Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
«ДИВОСВІТ» — ПОРУЧ
У мальовничому куточку Запорізького краю — селі Мала Білозерка, що у Василівському районі, розташований незвичайний навчальний заклад — естетична гімназія-інтернат «Дивосвіт», яка є Асоційованою школою ЮНЕСКО, Всеукраїнським експериментальним майданчиком Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих Академії педагогічних наук України.

«Дивосвіт» — неодноразовий переможець Міжнародної виставки «Сучасна освіта України» (двічі нагороджений бронзовою медаллю), володар звання «Лідер сучасної освіти», лауреат Всеукраїнського конкурсу «Сто кращих шкіл України», засновник та організатор міжнародних мистецьких пленерів, регіонального свята «Білозерський ярмарок».
Цього літа у Малій Білозерці завершив роботу ІV Міжнародний мистецький пленер із однойменною назвою «Дивосвіт-2010». Мистецькі пленери народилися з легкої руки директора «Дивосвіту», відмінника освіти України, заслуженого працівника освіти України Яніни Овсієнко. Перший нагадував невеличкий чистий струмок, який торував шлях із Василівського району у братню Польщу. Відтак захід швидко набував розмаху, бо ніщо не єднає людей так, як краса і людяність, щирість і відкритість сердець,— саме ці засади і є вічними у мистецтві.
У четвертому, цьогорічному, пленері взяло участь понад 20 майстрів — скульптори, художники приїхали з Польщі, до них приєдналися митці із Запоріжжя, Сум, Львова та Львівської області. П'ятнадцять днів учасників пленеру об'єднувало високе мистецтво. Вони разом об'їздили Крим, творили, черпаючи натхнення в Малій Білозерці.

І на мольберті, і в серці
Територія гімназії «Дивосвіт» нагадує казкове розмаїття. Під зеленими шатами берізок, поміж розкішних трояндових кущів, просто неба на подвір'ї біля входу — паркові скульптурні композиції, дивовижні глиняні звірі, фантазійні птахи, галерея художніх полотен. Усе це створено руками учасників пленеру і подароване гімназії. Кожен пленер — це згусток натхнення, яке дарували митцям малобілозерська природа, її люди. З великим інтересом селяни прийшли подивитися на картини художників, адже «позували» майстрам самі вулиці, ошатні оселі, квіти у палісадниках.

Насняться в Польщі жовті мальви...
Ядвіга Бардишевська, художниця з польського міста Уйна, яка очолює польську делегацію, приїздить у село як до власної домівки, на завершальному прощальному вечорі не приховувала сліз. Мов із найкращими подругами обнімалася з Яніною Овсієнко та сільським головою Тетяною Каховською і присягалася, що приїде наступного літа.
— Я вже вчетверте беру участь у пленері,— поділилася враженнями пані Ядвіга,— і щоразу відкриваю для себе щось нове. Особливо вражають зміни, що відбуваються у самій гімназії «Дивосвіт». Минув рік після зустрічі, а тут знову приємність — нове ошатне керамічне панно на фасаді школи, виготовлене Олександром Жолудем. Багато троянд. Пленер набуває великого розмаху, залучаються нові учасники. Цього року ми ознайомилися з Кримом, проїхали його визначними місцями. Я з натхненням малювала Коктебель. У Малій Білозерні мені особливо припав до душі сільський будиночок, він залишився на одній із моїх робіт і в моєму серці. А ще — жовті мальви в одному з дворів...

