Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
АДВОКАТ МАЄ БУТИ СИЛЬНИМ
Днями Спілка адвокатів України (САУ) відзначила 20 років від дня заснування. В активі цієї всеукраїнської організації — підготовка Закону «Про адвокатуру», ухваленого 1992-го, «Правила адвокатської етики», які дістали високу оцінку експертів Ради Європи, інші важливі ініціативи.

Проте сучасні реалії не дозволяють спілчанам поринути в святкову ейфорію. На жаль, адвокатура нині принижена, вважає віце-президент САУ Петро Бойко. «Ми приходимо в суд, а нас ніхто не хоче слухати. У серпні демонтували незалежність суду, і це ще погіршило ситуацію».
Можливо, він дещо згустив фарби, однак українська адвокатура справді стикається з великими проблемами.
Крім адвокатів, у нашій державі юридичні послуги можуть надавати «практикуючі юристи», «фахівці в галузі права». Їхня діяльність не ліцензується, не регулюється спеціальним законом, етичними правилами, рівень професійних знань не оцінюється, наголошує президент САУ Тетяна Варфоломєєва. Правова допомога, яку вони надають, буває сумнівної якості. Такі юристи не мають професійного імунітету, гарантованого державою, можуть безкарно розкрити отриману від клієнта інформацію, їх можуть допитати щодо таких відомостей.
В європейських країнах є одна професія — адвокат, там не розуміють, що таке «практикуючі юристи». Навіть колишня доповідачка Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен була щиро здивована, коли дізналася, що у нас існує й таке. Попри це ініціативу САУ щодо припинення юридичної підприємницької діяльності досі не втілено в життя. Коли ідеї «воюють» з грішми, це надто важко, резюмують спілчани.
Важлива проблема для адвокатів — оподаткування. Якщо податки будуть великі, це збільшить вартість їхніх послуг і зменшить можливості громадян реалізувати право на захист. Багатьом із них такі послуги і нині є недоступними через невелику зарплату чи пенсію.
Закон про безоплатну правову допомогу, ухвалений в першому читанні, віце-президент САУ Ольга Жуковська називає блюзнірським, адже він не охоплює саме тих, кому вона потрібна. Наприклад, там запропоновано, що таку допомогу мають надавати особам, у яких є троє і більше дітей. Однак стільки їх може бути і в олігархів, які цілком спроможні оплатити послуги найдорожчих адвокатів! Запропоновано також такий сумнівний критерій при визначенні, кого наділити правом на безоплатну правову допомогу, як категорія справ. Натомість основним мірилом має бути малозабезпеченість особи, але ця очевидна істина вислизає зі згаданого нормотворчого документа, зазначають члени САУ.
Серед негативних реалій сьогодення — наступ на таку засадничу підвалину адвокатської діяльності, як адвокатська таємниця. Згідно з новою редакцією Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» операція на суму понад 400 тис. грн є підставою для внутрішнього фінансового моніторингу. Це означає, що адвокати, нотаріуси, аудитори, ріелтори, котрі готують і супроводжують такі угоди, зобов’язані протягом трьох днів поінформувати про них Державний комітет фінансового моніторингу.
Запровадження цього принципу дасть результат із точністю до навпаки, переконана Ольга Жуковська. Мету, яку переслідує згаданий закон, неможливо досягти без порушення прав людини.
Останній рік позначений масовим порушенням прав адвокатів. У Хмельницькому адвоката Ігоря Дем’янова вночі під час надання правової допомоги четверо міліціонерів заштовхнули до службового автомобіля і понад дві години возили містом, погрожуючи вбивством. Потім доправили до відділка міліції, надягли наручники, катували, знову погрожували вбивством.
Кричущий випадок стався через те, що Хмельницький — одне з трьох міст, де за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» створено офіс громадського захисту. Там цілодобово чергують адвокати, яких викликають при кожному затриманні особи. А це ламає звичну для працівників органів внутрішніх справ практику: в п’ятницю «закрити» людину і за вихідні вибити необхідні свідчення.
У Донецьку до адвоката В. Шестака застосували фізичну силу, провели у його квартирі обшук і вилучили не тільки документи, пов’язані з професійною діяльністю, нехтуючи однією з найважливіших її гарантій — адвокатською таємницею, а й усі лекційні матеріали. Міліціонери стомилися від важкої праці, тож (нечуваний випадок) заснули в тому помешканні, а вранці продовжили обшук, обурюється Ольга Жуковська.
Президент САУ Тетяна Варфоломєєва звернулася до Генерального прокурора Олександра Медведька з вимогою притягти до карної відповідальності працівників міліції, які допустили втручання в діяльність адвокатів (ст. 374, 397 Кримінального кодексу), явно незаконне затримання (ст. 371 КК), катування (ст. 127 КК), перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК), незаконне позбавлення волі (ст. 146 КК).
Сильною і незалежною, здатною ефективно долати виклики сьогодення адвокатура стане лише згуртувавшись, якщо буде створено єдину професійну організацію. САУ неодноразово виходила з ініціативою створити таку організацію, як це ведеться в усьому світі. Про те, наскільки впливовою вона могла б бути, свідчить Всеукраїнський страйк адвокатів 1993 року. Тоді представники цієї професії звернулися до САУ (громадської організації) за захистом своїх прав і попросили очолити цю акцію. Вона тривала три місяці. САУ поставила перед державою питання про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, щоб людина мала адвоката від моменту затримання. Тобто щоб захисника було допущено на стадії, коли ще не вибито неправдиві свідчення, не створено фальшиві докази. Врешті-решт було виконано майже всі вимоги страйкарів.

Ніна КЛИМКОВСЬКА


також у паперовій версії читайте:
  • ПІЛЬГИ — НЕЗАЛЕЖНО ВІД СТАТІ
  • РОДИННИЙ ЗАТИШОК
  • РЕЄСТР ДЛЯ ЗАПОВІТІВ
  • КВОТИ ДЛЯ ЖІНОК
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».