Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БІЛОРУСИ ОБРАЛИ ЛУКАШЕНКА
19 грудня 2010 року білоруські громадяни голосували на виборах президента. Вчетверте поспіль на цю посаду обрано Олександра Лукашенка. Ставлення до нього залишається суперечливим. Прихильники називають його «батьком», а опоненти «останнім диктатором Європи».

Водночас ці вибори були показовими з точки зору спроб пом'якшення політичного режиму, що існує в Білорусі. Дев'ять опозиційних кандидатів вперше мали доступ до державних засобів масової інформації. Однак, звісно, експерти Євросоюзу та Ради Європи, відзначаючи ці зрушення, наголосили на тому, що загалом вибори є далекими від класичних демократичних стандартів.
Найбільшою інтригою був результат чинного президента Олександра Лукашенка. Опозиціонери звертали увагу на те, що в разі мінімально справедливого підрахунку голосів має відбутися принаймні другий тур виборів. Утім, аби це хоча б теоретично могло статися, опозиціонерам потрібно було визначити єдиного опонента чинному президенту. Але такого компромісу не відбулося.
Напередодні початку дострокового голосування опозиція не змогла зняти своїх кандидатів з реєстрації у Центральній виборчій комісії. Водночас усі опозиційні кандидати звертали увагу на той факт, що дострокове голосування залишається основним інструментом для отримання бажаного для влади результату виборів.
Білоруські опозиціонери критично поставилися до політичної ціни перемоги. Вони переконані в тому, що покращення білорусько-російських відносин обумовлюється готовністю обміняти визнання Кремлем четвертої поспіль перемоги Олександра Лукашенка на посилення позицій російського капіталу в білоруській економіці.
Коментуючи відмову від визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, Лукашенко зазначав, що такий крок міг ще більше посварити Білорусь із Європейським Союзом. Але реального визнання легітимності президента Білорусі Євросоюзом так і не відбулося. Втім, це не заважає розвитку торговельного співробітництва між ЄС та Білоруссю, попри відсутність перспективи створення зони вільної торгівлі, адже Білорусь продовжує орієнтуватися на Митний союз із Росією та Казахстаном.
Опозиція ввечері дня виборів організувала масові протести в центрі Мінська. Це означає, що навіть у форматі «східного партнерства» Євросоюзу буде важко організувати політичний діалог із президентом Олександром Лукашенком.
Можливо, передумовою для цього європейці визначать початок справжнього процесу політичної лібералізації у Білорусі та послаблення важелів «керованої демократії». Представники білоруської опозиції не вважають вибори, які відбулися, кроком у цьому напрямку. Тому в разі загострення внутрішньополітичного протистояння не можна виключати подальшої ізоляції Мінська від Європи та чергових раундів політичних торгів із Росією.
також у паперовій версії читайте:
  • РЕВАНШ РЕСПУБЛІКАНЦІВ
  • ТЕРОРИСТИЧНИЙ ВИКЛИК
  • «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ» РОСІЙСЬКО-ЛАТВІЙСЬКИХ ВІДНОСИН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».