Школа майбутньої доби
«Дивосвіт» тішить серце кожного, кому пощастило у ньому працювати і здобувати освіту, бо саме тут навчають і виховують справжню українську еліту, яка так потрібна нашій державі, змалечку вчать самостійно мислити, експериментувати, здійснювати перші науково-творчі дослідження.
Упродовж 16 років директором гімназії є новатор педагогічної праці, лауреат різноманітних регіональних конкурсів Яніна Овсієнко.
Коли Яніна Миколаївна прийняла інтернат, це була звичайна, нічим не примітна сільська школа. Упродовж років вона перетворилася на заклад нового типу.
— Результатом щоденної копіткої праці висококваліфікованих педагогічних працівників гімназії «Дивосвіт» є подолання споконвічної прірви, що склалася в умовах освіти сільських і міських дітей,— розповідає Яніна Миколаївна.— Заняття проходять у сучасних навчальних кабінетах, оснащених інноваційними методичними та демонстраційними матеріалами. Профілі навчання в гімназії: художньо-естетичний, хіміко-технологічний, соціально-гуманітарний. По закінченні навчання разом з атестатом випускники отримують кваліфікаційне свідоцтво «Виробник художніх виробів з кераміки».
Постійна участь у мистецьких конкурсах, міжнародних програмах молодіжних обмінів, міжнародних виставках, всеукраїнських фестивалях, конкурсах-захистах Малої Академії наук, мистецьких пленерах сприяє розвиткові креативності та толерантності вихованців. Вони досягають високих результатів у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру», конкурсах юних біологів «Колосок», фізичному «Левеня», а також в обласних предметних олімпіадах.
Важливим є те, що в позаурочний час учні мають можливість відвідувати гуртки та секції, зокрема дитячий зразковий колектив «Дивозірка», «Умілі ручки», «На гончарному крузі», «Чарівний пензлик», «Бабусина скринька», «Дивограй», де вчаться самостійно творити — гарно малювати, ліпити, вишивати, розписувати писанки, створювати справжні мистецькі шедеври на гончарному крузі. Для оздоровлення та фізичного розвитку дітей при гімназії працює кілька спортивних секцій, споруджено спортивний майданчик, обладнаний сучасними тренажерами.
Комфортні умови в закладі створено не лише для навчання та фізичного розвитку, а і для проживання дітей. Неподалік нього споруджено два чудові, по-сучасному вмебльовані, спальні корпуси. Вихованці отримують висококалорійне п'ятиразове безплатне харчування. Тут навчають дітей з багатьох районів Запорізької області та інших регіонів України. Батьки спокійні за них.
На базі гімназії постійно проходять семінари керівників та педагогічних працівників навчальних закладів не лише Запорізької області, а й усієї України. Два роки тому тут проходила перша Міжнародна науково-практична конференція «Професійно-мистецька школа у системі національної освіти України», учасниками якої були українські та польські науковці, керівники вищих навчальних закладів, з якими укладено угоди про співпрацю, а також педагогічний та учнівський колективи гімназії.
— Гімназія «Дивосвіт» — унікальна навчальна установа вже тому, що вона зі звичайної сільської школи перетворилася на заклад нового типу, де діти, поряд з оволодінням азами точних та гуманітарних наук, розвивають художній смак, образне мислення, творчі здібності, збагачуються духовно, стають справжніми патріотами рідної України і вчаться головному — творити власними руками дивовижні речі,— зазначила сільський голова Малої Білозерки Тетяна Каховська.— Мені неодноразово доводилося бачити, як працюють вихованці у гончарній майстерні. Здається, їхні руки зливаються воєдино з глиною, і народжується те, про що важко розповісти звичайними словами. Це дар Божий — творити таку красу, і треба його плекати, без сумніву. Побільше б таких шкіл по всій Україні.
Гімназія «Дивосвіт» — одна дружна родина, справді дивний світ науки і творчості, надійного сьогодення і впевненого завтра, де мудрість досвідчених педагогів допомагає здійсненню дитячих мрій.

Людмила ЧЕЧЕЛЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ШКІЛЬНА ФОРМА. ПРАВО ЧИ ОБОВ'ЯЗОК?
  • ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЬ І ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ
  • НА ЯКІ ПРЕДМЕТИ ВАРТО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ВЖЕ ЗАРАЗ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».