Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЦЕ ЦІКАВО
ПОТОВАРИШУЙТЕ З ДОМОВИЧКОМ...
Напевно, кожна людина змалку щось чула про домовика. Щоправда, тепер хатніх духів нерідко називають інакше, наприклад лагідно «барабашка», або на західний манер «полтергейст». Однак давня слов'янська назва цієї міфологічної істоти — домовий, або домовик.

Поводження з цим духом вимагало дотримання певних правил. Коли їх ігнорувати, то добрий дух міг швидко перетворитися на злого й почати завдавати господарям шкоди, щоб помститися за образу або неувагу. Коли ж шанувати домовичка, то він усіляко допомагатиме господарям у вихованні дітей, догляданні за свійською худобою, у прибиранні хати, в інших господарських справах.
Коли люди переїжджали до іншої хати (збудувавши нову замість старої, або при відокремленні молодої родини й переїзді до іншого помешкання), домовичка слід було запросити переїхати з ними, причому попросити люб'язно, лагідно, по-доброму. Забувши про домашнього духа і не запросивши його, господарі сильно ображали його і наражалися на небезпеку в новому домі.
Як виглядає домовичок? Він може змінювати вигляд, перетворюватись на маленьку ляльку, дитячу іграшку, якусь тваринку (кішку, свинку), набувати людського вигляду. Так, він може виглядати сивим дідусем, дуже маленьким на зріст, а може бути молодою дівчиною.
Домовик по-різному виявляє свою присутність в оселі. То стукає, то ламає цеглу в печі. «І ось, як спати вони ляжуть, у цьому домі вночі вже такий тарарам здіймається, неначе відра одне об одне б'ються, перевертаються. Грім, шум жахливий стоїть, що спати неможливо»,— йдеться в одній з оповідей про домовичка.
Іноді домовик, коли темно, може навіть танцювати посеред хати. Нерідко він свистить, уміє навіть літати (але про це у народних легендах і переказах ідеться нечасто). Може він і плакати, немов дитина, або вночі тихенько гладити хазяйку — рука в нього м'яка і волохата, неначе пух.
Молодій дівчині домовик іноді вночі заплітає косички, причому більш витончено, ніж вона це робить вдень сама. Існує розповідь про випадок, коли дівчина звичайно заплітала собі дві коси, а домовик уночі дуже красиво заплітав їй чотири косички. Як бачимо, дівоча краса не залишає байдужим навіть таку загадкову істоту, як домовичок.
Вагітній жінці домовик уночі гладить і масажує живіт, аби дитині до народження та її матері було комфортно.
Домовик в образі дівчини допомагає пекти хліб, молоти зерно.
Домовому можна ставити різні запитання, наприклад, скільки в домі спить господарів, а скільки гостей, і він стуком точно називає кількість людей.
Уночі домовики можуть ганяти коней, але не всіх, а найчастіше одного, який особливо сподобається. (Є припущення, що насправді коням уночі можуть не давати спати миші, що бігають по них). Домовики також іноді заплітають коням гриви в косички (миші на це неспроможні).
Коли купують нову свійську худобу (особливо коней і корів), то вона має сподобатися домовичкові. Коли ж худоба не тієї масті, яка подобається хатньому духові, то вона довго не проживе. Іноді для того, щоб протистояти негативному впливу домовика на худобу, купують козла, якого домовий боїться. Старий козел може також охороняти коней від того, щоб на них уночі їздили домовики.
Добрий домовий уночі колихає люльку з маленькою дитиною, щоб вона не плакала й не заважала батькам спати. Іноді дитині домовик уночі приносить гостинці. Коли хазяйка іде з дому, домовий прибирає в хаті, щоб до її повернення всюди було чисто.
У господаря з домовиком мають бути дружні добросусідські стосунки. В такому разі, коли вночі в господарстві (не лише в домі, а й за його межами) трапиться якесь лихо, то домовий не тільки розбудить господаря, а й допоможе йому. Домовик, коли його гарно попросити, допомагає господареві гасити пожежу, швидко та успішно з цим упорається.
Де живе домовий? Найчастіше у печі або в запічку, на горищі, у погребі або біля порога.
Важливо вчасно знайти домовичкові заняття. Деякі знавці радять: коли в хаті несподівано вночі починається шум, гуркіт, слід покласти в те місце гральні карти, щоб домовий знайшов собі розвагу. Тоді він не заважатиме людям. Але карти зникають — домовик забирає їх собі.
Домовиків нечасто так називають (таку назву вважають дещо грубуватою, нешанобливою), а частіше «сусідами» і навіть «господарями».
Таким чином, домовичок — образ, який символізує дім і хатній затишок.

Юрій МОСЕНКІС
також у паперовій версії читайте:
  • ІЗ ЖИТТЯ ЧОРНИХ ДІР
  • ЕГОЇСТИЧНИЙ... АЛЬТРУЇСТ
  • КВІТИ У ГОРЩИКАХ— ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я
  • ПРО ЩО ДУМАЮТЬ СОБАКИ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».