Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
КОЛИ ЗІЙШЛА ПЕРША ЗІРКА...
Із дитячим колективом «Екзотика» я познайомилася під час відпочинку в Миргороді в санаторії «Полтава». Попри розмаїття концертів у місцевому Будинку культури, візити заслужених і народних співаків зі столиці там не дивина. Мене вразив виступ місцевого дитячого колективу «Екзотика». Чудова пластика, висока акторська майстерність разом із дитячою безпосередністю, вишукані костюми, продуманий малюнок танців, професійна режисура... Та понад усе — зосереджені й осяяні радістю дитячі личка, завзяття юних танцюристів. Було це 2000-го. І ось колектив відзначає своє п'ятнадцятиріччя. Під час журналістського туру Миргородським краєм я побувала напередодні свята і в «Екзотиці».

Костюми шили зі... старих штор
...А починалося все у вересні 1995-го. За рік до того додому повернулася педагог-хореограф Анжеліка Хоменко. Випускниця Сумського училища культури вже мала деякий досвід роботи у Севастопольському будинку дитячої творчості. Молода, енергійна, вона мріяла створити танцювальний ансамбль, втілити свої творчі фантазії й, певна річ, зібрати талановиту миргородську дітлашню.
Миргородські очільники й керівництво Палацу культури підтримали амбітні мрії землячки. Тож через деякий час по місту замайоріли оголошення про прийом до ансамблю сучасного танцю «Екзотика» при Центрі естетичного виховання. Набирали дві групи дітей: молодшу — від семи до восьми років і старшу — від дванадцяти до чотирнадцяти. І запрацювали на повну силу. Не чекали допомоги, не оббивали високі пороги, не докучали проханнями, а по цеглинці самі мурували фундамент, сіяли в юні душі відчуття прекрасного. То нічого, що перші костюми шили зі старих штор, зате ж своїми руками, гуртом! Он які гарні вийшли! Перші репетиції, на яких закладали підвалини майбутньої майстерності, перші виступи, до яких готувалися з неабияким хвилюванням. І... пристрасне й безмежне бажання навчитися танцювати.
За рік уже мали сольну програму з 16-ти номерів, і не просто танцювальних, а з елементами театралізації. Кожен із них був несподіваний, оригінальний, екзотичний. Не просто набір хореографічних па, об'єднаних темою, а наповнені змістом міні-вистави з добрими й розумними сюжетами. Від самого початку творчу планку підняли високо, так її тримають і досі, щороку долаючи щаблі майстерності. Тепер «Екзотику» знають не лише в Миргороді, точніше не лише в Україні. Та про це згодом. Забігаючи наперед, скажемо, що 2003 року колективу присвоєно звання зразкового за постановку вокально-хореографічної казки «Незвичайні пригоди вірних друзів». Та не спинилися на досягнутому, і ще через п'ять літ «Екзотика» дістала звання «Народний художній колектив». Ось тобі й периферія!

«Екзотичний калейдоскоп» із Гоголівськими оповідками
Уже традиційними в Миргороді стали театралізовані «Різдвяні зустрічі» з вертепом і виставою, присвячені Різдву Христовому, що відбуваються за повного аншлагу. Потихеньку відновлюються народні звичаєві свята.
Уперше «Екзотика» зібрала земляків 8 січня 2005-го, коли на небі зійшла перша зірка, і відтоді щороку цього самого вечора влаштовує прем'єри, щоразу різної форми, але з одним наповненням: розповісти, як багато років тому з'явився на світ божий Ісус Христос, котрий прийняв страждання на хресті за гріхи всього людства. Про те, як прадавні українці зустрічали Сина Божого. Народні символи — кутя на покуті, узвар, лава, застелена запашним сіном, дідух... Про все це дітлашня дізнається під час передріздвяного лікнепу. Аякже, танцювати належить осмислено, слід знати, що означає кожен рух і правильно передавати настрій.
2008 року діти замахнулися на — ні багато ні мало — мюзикл «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Їм це вдалося: до юних долучилися солісти Палацу культури курорту «Миргород». Влаштували дійство на три частини з колядками, театралізованою виставою, де ожили колоритні герої творів Гоголя.
Традиційними також стали звітні концерти наприкінці кожного навчального року. І знову-таки не просто собі концерти з набору танців, а театралізовані дійства. Так доробок колективу поповнився молодіжними дійствами «Розправляйте, птахи, крила!», «Ура! Канікули!», «Екзотичний калейдоскоп» тощо. А ще щороку ансамбль прощається з випускниками, яких доля веде в доросле життя. Отож програма має елементи світлого суму, дехто тихенько витирає сльози...
Не обійти увагою і феєрію «Новорічні пригоди», а ще «Ой, хто, хто, Миколая любить!». Кошти, виручені під час цієї доброчинної програми, передають до фонду «Милосердя» для будинку літніх людей. Чим не урок людяності й поваги до стареньких!

