Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
А СУДДІ ХТО?..
Київський апеляційний адміністративний суд 30 серпня підтвердив незаконність рішення Нацради з телерадіомовлення про надання низки частот телеканалам ТВі та «5 канал».

Відповідно до постанови, апеляційний позов телеканалів ТВі та «5 канал» суд задовольнив частково. Зокрема, апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив нове рішення. Згідно з ним, рішення Нацради про надання низки нових частот цим телеканалам визнано неправомірним і скасовано.
Суддя зазначив, що це рішення може бути оскаржене відповідно до закону у Вищому адміністративному суді України.

* * *

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення готова провести повторний конкурс на частоти, які відібрано у ТВі та «5 каналу», повідомили у прес-службі Нацради з питань телебачення і радіомовлення.
Водночас у Нацраді зауважують, що це можна буде зробити після надання окремого відповідного дозволу Кабінету Міністрів, за яким Національна рада звернеться негайно. Дозвіл необхідний з огляду на постанову Кабміну від 09.06.2006 року, відповідно до якої з 1 січня 2010-го має бути припинено присвоєння аналогових частот згідно з міжнародною угодою «Женева-2006».
«Конкурс буде відкритий, і в ньому зможуть взяти участь усі телеорганізації України, в тому числі ТВі та «5 канал». Ураховуючи, що основною умовою конкурсу був саме розвиток інформаційного мовлення, «5 канал», природно, матиме певні переваги, оскільки є винятково інформаційним каналом»,— запевняють у Нацраді.

* * *

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не має права оголошувати новий конкурс на частоти, які, за рішенням суду, відібрано у «5 каналу» та ТВі, заявив під час прес-конференції в УНІАН директор ТВі Микола Княжицький.
«Національна рада не має права оголошувати новий конкурс. Усе, на що має право Нацрада,— це переголосувати результати того конкурсу, який був раніше, серед тих, хто подавав туди заявки»,— сказав він.
М. Княжицький наголосив, що суд не скасував рішення Нацради про оголошення та проведення конкурсу на отримання ліцензій на телечастоти, а лише скасував рішення, яке було ухвалене під час цього конкурсу.
Він також повідомив, що ТВі подаватиме скаргу до Європейського суду з прав людини, а інвестор телеканалу звертатиметься до Єврокомісії з проханням захистити його інвестиції, оскільки між Євросоюзом і Україною діє договір про взаємний захист інвестицій.
«Наш власник є громадянином Великої Британії. Інвестиції до нас ідуть через Кіпр. Тому він буде звертатися до Євросоюзу з таким листом. Євросоюз обіцяв нам у цьому випадку повну підтримку»,— зауважив директор ТВі. Він зазначив, що події, які відбуваються навколо позбавлення частот двох каналів, є повним беззаконням, яке «видно неозброєним оком».
Микола Княжицький додав, що через рішення суду телеканал ТВі не має права вести ефірне мовлення в Україні.
За словами представника «5 каналу» в суді Тетяни Малашенкової, позиція телеканалів у цій справі була бездоганна з правової точки зору. «Незважаючи на те, що суд мав створити процес рівності, процес змагальності, суд знехтував зазначеними правилами судочинства і позбавив нас можливості довести вказану правоту»,— сказала вона.
Т. Малашенкова повідомила, що обидва канали подаватимуть касаційні скарги після отримання повного тексту рішення суду. «Ми будемо сподіватися, що Вищий адміністративний суд не зважатиме на те, хто є членами Вищої ради юстиції, хто які правоохоронні органи очолює, і буде підкорятися виключно букві закону та нормі права»,— констатувала вона.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • «РЕПОРТЕРИ БЕЗ КОРДОНІВ» ПООБІЦЯЛИ ПОВЕРНУТИСЯ
  • ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕ БУВАЄ
  • ВІСІМ ВЕРСІЙ ДЛЯ КЛИМЕНТЬЄВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».