ХОЧ ПОСТРІЛИ Й НЕ ЛУНАЮТЬ...
Наші ліси багаті на гриби — чудовий дар природи. Дбаючи про пожежну безпеку, прямуємо на побачення з лісом. При цьому пам’ятаймо, що серед грибів нерідко трапляються отруйні, які, потрапивши на стіл, можуть заподіяти шкоди.
Минулого року їх жертвами стали десятки громадян України, серед яких чимало дітей. На жаль, багатьох медикам не вдалося врятувати. До речі, подібна ситуація — за інформацією МНС України — щороку. А все тому, що люди погано розуміються на грибах. Хоча, трапляється, їх жертвами стають і досвідчені збирачі.
Як же не стати жертвою отруйних грибів?
Алкоголь— третій зайвий
Розповсюдженим є міф про властивість алкоголю нейтралізувати отруйні речовини, що містяться в грибах.
— Якщо дотримуватися логіки тих, хто так каже, то виходить, що навіть мухомор чи бліда поганка придатна для споживання,— говорить кандидат медичних наук, лікар-гастроентеролог Галина Осьодло.— Мовляв, перед цим потрібно перехилити чарку-другу...
Насправді ж взагалі споживання грибів і будь-якого алкогольного напою водночас є ризикованим, бо останній розчиняє отруту, цим самим прискорюючи її потрапляння до організму.
Де не можна
їх збирати?
Я не раз був свідком того, як люди збирають гриби в лісосмугах, що тягнуться вздовж автотрас, якими щодня рухаються десятки тисяч автівок. Робити цього аж ніяк не можна, оскільки такі гриби містять надмірну кількість надзвичайно шкідливих компонентів, які потрапляють в атмосферу разом із відпрацьованими автомобільними газами.
Не варто захоплюватися «тихим полюванням» і в місцевостях, де є звалища сміття, складовано різні отрутохімікати, що використовують у сільському господарстві. Тут можуть міститися токсичні, інші, не менш небезпечні, відходи, які, проникаючи в землю, забруднюють навколишню територію. Особливо небезпечні звалища токсичного непотребу.
Також слід уникати старих, об’їдених комахами, покритих цвіллю грибів.
Як не отруїтися?
Насамперед маємо уникати отруйних. У разі найменшої підозри гриб, яким би він гарним був і як би «просився» до кошика, не повинен туди потрапляти. Нагадаю, що до найбільш отруйних належать бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні, так званий сатанинський гриб, у тканинах яких містяться сильнодіючі токсичні речовини. Найбільш небезпечні з них — у блідій поганці.
Навіть деякі затяті грибники вважають, що гриби не потрібно мити, мовляв, тоді вони смачніші. Можливо, в часи, коли людство широко не використовувало хімічні препарати під час обробки врожаїв, і не обов’язково було. Але тепер, коли існує велика загроза забруднення отрутохімікатами, наприклад тими ж гербіцидами, без цієї процедури не обійтися. Як мовиться в таких випадках, береженого Бог береже.
Приготувавши гриби, їх потрібно помістити у посуд, який щільно закривається, і поставити в холодне місце. Наприклад, льох, холодильник. Термін зберігання не повинен перевищувати 24 години. До речі, грибні страви не потрібно готувати у металевому посуді, окрім того, що виготовлений із високоякісної сталі.
Будь-який гриб — незалежно від сорту — містить багато компонентів, які надто погано засвоюються нашим організмом. І якщо ви дрібнесенько кришитимете їх, то цим самим допоможете грибній клітковині швидше і краще перетравлюватися у шлунку. Взагалі, лікарі радять не захоплюватися грибними стравами людям похилого віку, дітям.
А тут ще й радіація...
Із настанням літа і особливо осені на ринках міст і селищ можна побачити чимало продавців грибів, які всіляко рекламують свій товар. Особливо багато їх на так званих стихійних торжищах, а то й просто на тротуарах. Але купувати гриби тут украй небезпечно. Насамперед тому, що серед них є багато зібраних на територіях, які є забрудненими внаслідок Чорнобильської катастрофи.
— Бувають випадки, коли їх збирають навіть у «зоні відчуження» — на території, де розташована сама Чорнобильська станція і де сьогодні — через високу радіацію — ніхто не живе,— зауважує співробітник МНС України Наталя Цушко.— Хоча ця зона охороняється міліцією, спритники все ж проникають сюди. Так, в урожайні роки зона «кишить» грибами. Але ж вони є максимальними накопичувачами радіоактивних речовин. Насамперед цезію.
— Але ж продавець грибів, який назбирав їх у найбільш радіаційно забруднених районах, ніколи в цьому не зізнається. Як же убезпечитись від них? — цікавлюсь у пані Наталі.
— На жаль, ніяк не можна виключити такої можливості,— відповідає Наталя Святославівна.— А ось знизити ризик — у наших силах. Для цього насамперед не потрібно купувати гриби у так званих стихійних продавців, особливо тих, що мають дещо сумнівний вигляд: безхатьки, інші асоціальні елементи. Якщо ж ви купуєте гриби на офіційному ринку, то їх продавець зобов’язаний — на вашу вимогу — пред’явити довідку, що вони не містять шкідливих речовин: відповідні перевірки проводять на кожному ринку, принаймні у Києві. До того ж — відповідно до чинного законодавства — ви маєте право на перевірку їх у радіологічних лабораторіях. На жаль, про це мало хто з пересічних громадян знає.
Що робити
при отруєнні?
Досить часто людина відчуває, що стала жертвою «тихого полювання», відразу після вживання грибів. Інколи біда дає про себе знати навіть через 2–3 дні. Це означає, що отрута, потрапивши у кров, циркулює по тілу. В таких випадках важко боротись із наслідками отруєння. Якщо людину і рятують, то вона може тривалий час потерпати від тієї чи іншої хвороби, спровокованої грибним отруєнням.
— Я ще з дитинства захоплююсь збиранням грибів і від батьків твердо засвоїла: будь-яка людина, йдучи по гриби, має знати хоча б мінімальний перелік їстівних, а також знати як поводитись при отруєнні, — переконана кандидат медичних наук Галина Осьодло.— Так, самолікуванням займатись не слід. У жодному разі. Але водночас все ж потрібно володіти мінімумом знань і навичок, які б допомогли вижити. Принаймні до прибуття «швидкої». Бо, трапляється, при тяжких отруєннях і ускладненнях, спричинених грибами, лікарі безсилі.
— Що потрібно робити?
— Насамперед промити шлунок,— радить Галина Василівна.— При цьому можна використовувати активоване вугілля, рицинову олію чи сульфат магнію. Але тільки після того, як промиєте хворому шлунок. Промивання шлунка доцільно повторити кілька разів поспіль.
Часто при подібних отруєннях розвиваються судоми. В такому разі важливо не допустити порушення дихання, яке може виникнути при спазмах жувальних м’язів. Для цього вставте постраждалому в рот ложку, перед цим обгорнувши її бинтом чи носовою хустинкою, прикладіть до ніг грілку для охолодження. Після того як промиєте хворому шлунок, можете зробити і клізму, що теж сприятиме очищенню організму. І чимдуж — до медиків.
Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
- ОХОРОНЦІ ДЛЯ ДИПЛОМАТІВ
назад »»»