Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРИВІТ, СМУГАСТИЙ!
Справжній сезон кавунів та динь зазвичай розпочинається не раніше середини серпня. Тому при великому бажанні купити корисний і солодкий кавун не так просто, а добру порцію нітратів, нітритів і пестицидів — легко.

Лікарі знають, якими бувають наслідки появи на прилавках ранніх кавунів. Щороку лікувальні установи приймають десятки потерпілих. А з магазинів і складів вилучають тонни недоброякісних баштанних, у складі яких вміст нітратів і пестицидів перевищує всі допустимі санітарні норми. Вітамінів і корисних речовин у ранніх кавунах небагато, зате шкідливих — більш як достатньо.
Однак визначити за зовнішніми ознаками наявність нітратів у кавуні дуже важко, особливо якщо його не надрізати, тому що найбільше їх у шкірці та м'якуші, що знаходиться під нею. Перша ознака, яка має насторожити покупця,— жовті прожилки і волокна. Саме вони свідчать про наявність нітратів і нітритів. Якщо чиста вода, в яку поклали м'якуш кавуна, порожевіє, це теж ознака хімії. Занадто гладкий зріз, без цукристих горбків — також погано.
Для тих, хто занадто поспішає насолодитися кавунами, це може закінчитися різями у шлунку, проносом, нудотою і блювотою, підвищенням температури, ознобом, головним болем, висипами на шкірі. Усі ці неприємності спричинені дією на організм нітратів, пестицидів і солей важких металів, які знаходяться у м'якуші ягід.
Відомо, що нітрати мають властивість накопичуватися в організмі і давати реакцію тільки після подолання критичної межі. Для кожної людини вона своя. Доросла людина може витримати до 500 міліграмів нітратів на день, після чого починає відчувати симптоми отруєння. Дитині вистачить і 50 міліграмів. Найгостріше отруєння спричиняють пестициди, які, до речі, заборонені до застосування під час вирощування баштанних.
Для багатьох продавців-перекупників сезон продажу кавунів настав ще місяць тому. Вмістом нітратів у товарі вони не цікавляться. Де знаходиться «рідний» баштан того, що на прилавку — уявляють нечітко, але всі, як завчили, стверджують, що кавуни — херсонські.
На Херсонщині, як і в усій Україні, зараз спекотна пора. І не лише в тому сенсі, що стовпчик термометра піднімається до 30 градусів і вище. На кавунових плантаціях дозріла перша хвиля справжніх кавунів — соковитих і солодких. Збір урожаю тільки починається. А те, що в інших регіонах продається з червня, аграрії і кавуном не називають. Так, грудка хімії.
Дочекавшись сезону, коли стиглі кавуни продаватимуть, вже можна не боятися. І відрізнити стиглий від зеленого просто: його легко подряпати, якщо провести нігтем; у нього сухий хвостик; жовта, а не біла плямка на боці.
А головне — він справжнє джерело корисних речовин, у тому числі антиоксидантів, а також елементів, що покращують імунітет. У м'якуші кавуна знаходяться фруктоза, клітковина, мінеральні солі заліза, жири, пігменти і вітаміни В1, В2, В3 і РР, фолієва кислота, каротин тощо. А найкориснішою властивістю кавунів є його здатність виводити шлаки.

ЯК ЙОГО ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ?
Кавун, вирощений природним шляхом, має сухий хвостик. Дозрівши, він «відключається» від живлення:
при постукуванні він глухо дзвенить;
якщо прикласти кавун до вуха і щосили здушити його руками, шкірка трохи прогнеться і затріщить;
у розрізаного кавуна не повинні бути роздуті великі прожилки і м'ясисті волокна;
чим більший і легший кавун, тим він стигліший;
це двостатева ягода. У «чоловічого» особня кружальце навколо хвостика маленьке, в «жіночого» — широке (їх вважають смачнішими: кісточок менше, а цукру більше);
не варто купувати кавуни, розрізані та накриті плівкою — під сонцем у них активно розвиваються мікроби.
також у паперовій версії читайте:
  • ХОЛЕСТЕРИН: «ПОГАНИЙ» І «ХОРОШИЙ»
  • ТИСК І ВАГА
  • МОБІЛЬНИК ІЗ СЮРПРИЗОМ
  • ОБЕРЕЖНО: АЕРОЗОЛІ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».