Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТРЕБА ЗАБИВАТИ В АМСТЕРДАМІ
Київське «Динамо» зберігає шанси на потрапляння до групової стадії Ліги чемпіонів УЄФА, але досягти мети тепер буде набагато складніше. Нічия з голом на полі суперника зробила беззаперечним фаворитом пари останнього кваліфікаційного раунду голландський «Аякс». Рахунок 1:1 означає, що на «Амстердам-Арені» «біло-синім» потрібно буде забивати щонайменше один м’яч. Утім, зважаючи на розгортання подій у київському матчі українського і голландського грандів, такий результат варто вважати непоганим для вітчизняного віце-чемпіона.

На критику захисних дій «Аякса» в перших матчах сезону головний тренер Мартін Йол відповів ще в стартовому протоколі зустрічі, випустивши спрямований на оборону склад. У воротах стояв титулований Стекеленбург, польові гравці — ван дер Віль, Олегер, Вертонген, Аніта (Сулеймані, 61), Ено (Еріксен, 69), де Зееув, Суарес, де Йонг, Емануельсон, Ель Хамдауї.
Наставник «Динамо» Валерій Газзаєв повернув до «основи» кількох футболістів, яким дав відпочити в матчі чемпіонату країни проти «Ворскли», а також відправив на лаву для запасних Дениса Бойка і Артема Мілевського, чия гра останнім часом, м’яко кажучи, не вражає.
Таким чином, дебют 17-річного вихованця запорізького футболу Максима Коваля в основному складі нової команди припав одразу на поєдинок Ліги чемпіонів. Забігаючи наперед, зауважимо, що каші юнак не зіпсував: у пропущеному голі його провини практично немає, натомість у кількох епізодах воротар урятував свою команду.
Решта складу мала такий вигляд: Бетао, Михалик, Леандро Алмейда, Попов, Вукоєвич, Гармаш, Гусєв (Даніло Сілва, 82), Шевченко (Ель Каддурі, 77), Ярмоленко (Андре, 70).
Перший тайм минув у відносно рівній боротьбі, але гостріші моменти все ж мали гості. «Динамо» запам’яталося хіба що небезпечним ударом зі штрафного у виконанні Андрія Шевченка, з яким Стекеленбург ледь упорався. Натомість уругвайця Луїса Суареса партнери двічі виводили на короткі побачення з Ковалем. Один із героїв чемпіонату світу небезпечно пробивав з гострого кута. Особливо пам’ятний момент стався на 22-й хвилині, коли після підступного удару лідера атак амстердамців юний голкіпер торкнувся м’яча кінчиками пальців, і сфера прокотилася в лічених сантиметрах від лівої стійки.
А після перерви господарі поля протягом десятихвилинки не тільки опинилися в меншості, а й пропустили гол. Денис Гармаш, якому нелюбий багатьом українцям швейцарський рефері Массімо Бузакка ще в першому таймі показав першу жовту картку, за подібний «підкат» отримав другий «гірчичник» і достроково вирушив до роздягальні.
Розіграш штрафного на 57-й хвилині гості з Нідерландів провели чудово: де Зееув вдало навісив, а Вертонген на другому поверсі випередив Алмейду — 0:1.
На щастя, гравці «Аякса» допомогли динамівцям у збереженні шансів на осінь у Лізі чемпіонів: на 66-й хвилині Максим Коваль від своїх воріт вибив м’яч на половину поля суперника, після боротьби Ярмоленка і Олегера на другому полюсі куля відскочила просто на хід Олегові Гусєву, який встиг відчути момент і розвинув високу швидкість уже тоді, коли оборонці гостей розмірковували, куди полетить ігровий предмет. Зі Стекеленбургом, котрий намагався скоротити кут обстрілу, Гусєв упорався холоднокровно і відправив м’яч у правий від голкіпера кут (1:1).
Більше забитих м’ячів на стадіоні «Динамо» того вечора не було, тренерський штаб господарів віддав перевагу збереженню паритету, проти результативної нічиєї не заперечували і гості.
Київському «Динамо» буде набагато легше у повторному матчі з «Аяксом» за вихід у груповий етап Ліги чемпіонів. Так вважає головний тренер київського клубу Валерій Газзаєв: «Ми довго готувалися до матчу. А те, як він склався... Було не зовсім правильно вилучати Гармаша. Загалом результат треба вважати позитивним. Дуже добре команда грала перший тайм, але потім вилучення все звело нанівець. Треба було шукати шанс у контратаці. Гадаю, нам набагато легше буде грати в Амстердамі», — сказав він.
«Гусєв добре попрацював. Хочу також привітати Коваля з дебютом. Він зарекомендував себе якнайкраще. Побажаю, щоб він надалі прогресував»,— додав Газзаєв.
«Щодо суддівства, то ми безсилі щось зробити. Гармашу варто було бути хитрішим. А коли збили Андре, то це був чистий фол останньої надії. До Амстердама ми поїдемо, сповнені оптимізму. Нічого страшного не сталося»,— підсумував тренер.
«Аякс» залишився задоволений підсумковим рахунком матчу в Києві. «Перші тридцять хвилин ми виглядали не надто добре, потім нам удалося дещо вирівняти гру. У перерві внесли корективи, контролювали гру.
В обох команд було багато моментів, але наші нагоди були небезпечніші»,— розповів головний тренер гостей Мартін Йол.
«До матчу я вважав шанси рівні. Зараз вони залишилися такими ж. «Динамо» особливо нічим не здивувало, ми знали, що це хороша команда, із сильними захистом і нападом»,— підсумував Йол.
Інші поєдинки останнього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів завершилися так: «Зеніт» — «Осер» — 1:0, «Русенборг» — «Копенгаген» — 2:1, «Спарта» — «Жиліна» — 0:2, «Янг Бойз» — «Тоттенгем» — 3:2, «Зальцбург» — «Хапоель» (Тель-Авів) — 2:3, «Базель» — «Шериф» — 1:0, «Брага» — «Севілья» — 1:0, «Вердер» — «Сампдорія» — 3:1, «Партизан» — «Андерлехт» — 2:2.
Матчі-відповіді відбудуться наступного тижня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НОСТАЛЬГІЯ ЗА ЧЕМПІОНАМИ
  • СЕНСАЦІЯ, СКАНДАЛ І НОВИЙ ЛІДЕР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».