Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВАШІ КРАЩІ ЗАХИСНИКИ
Сумніваюся, що знайдеться людина, котру б не хвилювало питання, як не захворіти на грип. З огляду на це експертів попросили оцінити основні засоби екстреної профілактики за 15-бальною шкалою. Після того як оцінки спеціалістів підсумували, кожному методові надали місце відповідно до того, скільки балів він отримав. Проте слід зазначити, що медики не рекомендують зосереджуватися лише на одному засобі: тільки комплексна профілактика може максимально захистити від грипу.

Тож до вашої уваги рейтинг кращих засобів профілактики.
На першому місці часник і цибуля. По-перше, вони багаті фітонцидами — летючими ефірними оліями, які мають властивість швидко нейтралізувати віруси, що знаходяться у повітрі. По-друге, містять вітаміни та мікроелементи, які зміцнюють імунітет.
Головний і найефективніший засіб профілактики — споживати часник і цибулю. До речі, ефект посилиться, якщо часник чи цибулю вживати із салом: воно є ад'ювантом, тобто стимулятором імунітету. Ефект настає відразу після вживання. Зазвичай знезаражувальний ефект від зубчика часнику чи третини цибулини триває близько двох годин. Найважливіше вживати їх перед виходом на вулицю, де на нас чатують віруси. Якщо в колективі є підозра на хвору людину, то захист треба поновлювати кожні дві-три години.
Як же бути із запахом, запитаєте ви? Якщо ретельно подрібнені цибулю або часник вжити як пігулку і одразу запити водою, запаху не відчуватиметься.
На другому місці — стимулятори інтерферону. Здоровим людям вони взагалі не потрібні й навіть можуть зашкодити, спричиняти збій в імунній системі. Проте вони показані, якщо у людини імунодефіцит. Про нього може свідчити будь-яке хронічне захворювання, наприклад часте загострення герпесу, хронічного запалення нирок, бронхів та інші.
Отже, стимулятори потрібно застосовувати людям з імунодефіцитом — один препарат, а не кілька. Ефект настає вже наступного дня після початку вживання. Деякі пацієнти вважають, що чим більше вживаєш таких пігулок, тим кращий буде імунітет. Це не так: перевищені дози можуть «перевантажити» імунітет, і він ослабне.
Більшість цих засобів продають без рецепту, тому якщо у вас немає можливості проконсультуватися з лікарем, як їх уживати, керуйтеся інструкцією для застосування препарату — з неї можна дізнатися про профілактичні дозування і схеми вживання.
Якщо не вдається дістати препарати-індуктори інтерферону, підтримати імунітет допоможуть настоянка ехінацеї та прополіс.
Уживають внутрішньо по 20–30 крапель тричі на день (але не на ніч) за 30 хвилин до їди. Препарати не призначають жінкам у період вагітності й лактації, а також при аутоімунних недугах. Дітям препарат призначають від чотирьох років, дозу повинен індивідуально дібрати лікар. До речі, прополіс містить близько 250 біологічно активних речовин (феноли, флавоноїди та інші), за рахунок яких він підвищує імунітет і чинить антимікробну і противірусну дію. Ефект від використання настає того ж дня. Його розсмоктують по одній-дві горошини (таблетці) на день.
На третьому місці — захисна маска. Носити її доречно там, де багато людей,— потенційних джерел інфекції (у транспорті, кінотеатрі, на футбольному матчі). Врахуйте, що її треба регулярно змінювати: якщо вірусів у повітрі багато, то вона може їх «стримувати» максимум три-чотири години.
На четвертому місці — оксолінова мазь. Її наносять у кожну ніздрю круговими рухами. Важливий момент: щоразу після приходу з вулиці потрібно промити ніс (краще мильною водою), щоб вилучити віруси, які могли туди потрапити. Потім нанесіть мазь знову.
На п'ятому місці — вітамін С. Кращі його джерела — цитрусові (добова доза вітаміну міститься — на вибір — у двох середніх апельсинах, чотирьох-п'яти мандаринах, трьох лимонах), ківі (добову дозу «аскорбінки» містить один фрукт), капуста (сира і квашена).
Найбагатший на вітамін С відвар шипшини. Його готують так: очищаєте ягоди від волосків і пропускаєте їх через м'ясорубку. Потім проварюєте жменю ягід у 300 мл води протягом 15 хвилин. Перед уживанням проціджуєте відвар через марлю. Зміцнюйте здоров'я, вживаючи щодня по 1/2 склянки два-три рази перед їдою.
Настоювати шипшину в термосі всю ніч не треба — зруйнується багато вітамінів.

Олена НАРІЖНА, лікар-терапевт першої категорії

ЯКЩО ВИ ЛЮБИТЕ ЧАСНИК...
...але боїтеся його запаху, вам стануть у нагоді прості засоби:
від самої часточки часнику видаліть паросток, тоді запаху практично не буде;
після вживання часнику можна розгризти кілька зерен кави;
добре допомагає кілька пастилок м'ятної гумки ECLIPS;
можна з'їсти «Антиполіцай», він убиває запах алкоголю, часнику та тютюну;
спробуйте пожувати свіжу петрушку або селеру;
можна пожувати шкірку лимона;
з'їсти трохи свіжої моркви;
повністю вбиває запах часнику і цибулі склянка молока;
уживання алкоголю запах часнику лише підсилює.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ
  • НЕ ЗАБУВАЙТЕ ЧИСТИТИ ЗУБИ
  • ВІТАМІН B ГАЛЬМУЄ РОЗВИТОК ХВОРОБИ АЛЬЦГЕЙМЕРА
  • ОРГАНІЧНІ ПРОДУКТИ ПРОТИ «НАБОРУ З ЧОТИРЬОХ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».