Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЯК УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТИКИ ЛИСТИ ДІДОВІ МОРОЗУ ПИСАЛИ
СПЕЦІАЛЬНЕ НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНЕ РОЗСЛІДУВАННЯ «ДЕМОКРАТИЧНОЇ УКРАЇНИ»
Новорічні свята відшуміли, незабаром — Різдво. Що й говорити, рік почався, як завжди, багатообіцяюче, оскільки українські політики знову й знову намагаються нас здивувати, втішити, а подекуди й настрахати. Втім, найцікавішу новину нашій редакції підкинуло новостворене Міністерство інфраструктури. Вочевидь, тут ще не до кінця реформувалися і забули, що така сфера, як зв'язок також входить до компетенції цього відомства.

Отже, цими днями до нашого відділу листів потрапила цікава кореспонденція. Листи написані відомими вітчизняними політиками, які адресують їх... Дідові Морозу. Явно у профільному міністерстві щось наплутали, доправивши таку незвичну пошту до нашої редакції.
Однак свято Нового року вже минуло, тож ми вирішили, що дійти до адресата ця кореспонденція все одно не встигла. Тому узяли на себе сміливість відкрити і прочитати листи. Робили ми це усією редакцією, причому головний редактор, котрий власноруч відкривав кожний лист, заздалегідь одяг костюм Діда Мороза. (Щоб створити ілюзію перебування в Лапландії). Показово, що в цей момент дехто з колег-журналістів навіть запропонував перейменувати наше видання на «Демократичну Лапландію», але загальні збори колективу цю ідею не підтримали.
Утім, ми трохи відволіклися. Прочитавши листи, ми дійшли висновку, що українські політики — надзвичайно чесні й щирі люди. Адже вони, як діти, вірять у казки та у щорічний прихід новорічного дива. А діти не можуть бути поганими. Тому віднині ми категорично заперечуватимемо будь-які «наїзди» на політиків з боку представників народних мас, котрі, бачте, нерідко чомусь іменують політиків нечесними й корумпованими.
Для того щоб якомога більше представників народу переконалося в істинності наших слів, ми (на загальних зборах редакції) одноголосно вирішили опублікувати несподівано отримані нами листи. Хтозна, можливо звичайні люди краще за Діда Мороза допоможуть політикам у здійсненні їхніх мрій. Уже ж допомагали не раз і не два — на виборах усяких чи там під час різних опитувань. Отже, читайте, аналізуйте і... виконуйте.

Лист Віктора Януковича
«Шановний Діду Морозе!
Вітаю тебе, як і усіх моїх співвітчизників, з Новим роком! Як Президент давно мрію побудувати в Україні нове життя для людей. І багато що мені вже вдалося. Я невпинно наводжу в державі лад, борюся з опозицією і зміцнюю свою владу. От недавно Конституційний Суд допоміг мені повернути попередню редакцію Конституції від 1996 року. Проте тепер я волію повернути редакцію Основного закону, котрий ухвалювали при Леонідові Іллічу Брежнєву в 1977-му. А ще краще відразу сталінську конституцію. Тоді мені було б значно легше керувати державою.
Попередні консультації з суддями КС, проведені мною в приміщенні Генпрокуратури, засвідчили: наші служителі Феміди підтримують таку ідею. І готові були в новорічну ніч ухвалити відповідне рішення. Однак виникла невелика, як би це сказати, перешкода. Річ у тім, що в радянських конституціях ішлося про керівну і спрямовуючу роль Комуністичної партії, а не Партії регіонів. Отож, виходить, мої олігархи (перепрошую, міністри) повинні викупити Компартію у Петра Симоненка? Мені такий сценарій не подобається. Тому моє новорічне бажання просте і конкретне. Зроби так, щоб роль Партії регіонів і мене як Президента була керівною і спрямовуючою автоматично. А мої хлопці вже не підкачають. Як тільки наведемо порядок в Україні, приїдемо і до тебе до Лапландії — допоможемо. Ти тільки мені теж листа напиши, щоб я спершу Азарова до тебе послав. Нехай подивиться, реформи проведе, а потім уже і я приїду.
Ще одне. Якщо тобі потрібна нова Снігуронька, то в мене тут є кандидатура. Зроби так, щоб Юлія Тимошенко емігрувала до Лапландії. Нехай краще тобі допомагає. Бо мої тут щось з нею ніяк розібратися не можуть.
Усе, Діду, бувай! А то мені ще в Москву до Медведєва треба заїхати — чарочку перед Новим роком випити за наше стратегічне партнерство. Та й інші справи є — потрібно нарядити... йолку!»

