятиліття не можуть завершити проект створення ракети «Булава». «Новітні» системи протиповітряної оборони «С-400» працюють із боєкомплектом, створеним для «С-300». Славнозвісний ракетний комплекс «Тополь-М» фактично є розробкою 20-річної давнини. Тому, на думку багатьох військових експертів, Росія насправді не має конструктивної альтернативи нормалізації відносин із НАТО та тенденції до «інтеграції» у його оборонні структури. Цього вимагатиме й справжня, а не лише декларована модернізація російського суспільства та економіки.
Безумовно, цей процес буде неоднозначним та конфліктним. Адже за двадцять років після розпаду СРСР в Росії склалася модель розвитку «сировинного капіталізму», яка не відповідає стандартам інноваційної економіки. Крім того, десятиліття активної державної пропаганди та представлення НАТО в ролі «основного ворога» також заважатимуть надто швидкій зовнішньополітичній євроатлантичній переорієнтації. А справжні російські патріоти, які турбуються за найближче майбутнє своєї країни, мають зрозуміти її неминучість.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОТЕСТ АРАБСЬКОЇ ВУЛИЦІ
  • БІЛОРУСЬКЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЄВРОСОЮЗУ
  • ПОЛІТИЧНІ ЛІКИ ВІД ЕКОНОМІЧНИХ ХВОРОБ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».