Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЗА НАДМІРНІ ЗНАННЯ — ДО ПСИХІАТРА
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає українську владу припинити утиски активіста профспілкового руху Андрія Бондаренка, котрий переховується після рішення суду, що змушує його пройти примусову психіатричну експертизу.

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Amnesty International.
За інформацією «Міжнародної амністії», 29 жовтня суд Вінниці видав наказ про проведення експертизи після того, як представники прокуратури заявили, що А. Бондаренко «володіє підвищеною обізнаністю про свої права і права інших людей, і неконтрольованою готовністю захищати ці права нереалістичними способами».
Правозахисники зазначають, що в А. Бондаренка «ніколи не було психічних захворювань, і він уже пройшов три психіатричні експертизи, щоб довести свою адекватність». Останню експертизу проведено в жовтні.
Водночас у «Міжнародній амністії» звертають увагу, що ухвалу суду стосовно А. Бондаренка винесено «на тлі сплеску нападів і утисків активістів останні місяці». «Існує реальна небезпека, що Андрій Бондаренко буде підданий примусовій психіатричній експертизі через його законну діяльність у профспілковому русі й у сфері прав людини»,— заявила експерт Amnesty International в Україні Хезер Макгіл.
Як нагадує «Міжнародна амністія», Андрій Бондаренко проводить кампанії за права найманих працівників у Вінницькій області з 2006-го. «Його робота часто розкривала незаконну і безвідповідальну поведінку місцевих чиновників. У серпні 2010 року він заснував громадську організацію «Рух «Прокуратура Вінниці без корупції».
На думку правозахисників, А. Бондаренко також міг розсердити владу своєю роботою із захисту прав працівників цукрового заводу. «Цих сезонних працівників наймають лише на кілька місяців після збирання цукрового буряка, і їм часто не платять. Чимало цих заводів належить «тіньовим» компаніям, хоча справжніми власниками є впливові люди, багато хто з них обіймає високі посади в місцевій адміністрації»,— зауважують в Amnesty International.
Андрій Бондаренко почав кампанію з притягнення «тіньових» компаній до суду з вимогою виплатити заробітну плату. Згідно із заявою одного з прокурорів, лише в 2008 році він почав вісімдесят подібних справ.
Крім того, у «Міжнародній амністії» звертають увагу на погіршення ситуації з правами людини в Україні та переслідування інших активістів.
Зокрема, 25 жовтня вінницька міліція зробила обшук у будинку і офісі Дмитра Гройсмана, координатора Вінницької правозахисної групи, яка підтримує шукачів притулку і проводить кампанії проти тортур. Міліціонери допитали співробітників про їхню роботу і конфіскували понад триста предметів, у тому числі файли Верховного комісара ООН у справах біженців, комп'ютерні диски, флеш-пам'ять і ноутбук.
У «Міжнародній амністії» звертають увагу на напад на голову організації із захисту прав інвалідів з психічними розладами «Юзер» Андрія Федосова, що був скоєний невідомими в травні цього року. «Міліція не зробила жодних дій. У липні його затримали на один день у зв'язку зі злочином, який він нібито зробив десять років тому у віці 15 років»,— інформують правозахисники.
«Усі ці активісти могли потрапити під приціл через їхню законну роботу. Українська влада повинна забезпечити правозахисникам можливість здійснювати свою діяльність без перешкод і захищати їх від насильства, погроз і помсти»,— переконана Хезер Макгіл.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • МАЄ ПІДТРИМУВАТИ СУСПІЛЬСТВО
  • ОБСЄ ЗАСУДИЛА НАПАДИ НА ЖУРНАЛІСТІВ У РОСІЇ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».