Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПРОСВІТЛЕНЕ СТАВЛЕННЯ ДО СВЯТ
Виявляється, наш «маленький українець» любить свята. Та час, що минув зі зміною ідеології та духовних пріоритетів суспільства, вніс до їхнього реєстру певні корективи: з колишніх радянських «червоних дат» на слуху залишилися День Перемоги та Восьме березня, а «громадська душа» більше лежить до світлих свят — релігійних і Нового року. Стриманіше наш обиватель сприймає політичні свята, що, на мою думку, не є прямим свідченням відсутності у нього патріотизму чи наявності озлобленості до сучасної системи, хіба що йдеться про певне розчарування разом із суто побутовою затурканістю.

Отже, щодо ставлення населення до державних свят Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське вивчення громадської думки. Методом інтерв'ю опитано 2035 респондентів, що живуть в усіх областях України та Криму. Результати засвідчують: переважна більшість українців (98%) дуже любить свята. Найулюбленішими виявилися Пасха (84%), Новий рік (81%), Різдво Христове (79%), День Перемоги (58%) і Міжнародний жіночий день (49%).
Щодо географії, то у західному регіоні найважливішими святами є Пасха (92%), Різдво (92%) та Трійця (49%). Для представників центрального регіону релігійні свята також є улюбленими, хоча дещо меншою мірою — за Різдво висловилися 82%, за Пасху — 85% опитаних. У південному ці свята також шанують (Різдво — 80%, Пасха — 83%). На сході прихильні до них трохи менше (Різдво — 61%, Пасха —75%).
Свято Перемоги найбільше поважають у південному (75%), східному (61%) та центральному (58%) регіонах, а найменше — у західному (34%).
Новий рік найбільше люблять у східному (92%) та південному (87%) регіонах, трохи менше у центральному (79%) і західному (67%).
Міжнародний жіночий день найбільше шанують на сході (64%) та півдні (58%), трохи менше у центрі (47%). Найменш улюбленим це свято є на заході (27%).
Характерно, що на заході найбільше поважають такі свята: День Незалежності України (33%) та День Конституції (11%).
День міжнародної солідарності трудящих найпопулярніший серед представників південного (17%) та східного (18%) регіонів, дещо менше у центральному (10%) і зовсім непопулярний на заході (3%).
Виявилося, що жінки більше за чоловіків ушановують релігійні свята: Різдво (жінки — 84%, чоловіки — 74%), Пасху (жінки — 88%, чоловіки — 79%), Трійцю (жінки — 32%, чоловіки — 25%). Політичні свята більше поціновують чоловіки: День Незалежності України (чоловіки — 21%, жінки — 13%), День Конституції (чоловіки — 7%, жінки — 5%). Восьме березня, природно, більше до вподоби жінкам (59%), ніж чоловікам (37%). Однаковий погляд у чоловіків і жінок на знані з дитинства свята: Новий рік люблять 80% жінок та 82% чоловіків, День Перемоги — 57% жінок і 58% чоловіків, День міжнародної солідарності трудящих — по 12% відповідно.
Характерно, що День Перемоги найбільше поважають люди із середньою спеціальною (62%) та неповною середньою освітою (61%), менше — з середньою (56%) та вищою (54%). День Незалежності, навпаки, більше шанують люди з вищою освітою (23%), дещо менше — з середньою (16%) і середньою спеціальною (15%), а найменше поважають це свято люди з неповною середньою освітою (10%). Міжнародний жіночий день більше святкують люди з вищою (54%) та середньою спеціальною освітою (53%), менше — з середньою (46%) і неповною середньою освітою (40%).
Цікаво, що релігійним святам найбільше віддають перевагу пенсіонери — за Пасху і Різдво висловлюються відповідно по 86% опитаних, за Трійцю — 36%. Новий рік більше за інших любить святкувати молодь віком 18–29 років (89%). День Перемоги найбільше до душі пенсіонерам (73%), людям 45–59 років (60%), трохи менше представникам молодших вікових категорій.
День Незалежності більше святкує молодь віком 18–29 років (26%) та 30–44 років (18%), меншою мірою — старші вікові категорії: 45–59 років (14%) та 60 і старші (12%).

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • СОЦІАЛЬНІ НЕРІВНОСТІ: ДЕ ВИХІД?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».