Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ?
Приблизно десь із кінця літа чимало політологів упевнено прогнозує ротації у владній команді. Найбільш сміливі прогнози, подекуди, зводилися навіть до відставки уряду. Однак Партія регіонів та її владні очільники увесь цей час намагалися демонструвати небачену єдність рядів і поглядів. І от — чи не вперше з моменту інавгурації Віктора Януковича — теза про потенційне «перетрушування» команди набуває реальніших обрисів, ніж просто чутки.

Як неважко було здогадатися, формальним приводом для різких заяв із боку глави держави стали масові акції підприємців, котрі виступили проти Податкового кодексу. Попивши разом із Прем'єр-міністром Миколою Азаровим чаю в «наметовому» містечку, Президент заявив: «Якщо буде необхідність, і я побачу, що є грубі процесуальні порушення, які призвели до такої ситуації, і треба буде ухвалити кадрові рішення — я ці рішення прийму». Чим не привід для більшості урядовців (принаймні з економічного блоку) серйозно замислитися?
Продовження теми можливих кадрових ротацій після цього не забарилося. Розповідаючи про те, що парламент уже в четвер може розглянути президентські пропозиції до заветованого кодексу, спікер Володимир Литвин висловився в унісон із главою держави: «Наразі треба говорити про політичні, економічні та кадрові наслідки цього кроку». Хоча на уточнювальне запитання, що ж це за кадрові наслідки, Литвин обмежився банально-інтригуючим: «Які будуть, такі й будуть».
Нині підприємці усе активніше вимагають «крові», як мінімум, трьох членів урядової команди. Як заявив прес-секретар центрального штабу порятунку українського підприємництва Святослав Швецов, підприємці наполягатимуть на відставці блоку уряду, котрий відповідав за розробку Податкового кодексу. А саме — міністра фінансів Федора Ярошенка, голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського і віце-прем'єра Сергія Тігіпка.
А щоб керівництву Кабінету Міністрів і надалі не кортіло ігнорувати інтереси підприємців, учасники акції протесту вважають за доцільне звільнити ще й Миколу Азарова, котрий, за свідченням прес-секретаря їхньої акції, «не повністю прочитав Податковий кодекс».
Цілком імовірно, що Президент (котрий після скандального рішення Конституційного Суду стосовно скасування політреформи-2004 не потребує парламентської підтримки щодо кадрових питань) саме тепер наважиться витурити Сергія Леонідовича з урядової команди. Тігіпко з самого початку виглядав в уряді Миколи Азарова інородним тілом. Тепер же, коли його «Сильна Україна» добряче ослабла (за результатами місцевих виборів), позиції Тігіпка стали менш міцними.
Є така приказка: «Найкращий захист — це напад». Вона застосовується не лише у футболі, а й у політиці. Нинішнє вето на Податковий кодекс — це не лише перемога підприємців, а й сильний крок з боку влади. Бо ще до ухвалення президентського рішення про ветування документа (і навіть до «чаювання» панів Януковича та Азарова на Майдані) в лавах протестувальників почалися неузгодженості. Одні охоче йшли на переговори з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, інші — запевняли громадськість, що такі переговорники не уповноважені на ці дії...
У результаті — підприємницький Майдан поділився на кілька сфер впливу. І головний поділ пройшов по лінії: суто економічні вимоги чи вимоги з домішком політики?
Питання справді непросте, враховуючи, що ось уже 19 років у нашій державі жодна економіка не обходиться без політики. Досить згадати, як 1 грудня 1991 року, в день проведення Всеукраїнського референдуму за Незалежність, різні сили вкладали у політичну агітацію чимало економічних ноток: незалежна Україна буде заможнішою, багатшою, швидше розвиватиметься економічно тощо...
Нині протестна межа не настільки глобальна. Однак є у частини протестувальників думка не обмежуватися ветуванням Податкового кодексу. Наприклад, керівник Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич днями заявив: «Вимог у Майдану три: вето Податкового кодексу, відставка Верховної Ради і відставка уряду». Як бачимо, без кадрових питань не обійшлося й тут...
І в цьому, власне, й спостерігається чи не найбільша інтрига останніх подій. Адже влада (незалежно від потенційних кадрових змін чи їх відсутності) все рівно ХОЧЕ довести ухвалення Податкового кодексу до кінця. Себто навіть президентське вето не гарантує відкладання цього документа в довгий ящик — бюджет-2011, кажуть, уже почали розробляти на новій податковій основі більшості норм заветованого бестселера.
Що ж до підприємців, то вони, окрім, бодай, часткового задоволення своїх суто економічних вимог, цілком можуть розраховувати на появу нових імен у політичному бомонді. Навіть якщо масових кадрових змін не станеться, окремі активісти нинішнього підприємницького руху, як мінімум, залишаться в пам'яті широкої громадськості. І це — також свідчення того, що економіки без політики не буває. Хоч як би хто хотів розділити ці два сегменти нашого життя-буття. Отже, не впадаймо у відчай — усе тільки починається...

Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:
  • ЗА СІМОМА ПЕЧАТЯМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».