Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВА АНТАНТА?
У далекому 1904 році Велика Британія та Франція домовилися про військово-політичний союз. Цю «сердечну угоду» напередодні Першої світової війни назвали Антантою, тобто «згодою». З того часу багато води спливло в Сені та Темзі. Франція та Британія стали союзниками по НАТО. Водночас французький президент Шарль де Голль послідовно блокував вступ Британії до об'єднаної Європи. У роки «холодної війни» Франція тісніше співпрацювала з Німеччиною, вважаючи Британію надто близькою до США. Однак на початку ХХІ ст. Велика Британія демонструє готовність тісніше співпрацювати з Францією у всіх сферах, включно військово-технічною.

Велика Британія та Франція днями підписали угоду про поглиблення військово-технічного співробітництва. Цей документ передбачає посилення координації у процесі командування ядерними стратегічними силами Франції та Великої Британії. Обидві країни погодилися спільно фінансувати розробку нових ядерних боєзарядів, що зробить цей проект дешевшим та послабить залежність Британії від ядерних планів США. Фактично тим самим Лондон та Париж домовилися розкрити над Євросоюзом спільну ядерну парасольку. Але при цьому обидві країни домовилися зберегти виключно національне командування своїми ядерними силами. Також має поглибитися британсько-французьке співробітництво у сфері новітніх військово-технічних розробок звичайних озброєнь. Крім того, Франція та Велика Британія домовилися про спільне командування експедиційними військами у миротворчих операціях, передусім у Африці.
На тлі масштабних бюджетних скорочень, здійснених Лондоном та Парижем, цей крок можна вважати вимушеним і водночас продуманим. Вимушеним тому, що бюджетні витрати на оборону Франція та Британія скоротили «по-живому». Більшість програм фінансування новітніх військово-технічних розробок «заморожені», але тепер буде відновлено їхнє виробництво. Водночас угодою з Францією Велика Британія напередодні лісабонського саміту НАТО продемонструвала готовність більше орієнтуватися в питаннях безпеки на Європу, зберігаючи особливі відносини зі США.
Не менш важливі положення британсько-французьких домовленостей стосуються боротьби з тероризмом. «Аль-Каїда» після заборони на закриття жіночих облич мусульманок назвала Францію «пріоритетною ціллю». Аналогічні проблеми має й Велика Британія. Однак днями в Європі, стомленій кризовими явищами, виникла нова терористична загроза. Грецькі анархісти відправили поштою бомби на адреси багатьох лідерів країн Євросоюзу. Поки що незрозуміло, наскільки дієвими виявляться заходи в рамках Європейського Союзу, спрямовані на посилення внутрішньої безпеки. Однак зближення Британії з Францією може стати не просто символом відродження «Антанти», а новою сторінкою в історії становлення спільної зовнішньої та оборонної політики Євросоюзу.
також у паперовій версії читайте:
  • АМЕРИКАНСЬКО-ІНДІЙСЬКИЙ АЛЬЯНС
  • БІРМАНСЬКІ ВИБОРИ
  • ГАРЯЧА СУПЕРЕЧКА ЗА «ПІВНІЧНІ ТЕРИТОРІЇ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».