Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЄВРОКУБКИ: ОСТАННІЙ БАР'ЄР
Українські футбольні клуби зберігають повноцінне представництво на європейській арені: «Шахтар» чекає на жеребкування основної стадії Ліги чемпіонів, «Динамо» для потрапляння до групового раунду належить пройти ще одного суперника, чотири учасники Ліги Європи також спробують здобути право на єврокубкову осінь.

Про легкий старт динамівців у третьому кваліфікаційному раунді головного клубного турніру континенту і впевнений прохід бельгійського «Гента» (6:1 за сумою двох поєдинків) ми вже писали. Два українські колективи, які паралельно виступали в кваліфікації Ліги Європи, здолали своїх опонентів не так переконливо.

Три перемоги і одна поразка
Афіша «Дніпро» — «Спартак» спонукала до ностальгійних спогадів. Та на третьому етапі кваліфікації спартаківці були не московськими, мали на додаток до основної назви спонсорський афікс «Златибор Вода» і представляли сербське місто Суботиця, хоч приймали дніпропетровців у Нові Саді, де стадіон відповідає вимогам УЄФА.
Попри відчутну перевагу «Дніпра» в класі, перший поєдинок підопічні Володимира Безсонова програли з рахунком 1:2. Обидва голи гості пропустили з пенальті, яких цілком могло не бути: причинами стали в першому випадку необов'язкова гра рукою у штрафному майданчику, а в другому — надмірна довірливість рефері, котрий зафіксував майстерно «намальоване» порушення.
На власному полі дніпропетровці зіграли дисциплінованіше і шансів суперникові майже не дали. Наприкінці першого і на початку другого таймів голи-близнюки записали до свого активу Євген Селезньов і Маріо Холек. Обидва голи було забито після подачі кутового ударом головою з лінії воротарського майданчика. Рахунок 2:0 до останніх секунд матчу залишав для сербського клубу можливість вирівняти становище за сумою двох поєдинків, але насправді результат 3:0 або 4:0 краще показав би співвідношення сил.
Львівські «Карпати» двічі переграли грузинський «Зестафоні» з рахунком 1:0. У львівському поєдинку «зелено-білі» забили вже на старті матчу, а після перерви віддали ініціативу і ледь втримали мінімальну перевагу. На виїзді гра була рівною, гості вирвали перемогу в контратаці на доданих арбітром хвилинах. Ігор Худобяк на швидкості віддав передачу на Батісту і отримав пас у відповідь, але сам із лінії штрафного майданчика бити не став, а відкотив м'яч на Дениса Кожанова, якому залишалося влучити в незахищений голкіпером кут воріт. Дві перемоги — результат чудовий, але рівень гри львів'ян в обох поєдинках змушує до неабияких сумнівів у спроможності «Карпат» пройти ще один раунд Ліги Європи, адже суперника галичани отримали вкрай важкого.