Лаври юних танцюристів
Десятиріччя ансамбль сучасного танцю відзначив театралізованим дійством у двох відділеннях «Планета Екзотика». Програму формувати було з чого: у доробку мали понад 120 хореографічних і вокально-хореографічних номерів. Деякі з них не витримали випробування, а решту модернізували, дали нове життя. Всі номери ексклюзивні, створені хистом художнього керівника Анжеліки Хоменко. Щоправда, вона вже має помічників. Приміром, Марина Ігольніцина, яка виросла в їхньому колективі, після закінчення Гадяцького училища культури за фахом «Хореографія» повернулася до них у новій якості — працює педагогом-репетитором. У репертуарі ансамблю — сюжетні, естрадні, стилізовані народні, класичні, історично-побутові й бальні танці, а також танці народів світу.
Колектив часто бере участь у міських святах, обласних урочистостях із нагоди визначних дат. П'ять років поспіль працювали на головній ялинці області. «Екзотика» звітувала разом із художніми колективами Полтавщини в Києві. «Духовна ода Полтавщини», показана на сцені Національного палацу «Україна», приголомшила столичну публіку. Виступали на всеукраїнських і міжнародних фестивалях та конкурсах. Жодного разу не повернулися додому без призового місця чи нагороди. А в останні три роки виборювали тільки першість і Гран-прі. Ось тільки кілька вагомих відзнак, яких удостоївся колектив: лауреати першої і третьої премій Всеукраїнського фестивалю «Мистецьке сузір'я-2008»; лауреати першої і другої премій та двічі володарі Гран-прі у різних вікових категоріях Міжнародного фестивалю дитячої творчості «Золотий лелека-2003, 2006, 2007, 2008» відповідно; лауреати першої премії Міжнародного фестивалю «Балатон — молодість — мистецтво-2007» в Угорщині; володарі Гран-прі Міжнародного телефестивалю «TV-START-2009» у Києві; лауреати першої премії Міжнародного дитячого фестивалю «Сонце — радість — краса-2009» у Болгарії; лауреати другої і третьої премій Міжнародного фестивалю дитячої творчості «Зоряні мости-2004, 2005» і лауреати першої премії у всіх вікових категоріях Міжнародного фестивалю дитячої творчості «Різдвяні зоряні мости-2009».

Миргородський соліст Маріїнського балету
— Ми пишаємося нашими численними випускниками. Вони приходять і приїжджають до нас звідусіль, цікавляться нашим життям, діляться своїми успіхами і досягненнями, радіють нашим здобуткам,— розповідає пані Анжеліка.— Серед наших вихованців є й знамениті. Скажімо, Сергій Токарєв успішно закінчив вище хореографічне училище імені Ваганової й працює у Маріїнському театрі опери та балету в Санкт-Петербурзі. Іван Венциславський після навчання в Київському естрадно-цирковому училищі працює у Німеччині, а нещодавно започаткував власну школу в нашій столиці. Марина Ігольніцина створила тріо Pa de trois, яке вже здобуло перемоги на всеукраїнських і міжнародних фестивалях, допомогла підняти колектив ще на один щабель у технічній майстерності. Чимало наших випускників не пов'язало долю з хореографією, але танцює у різних колективах, навіть викладає хореографію, хоча має іншу спеціальність. Танець допомагає в житті, міцно й надовго бере в полон.
Неможливо обійти увагою й нинішнє покоління ансамблю «Екзотика». В його основному складі майже сотня дітей віком від восьми до 17-ти років, а у підготовчих групах навчаються 90 дівчаток і хлопчиків віком від чотирьох до восьми років. Колектив працює за авторською програмою Анжеліки Хоменко. У 2009-му вона посіла перше місце на Всеукраїнському конкурсі програм і методичних посібників. Анжеліка Анатоліївна — сценарист і режисер-постановник усіх сольних програм колективу. Крім того, разом із Ларисою Хабоші розробляє моделі концертних костюмів.
— Із колективом працюють акомпаніатори Олена Мукогоренко, Олена Алексієнко, Богданія Деркач. Вони навчають дітей любити і розуміти музику, відчувати її та передавати мелодії в рухах,— продовжує розповідь Анжеліка Хоменко.— Репетитори Лілія Лепа, Таміла Самійленко вносять шарм у нашу творчість, своєрідну хореографічну цікавинку. Лариса Хабоша розробляє оригінальні костюми і всіляко допомагає. А як не сказати добре слово про неофіційну хрещену матусю нашого гурту Тетяну Квітку! Вона багато робить для розвитку колективу. Ми безмежно вдячні й батькам, що не стоять осторонь, а цікавляться нашим життям, допомагають матеріально. Звичайно, ансамблем опікуються міські очільники, зокрема керівництво міськради, «Миргородкурорту», Палацу культури курорту «Миргород», не стоять осторонь фірми «Будівельник», «ВЕЛС», завод «Спецсталь», ВАТ «Армапром», «МиргородТеплоЕнерго», ТОВ «Гранд Трейтінг», МП «Контакт», ПП «Світлана-К», Держлісгосп, АЗС «Реал», «Облавтодор» та ін. Завдяки їхнім спонсорським старанням колектив зміг поїхати за кордон на міжнародні конкурси й не підвів доброчинців.

Віра КУЛЬОВА, Полтавщина — Київ
також у паперовій версії читайте:
  • ТВОРЕЦЬ МОНУМЕНТАЛЬНИХ ПОЛОТЕН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».