Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«НІЧИЯ» ЯК РЕЗУЛЬТАТ АМЕРИКАНСЬКИХ ВИБОРІВ
Другого листопада відбулися проміжні вибори до Конгресу США. Їх традиційно проводять кожні два роки, аби оновити більшу частину складу верхньої й нижньої палат.

Завдяки такому підходу на вибори йдуть ті конгресмени, котрі відпрацювали передбачені американською конституцією чотири роки у ролі законодавців. Наразі громадяни обирали 37 зі 100 сенаторів та 435 членів палати представників.
Ця виборча кампанія встановила одразу кілька рекордів у політичній історії США. Вона стала найвитратніша. За попередніми підрахунками, претенденти на місця в Конгресі від обох провідних партій витратили понад два мільярди доларів. Водночас агітація за кандидатів була як ніколи запекла. Через це виборці були поляризовані більше, ніж під час президентських перегонів.
На порядку денному лишаються суперечливі реформи, які розпочав президент Барак Обама. Тож позиції демократів і республіканців стали діаметральні. Більшість прихильників Демократичної партії підтримала ідею справедливого розподілу податкового тягаря між олігархією та середнім класом.
Саме на середній клас і бідніших громадян США перші два роки свого президентського терміну за умов світової фінансової кризи намагався працювати Барак Обама. Однак найзапекліші дебати увесь цей час точилися навколо ідеї загального державного медичного страхування. Ліберали побачили в цьому ледь не соціалістичний експеримент.
Суперечливим виявилося ставлення до намагання адміністрації Обами дозволити службу в армії представникам сексуальних меншин, які не приховують свою орієнтацію. Консерватори не стомлюються нагадувати американцям, що нинішня адміністрація складається з рекордної кількості геїв і лесбіянок.
Важливим напрямом критики політичного курсу Барака Обами є його зовнішня політика. Частина республіканців вважає, що чинна адміністрація демократів досі не сформувала у повному обсязі власне бачення пріоритетів. Не всім до вподоби спроби нормалізації американсько-російських відносин. Прихильники силової американської зовнішньої політики критикують «капітулянтську» стратегію Обами щодо Іраку та Афганістану.
Радикальне єврейське лобі у США висловлює невдоволення позицією Обами стосовно іранської ядерної програми та посиленням тиску на Ізраїль для досягнення остаточного врегулювання з палестинцями. Натомість, на думку критиків зовнішньої політики Обами, чинна адміністрація навіть не спромоглася довести американське лідерство в НАТО та фактично послабила вплив на країни Європейського Союзу.
Прихильники політики Барака Обами наголошують: його основною метою досі були мінімізація наслідків світової економічної кризи та збереження за США провідних позицій у світовій економіці. Робити це стає дедалі важче. Тож невипадково під час цієї виборчої кампанії республіканці й демократи «дружно» критикували Китай, відносини з яким стали ледь не провідною темою виборчої кампанії.
Більша частина американських засобів масової інформації «грала» не на президентському боці. Адже двісті провідних мільярдерів, невдоволених спробою Обами провести податкову реформу в інтересах середнього класу, відкрито фінансували кампанію проти кандидатів Демократичної партії.
Зокрема, харизматична республіканка Сара Пейлін наголошувала, що «Обама обіцяв змінити Америку. І він це зробив. Країна має рекордну інфляцію та безробіття». Багаті прихильники республіканців розраховували, що виборці демократів, невдоволені недостатнім радикалізмом проведених і розпочатих реформ, «проголосують ногами». Тому домінували брудні технології. Агітували не за себе, а обливали брудом конкурентів.
У підсумку республіканці здобули переважну більшість у Палаті представників Конгресу США, більшістю штатів керуватимуть також представники Республіканської партії. Натомість демократи зберегли більшість у Сенаті.
Тож ані демократи, ані республіканці не здобули вирішальної більшості, аби проводити у Конгресі «однопартійну» політику. Це означає: двом великим партіям доведеться шукати непрості компроміси, щоб Америка остаточно вийшла з кризи.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДНОВЛЕНО ДІАЛОГ РОСІЯ — НАТО
  • ПЕРЕГОВОРИ БЕЗ СЮРПРИЗІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».