Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДОЛІ ЛЮДСЬКІ
«НАМАЛЮЙТЕ, ДІТИ, ПРАПОРЦІ!»
23 СЕРПНЯ— ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ
Таке домашнє завдання нам, учням третього класу, дав у 1955 році наш учитель Іван Лапай. Він наголосив, що прапорці можуть бути які завгодно, а розмалювати ми маємо їх у кольори, які нам найбільше подобаються. Мабуть, він хотів оцінити наші здібності та уяву.

Малювати прапорці нескладно. Швидко в альбомі з’явилися прямокутні, квадратні, трикутні прапорці. Потім такі, що гарно тріпочуться на вітрі. З древками, прикрашеними наконечниками у вигляді стріли та зірки. Залишилося тільки розфарбувати й отримати відмінну оцінку. Іншої не чекав, бо малював добре, а Іван Кузьмович любив роздивлятися наші малюнки і на добрі оцінки не скупився.
Розмалював я свої прапорці червоною, синьою, зеленою і жовтою фарбами. Прапори мають і кілька кольорів, а не тільки червоний! Сторінка альбому тут же вкрилася різнокольоровими прапорцями.
Раптом я згадав, яке чудове поєднання кольорів бачив у полі, коли пас улітку корову. Сидів на краю поля стиглої пшениці, вітер колихав по ній хвилі, а над полем небо було блакитне і без жодної хмаринки. То чи можна не намалювати стяг із такими чудовими кольорами!
І от на сторінці з’явився красень-прапор. Нижня його частина була кольору золотистих колосків стиглої пшениці, а верхня — блакитна. Щоб отримати блакить, я зверху на голубий колір додав трохи рожевого. Древко мало наконечник, мов у списа, а полотнище стяга неначе розвівалося на вітру, як пшеничне поле. Малюнок мого жовто-блакитного прапора мені сподобався. Він буде найкращим із тих, що принесуть завтра в клас мої друзі!
На уроці малювання Іван Кузьмович зібрав альбоми і почав виставляти оцінки. Я з нетерпінням чекав, коли він поставить «відмінно» на моєму жовто-блакитному стягові, щоб на перерві похизуватися своїм гарним малюнком.
Учитель узяв мій альбом, подивився на малюнки, і чомусь у нього на обличчі спочатку з’явилося здивування, а потім щось подібне до переляку. Іван Кузьмович швиденько закрив мій альбом, поклав його на стіл і притиснув ліктем. Де ж моя відмінна оцінка? Незрозуміло.
Після уроку Іван Кузьмович покликав мене з класу, але альбом не віддав. Він тихо спитав, чи я комусь показував свої малюнки прапорців? «Ні, не встиг!» — відповів я. «Тоді забереш альбом у мене після уроків, нікому не будеш його показувати, крім батька», — сказав мудрий учитель.
Збентежений, я приніс альбом додому і віддав татові. Оцінки там не було. Батько подивився на малюнок жовто-блакитного прапора, і... зблід. Потім сказав, що поверне альбом пізніше.
Через день він вручив мені новенький альбом, куплений у крамниці. Той альбом із жовто-блакитним стягом я більше не бачив.
Я нічого не зрозумів, тому почав розпитувати матір, чого це батько купив мені новий альбом? Може, він загубив той, що з моїми малюнками?
Мати вже знала про жовто-блакитний стяг, хоч малюнок я їй не показував. Вона сказала: «Був поет Еллан Блакитний, він десь зник».
Я згадав, що старші хлопці щось говорили про репресії, тому запитав: «Він був репресований?» Мати провела долонею по моїх губах і суворо попередила: «Щоб я ніколи не чула від тебе цього слова! Хочеш, щоб і нас відвезли до Сибіру, як твою тітку Параску з двома дітьми?»
Почувши голосну розмову, зайшов батько. «І де воно таке береться!» — вигукнула мати. «Ти народила!» — усміхнувся тато. А мені сказав, щоб я малював свої літаки, а прапори — то не моя справа.
Так у десять років я отримав перший урок політграмоти і з гіркотою подумав: «Що тут поганого? Золотиста пшениця, блакитне небо над нею — це можна побачити влітку скрізь. А ці дорослі... Учитель навіть оцінку не поставив, чогось злякався, хоч тільки прийшов із армії, де стріляв з гармати. А мати вдарила по губах! Добре, що хоч батько купив альбом кращий, ніж був у мене!»
Природа сама створила кольори для нашого державного прапора. Внизу — колір золотих колосків стиглої пшениці, а над ним — колір блакитного липневого неба. Таке поєднання кольорів закладено в нашу генетичну пам’ять. Наш державний стяг має бути не ядучо-жовтий і неприродно синій, а саме жовто-блакитний. І ніякий інший!

Володимир РЕПАЛО
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКИЙ ДОН КІХОТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».