Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФАНТАСТИЧНИЙ ГРУДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО БІАТЛОНУ
Останній у 2010 році і третій за ліком у сезоні етап Кубка світу з біатлону продовжив приємно дивувати не тільки вітчизняних прихильників одного з найцікавіших зимових видів спорту, а й навіть самого президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака.

У цілому в грудні в Остерсунді, Хохфільцені і Поклюці українські лижники, що стріляють, здобули чотири нагороди і примусили згадати рівень, на якому наша команда перебувала в часи виступів у синьо-жовтій формі Олени Зубрилової. Та головна відмінність нинішнього складу порівняно з колишнім — майже рівні внески чоловічої і жіночої частин збірної до загального успіху.
Найяскравіше підтвердження цієї тези — результат останньої гонки 2010 року. Третій етап Кубка світу у словенській Поклюці завершувала перша в сезоні змішана естафета. Право виступити в жіночій частині змагання тренери надали Олені Підгрушній і Віті Семеренко, чоловіків представляли Сергій Семенов і Сергій Седнєв, якого поруч з норвезьким вундеркіндом Тар’єєм Бьо варто назвати головним відкриттям грудня. Українці провели зразково-показову гонку, в якій до останніх метрів дистанції боролися за перемогу.
Олена Підгрушна прекрасно провела свій етап (хіба що два додаткові патрони у стрільбі лежачи варто занести до пасиву) і другою відправила на дистанцію Віту Семеренко. Відставання від французької команди становило майже 34 секунди, а на п’яти наступали фінська, італійська, словацька і шведська збірні. Показово, що на третьому колі свого етапу Підгрушна продерлася на другу позицію з п’ятого-шостого місця за підсумками стрільби.
Віта Семеренко спромоглася зробити відрив від третьої і наступних команд відчутнішим, хоча дві додаткові перезарядки в «стійці» не дозволили скласти конкуренцію француженці Марі Дорен — відставання від лідера зросло майже до 42 секунд. Натомість словацька збірна програвала українкам вісім секунд, шведська і російська — близько тринадцяти. Саме на другому етапі юна Міріам Гесснер зруйнувала надії німецьких шанувальників біатлону, коли вісьмома патронами (п’ятьма основними і трьома додатковими) змогла закрити лише одну мішень.
Сергій Семенов на третьому етапі зробив усе, що міг, але конкуренти виступили ще краще. Для того, щоб закрити десять мішеней, Семенов використав 11 патронів, та на дистанції пропустив вперед не тільки французів (відставання від лідерів скоротилося до 23 секунд, оскільки Венсан Жей свій етап провів не дуже вдало, використавши аж п’ять додаткових патронів), а й шведів, італійців і росіян.
І саме в цей час до справи взявся Сергій Седнєв, найкращий український спортсмен грудня не лише серед біатлоністів — таким був вердикт експертної ради Національного олімпійського комітету. Уже після стрільби лежачи він повернувся на друге місце, але разом із ним залишили вогневий рубіж також італієць, росіянин, швед і француз.
Один додатковий патрон під час стрільби стоячи не дозволив вирушити на дистанцію першим, та від француза Мартіна Фуркада Седнєва відділяли лише десять з половиною секунд, і за останні два з половиною кілометри наш біатлоніст «з’їв» опонента. На жаль, ще швидшим був швед Карл-Йоган Бергман, який після стрільби відставав на п’ять секунд, а на фініші виявився на мізерні три десяті секунди раніше. Після гонки Седнєв сказав, що ще десяток-другий метрів дистанції могли б дозволити обійти і цього конкурента. Втім, третє в грудні «срібло» (та ще і в такій красивій гонці) — не привід сумувати.
Сам Сергій Седнєв завдяки успішним виступам в особистих змаганнях піднявся на незвично високе четверте місце в загальному заліку Кубка світу. Попереду — лише норвезьке тріо, складене з Тар’єя Бьо, Еміля-Егле Свендсена і Уле-Айнара Бйорндалена. Так високо за підсумками настільки значної частини сезону українські чоловіки ще ніколи не піднімалися. Але друге місце в спринті у Хохфільцені, третя позиція в індивідуальній гонці в Поклюці (про це «ДУ» вже писала тиждень тому), інші високі результати дозволили дихати в спину «самому» Бйорндалену.
У жіночій частині загального заліку схожі здобутки демонструє Валя Семеренко. На п’єдестал пошани вона ще не піднімалася, але четвертою вже була. Тож п’яте місце в класифікації найкращих біатлоністок планети слідом за фінською «декабристкою» Кайсою Макарайнен, шведками Хеленою Екхольм і Анною-Карін Зідек та француженкою Марі-Лор Брюне Валя утримує закономірно.
Президент Федерації біатлону Володимир Бринзак і сам здивований, що все так добре вдається українським біатлоністам на початку сезону. Про це він заявив у коментарі «Першому Національному», пише сайт ФБУ.
«Виступ у Поклюці оцінюю дуже позитивно. Здивований, що все так добре виходить на початку сезону, адже раніше ми завжди краще виступали у лютому, березні,— сказав він.— Але зараз розпочали завойовувати подіуми вже у грудні, і спортсмени перебувають у дуже доброму функціональному стані, стріляють непогано, тому я щасливий. Спробуємо зробити, щоб так було протягом всього сезону, а не завершилося у грудні», — додав Бринзак.
Про це ж говорив і головний лауреат грудня Сергій Седнєв: «Напередодні сезону основним стартом року вважався чемпіонат світу, який відбудеться у березні в російському Ханти-Мансійську. Виходячи з цього, був спланований весь процес підготовки. При цьому на Кубок світу конкретних завдань перед нами не ставили. Однак тепер не виключаю, що плани можуть бути скореговані. Виступлю на найближчих етапах в Обергофі і Рупольдингу, а потім буде видно, чи варто їхати на американські кубкові етапи, які прийматимуть Лейк-Плесид і Форт-Кент.
Попередньо в графік підготовки до чемпіонату світу вони не входили. Але якщо мені вдасться втриматися в лідируючій групі і після двох німецьких етапів, ймовірно, полечу виступати і за океан. Наскільки мені відомо, Бьо, Бйорндален і Свендсен пропускати американські етапи не збираються. Щоб не відстати від них, мабуть, виступатиму і я».
Федерація біатлону і справді за підсумками грудня змінила попередні плани лідерів команди. Сергій Седнєв і Валя Семеренко в лютому вирушать за океан. А невдовзі вони візьмуть участь у найпрестижнішому комерційному старті сезону — Різдвяній гонці в Гельзенкірхені, в якій братиме участь і другий наш дует — Оксана Хвостенко і Андрій Дериземля. Організатори вперше запросили два українські дуети.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ФУТБОЛЬНА ВЕСНА ДЛЯ ТРЬОХ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».