Лист Миколи Азарова
«Дорогий Діду!
Я довго думав, якою мовою до тебе звертатися. Мабуть, ти розумієш усі, бо ти — чарівник. От я й написав листа «по-русски». Але клята опозиція вислідила і пєрєхопила мого листа. Зловтішалися, сякі-такі. Кажуть, що Прем'єр-міністр дєржавної мови не знає. А я знаю! Просто впєвнений, що Діду Морозу, як і економіці України, все одно, якою мовою до нього звєртатися.
Тепер до справи. Я вже місяць живу з підприємцями в «намьотовому містєчку» і вдосконалюю Податковий кодекс. Дуже невдячна робота. Особливо після того, як Президент розпорядився це містечко з Майдану прибрати. Холодно тут, а ти ще й снігу стільки в Україну напустив. Тому зроби так, щоб малі та середні підприємці автоматично стали найманими працівниками. Мені тоді спокійніше буде, а то податки не платять і національного виробника не підтримують.
Якщо так не можна, то нехай єдиний податок, який сплачують «спрощенці», розміром дорівнює державному бюджетові. Тоді мій уряд його точно виконає і ніхто мене не критикуватиме.
Ще дуже прошу, приїдь до нас разом із місією МВФ. Вони, кляті, сказали, що більше грошей не дадуть, поки в Діда Мороза не буде підвищено пенсійний вік. Я тебе за це до штату урядового Секретаріату зарахую. А то після нашого реформаторського скорочення в мене вже працювати нікому.
Чекаю тебе з нетерпінням. А, мало не забув: мені тут Президент говорив, що в тебе є нова Снігуронька. Так ти її з собою не бери, бо вона в Кабміні й так довго сиділа переді мною. Мало чого, раптом знову захоче...»

Лист Володимира Литвина
«Шановний Морозе Івановичу!
Текст цього листа ми затвердили 263 голосами на спеціальному засіданні Верховної Ради, тому можете вважати його депутатським запитом. Щоправда, я хотів, аби рішення було ухвалене конституційною більшістю, та голосів не вистачило — зібрали всіх, кого змогли. Решта усе ще на лікарняних після останньої бійки в сесійній залі.
Отже, від імені Верховної Ради прошу, щоб усілякі позапарламентські сили припинили знищувати в Україні парламентаризм. А парламентаризм можу гідно забезпечити лише я — спікер-історик.
Пропонується усі законопроекти, підписані Головою ВР, візувати ще й у Діда Мороза, аби унеможливити елементи лобіювання.
Представники опозиції пропонували внести до цього звернення норму, згідно з якою їхні законопроекти мав ухвалювати лише Дід Мороз (інакше їх ухвалити неможливо). Однак цю поправку було відкинуто комітетом з питань пошуку торішнього снігу як неприйнятну.
Ми також постановили увімкнути пряму трансляцію наших засідань у Лапландії. Не пригадую, хто вносив цю поправку, але наше науково-новорічне управління визнало, що такий пункт не потребуватиме додаткових бюджетних витрат.
Р. S. Якщо наш Президент накладе на цей документ вето, то від себе особисто прошу підвищення рейтингу для блоку Литвина. Тоді, до речі, шановний Морозе Івановичу, Ви матимете змогу приїхати на наші наступні парламентські вибори. Ми на закритому з'їзді Народної партії ухвалили рішення включити Вас до нашого виборчого списку. Проте я чув, що таке саме рішення ухвалили і наші конкуренти з БЮТ- «Батьківщини». Але Ви не погоджуйтеся на їхню пропозицію, бо біля їхньої Снігуроньки місця для Діда Мороза не знайдеться».

