Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ОБЛІГАЦІЇ — НЕ ГРОШІ

Уряд ставить завдання за два-три місяці повністю розрахуватися з боргами з податку на додану вартість. Та чи вдасться владі виконати свої обіцянки? Адже, згідно з оперативною статистикою, на початок нинішнього серпня заборгованість держави перед підприємствами, що експортують продукцію і претендують на повернення ПДВ, перевищує 35 млрд грн. Особливо великі борги перед флагманами української економіки — металургійними підприємствами та аграрним сектором.

Те, що підприємствам не відшкодовують податок на додану вартість, впливає на ціни. Адже свої втрати вони намагаються закладати у вартість продукції. До речі, в нашій країні податок на додану вартість перебуває на середньому рівні. У Словаччині, приміром, він сягає 23%, у Франції — 20,6, Швеції — 25, Австрії — 20, Польщі — 22%. До того ж польський фінансовий план передбачає підвищення ставки ПДВ на один відсоток із першого січня наступного року. Це збільшення впродовж року принесе до бюджету 5 млрд злотих. Урядовий план передбачає й механізм подальшого збільшення ПДВ, якщо рівень державної заборгованості перевищить 55% ВВП.
Ще наприкінці березня український уряд оголосив про те, що вирішуватиме проблему відшкодування ПДВ шляхом випуску спеціальних облігацій державної внутрішньої позики. Такі цінні папери підприємства зможуть продати. Уряд сподівається, що отримані гроші вони використають на реконструкцію, модернізацію виробництва, створення нових робочих місць.
Наприкінці липня Прем'єр-міністр Микола Азаров зазначав, що загальна сума випуску ПДВ-облігацій становитиме 17 млрд грн. А з першого серпня уряд розпочне реалізацію проекту із відшкодування боргів з податку на додану вартість у вигляді облігацій з наступною їхньою монетизацією. Передовсім цей проект стосуватиметься металургів і хіміків.
Проте Мінфін вийшов на ринок зі спеціальними облігаціями лише другого серпня і лише на суму менш ніж 50 млн грн. У Мінфіні пояснюють це тим, що перший випуск був пробний і що найближчим часом уряд вийде на ринок із рештою облігацій на загальну суму 16–17 млрд грн. Це станеться наприкінці серпня.
Аналітики говорять, що випуск ПДВ-облігацій, безперечно, відбудеться, але пізніше. Експерти припускають, що їхній перший мізерний випуск можна пояснити тим, що уряд хотів показати, що є господарем свого слова і дотримується обіцянок стосовно випуску облігацій для вирішення проблем із неповернення ПДВ. Але водночас не був готовий до масштабної емісії цінних паперів на кілька мільярдів гривень.
Коли влада вперше заговорила про можливість випуску ПДВ-облігацій, інвестори були зацікавлені у їхньому придбанні. Проте відтермінування їхнього випуску дещо згасило інтерес до українських цінних паперів. Зацікавленість у ПДВ-облігаціях виявляють також і банки, які охоче беруть цінні папери як заставу. А от підприємці із застереженням ставляться до погашення боргів із ПДВ не живими грішми, а спеціальними облігаціями. І говорять, що згодом на вторинному ринку ці облігації продаватимуть зі значним дисконтом, тобто зі знижкою. Утім, за даними податкової адміністрації, вже понад 2,5 тисячі підприємств подали заявки на повернення їм ПДВ саме у формі облігацій на загальну суму понад 17 млрд грн.
Водночас експортери сільгосппродукції здивовані, що уряд надає пріоритет у поверненні ПДВ металургам і хімікам. І нагадують, що борги зернотрейдерам сягають 8 млрд грн. Зараз перша хвиля їхніх протестів проти заборгованості з ПДВ ущухла. Бізнесмени шукають можливості працювати в скрутних фінансових умовах і зазначають, що є мінімум три-чотири методи удосконалення адміністрування ПДВ, можна й повністю відмовитися від цього одіозного податку.
Нині податківці готуються до переходу на автоматичне відшкодування податку на додану вартість добросовісним його платникам. Відповідні списки підприємств мають бути підготовлені впродовж серпня. Основне навантаження щодо наповнення бюджету нині несуть 15–20 тисяч підприємств, із яких поки тільки чотири тисячі підходять для роботи в автоматичному режимі відшкодування ПДВ.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КОНКУРЕНЦІЯ І ГЛОБАЛІЗАЦІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».