«Кінематографічний» жереб: 3+2
Минулої п'ятниці п'ятеро українських учасників єврокубків дізналися про своїх суперників у серпневій сесії на міжнародній арені. У трьох парах фаворитами можна назвати українські клуби, у двох перемога наших представників є малоймовірною.
Якщо зважити на те, яких опонентів могло отримати, з огляду на статус «несіяної» команди, київське «Динамо», то вибір фортуни варто визнати сприятливим. Підопічні Валерія Газзаєва уникли зустрічі з іспанською «Севільєю», німецьким «Вердером», англійським «Тоттенгемом» і російським «Зенітом». Із динамівцями в стиковому раунді Ліги чемпіонів УЄФА двічі зіграє голландський «Аякс». Перша гра відбудеться 17 серпня о 21.45 у Києві, матч-відповідь — 25 серпня в Амстердамі.
У нинішньому сезоні в офіційних зустрічах «Аякс» поки що грав лише внічию. На попередній стадії Ліги чемпіонів команда Мартіна Йола з грецьким ПАОКом спочатку зіграла вдома з рахунком 1:1. На гол лідера атак голландського клубу уругвайця Луїса Суареса греки відповіли в другому таймі. В матчі-відповіді ПАОК забив перший, та одразу після перерви пропустив тричі — від невтомного Луїса Суареса, а також Сіма де Йонга і Расмуса Ліндгрена. Згодом господарі спромоглися зрівняти рахунок, але путівку до наступного раунду «Аякс» отримав за рахунок більшої кількості м'ячів, забитих на полі суперника.
У першому матчі нового чемпіонату Нідерландів «Аякс» зустрівся із «Гронінгеном» на виїзді й знову не зміг втримати перевагу у два м'ячі. За відсутності дискваліфікованого Луїса Суареса дублем відзначився марокканець Ель Хамдауї, новачок амстердамців. Він забив на 51-й і 62-й хвилинах, та «Гронінген» спромігся за останні півгодини гри зрівняти рахунок.
Коментарі представників «Динамо» після жеребкування були стримані.
Президент клубу Ігор Суркіс сказав: «На цьому етапі не доводиться говорити, чи був жереб до нас прихильний. «Аякс» у будь-які часи вважався лідером голландського футболу, до його гравців придивляються найкращі команди Європи. «Динамо» має серйозно підійти до обох зустрічей, адже йдеться про одне з найважливіших завдань на сезон — вихід до групового раунду Ліги чемпіонів».
«Нормальний жереб, — поділився своєю думкою Валерій Газзаєв.— Перед усіма клубами, які виступають у кваліфікаційних раундах, стоїть завдання виходу до групового етапу. Всі клуби однаково готуються для досягнення поставлених цілей. Гадаю, міркувати зараз, «той» чи «не той» нам дістався суперник, немає сенсу. Загалом рівень усіх учасників достатньо високий, тому будемо готуватися».
Андрій Шевченко не чекає легкого життя у протистоянні з «Аяксом»: «Я не віддав переваги жодному з можливих опонентів. У списку з п'яти клубів, що могли дістатися «Динамо», слабких команд не було. Всі суперники однаково сильні, й «Аякс» — не виняток. Легко нам не буде. Наше завдання — підійти до цих матчів у оптимальному стані та зіграти ще сильніше, ніж раніше. Про голландців поки сказати щось суттєве складно, знаю тільки, що вони з пригодами пробилися до стикового раунду. Проте матч на матч не схожий, і проти нас вони зіграють на максимумі можливостей».
Натомість головний тренер «Аякса» Мартін Йол дуже не хотів зустрічі з киянами: «У мене було відчуття, що нам може випасти саме «Динамо», протистояння з яким ми найбільше хотіли уникнути. Це сильна команда з великим досвідом виступів у Лізі чемпіонів. Кияни зміцнили склад класними гравцями. Для нас — це найжорсткіший жереб, але тут нічого не вдієш. На жаль, нам не пощастило».
Попередні оцінки завжди є такими обережними, головні акценти розставить гра.
У Лізі Європи «сіяні» «Металіст» і «Дніпро» отримали більш-менш зручних опонентів. Команда Мирона Маркевича зіграє з кіпрською «Омонією», а підопічні Володимира Безсонова — з польським «Лехом». Натомість «Таврії» й «Карпатам» доведеться непросто: кримчани зустрінуться з німецьким «Байєром» із Леверкузена, львів'яни — з турецьким «Галатасараєм».
19 серпня вдома гратиме лише «Дніпро», 26 серпня дніпропетровці прийматимуть поляків. «Металіст», «Таврія» і «Карпати» перший поєдинок проведуть на виїзді.
Попри силу майбутнього суперника, капітан «Таврії» Олександр Ковпак не поспішає складати зброю: «Розраховувати на легкого суперника не доводилося: ми все-таки були «несіяною» командою. У підсумку отримали «Байєр», цікаво буде перевірити себе на тлі потужного опонента»,— сказав він.
«Завдання виходу до групового етапу Ліги Європи з нас ніхто не знімав. Якщо зіграємо на максимумі своїх можливостей — «Байєр» пройдемо, я в цьому не сумніваюсь»,— вважає Ковпак.
Плюсом, із точки зору Ковпака, котрий переглянув кілька матчів леверкузенців у минулому чемпіонаті, буде те, що німецька команда «і сама грає, і суперникові дозволяє грати».
Уболівальникам симферопольців і львів'ян лишається чекати на приємні сенсації. Можливо, дасться взнаки і те, що чемпіонати Німеччини і Туреччини ще не стартували.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА — НІДЕРЛАНДИ: НІЧИЯ З «ВІЦЕ-ЧЕМПІОНАМИ»
  • «МЕТАЛІСТ» ЛИХОМАНИТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».