Лист Юлії Тимошенко
«Дорогий Дідусю!
Ти знаєш, у який непростий час звертаюся до тебе. Якби не крайні обставини і не смертельна загроза, що нависла над країною, нізащо не стала б оприлюднювати це звернення. Воно й досі спокійнісінько б лежало у сейфі в Олександра Турчинова, однак тепер його усе частіше викликають на допити і я боюся, що рано чи пізно цей лист можуть викрасти.
Хочу повідомити, що це звернення уже підтримала низка відомих чарівників, серед яких Санта-Клаус і Святий Миколай. Тому, навіть незалежно від того, підтримаєш ти мене чи ні, ми продовжуватимемо боротися. І ніколи не припинимо боротьбу! Зламати нас неможливо.
Я знаю, що корупційна влада розпочала широкомасштабний наступ на соратників і на мене особисто. Вони вважають, що Снігуроньці не місце на волі. Та хоч якими б були їхні подальші дії, кого б вони не кинули за ґрати, я не зраджу своїм ідеалам.
Нині кожен мусить виявити себе, і Дід Мороз тут — не виняток. Час визначатися: чи ти виконуватимеш їхні наскрізь корумповані бажання, чи слідуватимеш нашим принципам чесності й принциповості.
Як лідер опозиції запевняю: ера Снігуроньки рано чи пізно настане!»

Лист Віктора Ющенка
«Любий друже!
Українці — нація гордих і чесних людей. Звертатися до Діда Мороза — це не ознака слабкості. Це вияв особливо теплих і патріотичних почуттів, якими мусить керуватися кожний із нас, роблячи такі звернення.
Я вже цілий рік не звертався до нації, але я й надалі можу звертатися до Діда Мороза. Я запитую себе: який підтекст закладено в моєму зверненні? Шановні, хіба це найголовніше запитання нині? Хіба в нас немає важливіших і нагальніших запитань? Є. Любі друзі, вони є. І на них треба відповідати. Бо хто ж, як не ми, на них відповість?
Сьогодні кожному українцеві зрозуміло: держава розвивається не за тим сценарієм, який прийнято змальовувати в листах до Діда Мороза. Це ми всі маємо усвідомлювати. Бо поки ми цього не усвідомимо самі, ніякий Дід Мороз нам не допоможе.
Тому слава нації й слава кожному з вас!»

Лист Петра Симоненка
«Товаришу Морозе!
Хочу наголосити: як комуніст, я не вірю в існування жодного Діда Мороза! Усе це казки, якими пічкають наш народ заокеанські акули капіталізму. Як тільки комуністи прийдуть до влади, ми ліквідуємо усі старі пережитки. Нам нерідко закидають, що ми й зараз при владі. Це не так. Ми стоїмо осторонь антинародних рішень будь-якої влади. Ми побороли націоналістів, поборемо й олігархів. Без ніякої допомоги Діда Мороза чи інших прихвоснів великої буржуазії.
Наші заклики уже почули в багатьох регіонах нашої держави. І ми впевнено йтимемо до нашої світлої мети. Тільки комуністи здатні захистити права громадян. Хто вважає інакше, того очікує історична ганьба. Бо історію ми писатимемо самі. І в ній не буде місця для націоналістів, прогнилих представників капіталу. Не кажучи вже про якихось дідів Морозів...»

* * *
Коли номер був готовий до друку, нам удалося з'ясувати з надійних джерел, близьких до Адміністрації Президента, що існувало (чи й досі існує?) ще кілька листів. Наприклад, свій лист до Діда Мороза перед самим затриманням написав екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Кажуть, він навіть зумів передати його із СІЗО через надійних людей, але, вочевидь, кореспонденція пішла у світ через якісь інші канали. Тож нашу редакцію обминула. Подейкують, що питанням, чи отримав Дід Мороз послання пана Луценка, нині займається Служба безпеки.
Буцімто, написав лист і фактично відсторонений мер столиці Леонід Черновецький. У його шедеврі епістолярного жанру нібито містилося одне-єдине прохання: заволодіти машиною часу і за її допомогою зробити так, щоб нинішній керівник Києва Олександр Попов ще змалку мріяв стати космонавтом. І досяг цієї мети, переставши бути конкурентом самому Черновецькому. Однак, як свідчать наші джерела, цей лист якимось чином потрапив до пана Попова. Певна річ, він його знищив, а нині активно переймається ще й пошуками машини часу.
Та це лише припущення. За достовірність цієї інформації редакція відповідальності не несе. На відміну від ключової фрази, що йтиме слідом:
Зі святами вас, шановні наші читачі!

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».