Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
У НЕБІ АФРИКИ
ВИКОНУЮТЬ СВОЮ МИРОТВОРЧУ МІСІЮ УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ 56-ГО ВЕРТОЛІТНОГО ЗАГОНУ МІСІЇ ООН У ЛІБЕРІЇ
2004 року Україна відгукнулася на прохання ООН і відправила до цієї далекої країни загін вертолітників, поклавши на них виконання відповідальних завдань. Нагадаю: в цій країні сталися заворушення, які призвели до виникнення незаконних озброєних формувань, а також конфлікту з країнами-сусідами. Зважаючи на це, в ситуацію втрутилася ООН.

— Екіпажі вертольотів працюють у складних умовах,— розповідає підполковник В'ячеслав Петровський, котрий проходить службу у складі цього підрозділу.— Наприклад, температура повітря сягає 30 і вище градусів, часто йдуть дощі, що значно ускладнює виконання завдань. Проте наші вертолітники — фахівці вищого ґатунку і ніколи не допускають збоїв у роботі.
Чисельність загону становить майже 300 осіб, а на їхньому озброєнні — 11 вертольотів.
Повертаючись до завдань українського контингенту, зазначу, що основними є перевезення персоналу Місії ООН та інших високопоставлених чиновників, які представляють тут різні впливові міжнародні організації; спостереження за наземною територією; повітряне супроводження урядових військ, а також розвідувальні польоти, у результаті яких відстежують переміщення озброєних формувань. А ще — контроль з повітря ситуації, що створюється на так званих чек-пойнтах, тобто контрольно-пропускних пунктах, перевезення різних вантажів, евакуація — за потреби — поранених, ведення пошуково-рятувальних робіт. Наші вертолітники, як ті соколи, спостерігають і за станом основних транспортних артерій країни. Тому нудьгувати не доводиться.
Українські вертолітники перебувають під опікою фахівців центру керівництва польотами Місії ООН у Ліберії й виконують їхні розпорядження. Своєю важкою, пов'язаною з ризиками для здоров'я і життя роботою, вони довели, що гідно презентують свою країну. Зокрема, за час їхнього перебування тут припинилася громадянська війна, що відібрала життя у десятків тисяч цивільних людей, повернулися до своїх домівок біженці, відбулися вибори президента. Словом, настало мирне життя. Проте необхідність в українських вертолітниках не зникла. Тепер назріла потреба у виконанні завдань, пов'язаних з поліпшенням цього життя. Тож наші хлопці перевозять мирні вантажі, зокрема продукти харчування, до найвіддаленіших і малодоступних районів країни.
Працюють не всі бойові машини: кілька з них перебувають на землі в постійній готовності піднятися в повітря і виконати будь-яке розпорядження командування. Приміром, прийти на допомогу екіпажу, що зробив вимушену посадку: згідно з визначеними нормативами «запасні» вертольоти мають злетіти протягом кількох десятків хвилин. Користь від перебування в Ліберії українських вертолітників обопільна. Ліберійці отримують їхню допомогу у вирішенні певних проблем, а наші вертолітники значно підвищують свій професійний вишкіл. Адже вони налітують десятки тисяч годин, причому в складних метеорологічних та інших умовах. А це багато важить для льотчика. Нагадаю: в Україні їхній наліт у середньому становить 15–30 годин. Для порівняння: наліт вертолітника в арміях ФРН, Франції, Великої Британії дорівнює не менш як 200 годин.
Окрім цього, українські вертолітники ще й заробляють для держави гроші. Торік ООН годину польоту нашого Мі-8 оцінювала у дві тисячі американських доларів, а цього року — 2300 «зелених». Експлуатація Мі-24 коштує ще більше. За офіційною інформацією МО України, у 2009-му Організація Об'єднаних Націй перерахувала нашій країні 130 мільйонів гривень, що значно більше, ніж 2008 року.
Тривалий час навколо так званих миротворчих грошей, які заробляють українські вояки за тисячі кілометрів від рідних домівок, точилися запеклі суперечки. Зокрема, військові наполягали на тому, щоб їх (принаймні хоча б половину) спрямовували на розв'язання проблем військового відомства. Та їх «не чули». І ось нарешті почули: Президент України розпорядився, щоб усі ці кошти йшли до «кишені» оборонного відомства, бюджет якого вкрай мізерний.
також у паперовій версії читайте:
  • «УКРАЇНСЬКИМ СОКОЛАМ» — БУТИ!
  • ЯК ЖИВЕШ, УКРАЇНСЬКИЙ ОФІЦЕРЕ?..

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».