Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СКРОМНИЙ МІЛЬЯРДЕР
«Королівство — це я», — так може про себе сказати Карлос Слім. Маєток найбагатшої людини у світі коштує 5% від ВВП Мексики, а його фірми домінують на тамтешній біржі. Але Слім у найновішому виданні своєї біографії намагається переконати читачів, що живе, як звичайна людина.

Маєток 70-річного нащадка ліванських емігрантів журнал «Форбс» у березні оцінив у 53,5 мільярда доларів. Це на півмільярда більше, ніж мав попередній лідер рейтингу найбагатших людей світу — засновник «Майкрософта» Білл Гейтс. Незважаючи на величезні статки, Слім у найновішій автобіографії, яка вже з’явилась у книгарнях Латинської Америки, переконує, що не зловживає багатством. Він довірливо повідомляє, що встановив для себе місячну зарплату в розмірі 24 тис. дол. (середньорічний дохід мешканця Мексики становить 13,5 тис. дол.) і додає, що не їздить у шикарному лімузині, а використовує звичайний «Шевроле субурбан». До того ж лише недавно змінив пластмасовий годинник на більш престижний.
Він також дає поради, як добре керувати бізнесом — передовсім не можна розкидатись грошима.
Слім підкреслює, що у його фірмах члени правління мають спільні секретаріати і там немає «табунів» дорогих радників. Він також додає банальне твердження, що завжди можна розвинути власний бізнес.
Найбагатша людина у світі почала заробляти гроші у десять років, продаючи солодощі і напої членам власної родини. Подальший бізнес був настільки успішний, що у 26 років, коли закінчував університет у Мехіко, статки Сліма становили вже понад 40 млн дол. Він швидко примножував гроші завдяки агресивним і сміливим інвестиціям, коли на біржах відбувався ріст котирування акцій. Слім також був членом наглядових рад відомих концернів: Altria Group, Alcatel та SBC Comunnications.
Доленосним у його кар’єрі був 1990 рік, коли йому вдалося купити в мексиканського уряду дві телекомунікаційні фірми. Завдяки їм мільйони доларів він перетворив на мільярди. Нині його Telmex контролює 90% наземних ліній (оплата за з’єднання є однією з найвищих у світі), а мережею Telcel користуються власники 80% мобільних телефонів у Мексиці. У 2000 році Слім створив ще одного оператора мобільного зв’язку — America Movil, який має вже понад 200 мільйонів користувачів у країнах Латинської Америки та на Караїбах.
Карлос Слім інвестує не тільки у телекомунікацію. Йому належать проектні та девелоперські фірми, фінансова група Inbursa, мережа магазинів Sanbors та 6,4% акцій видавця «Нью-Йорк Таймс». Варто додати, що через свої фірми Слім контролює навіть 40% мексиканської біржі.
Останнім часом за прикладом інших мільярдерів він несміливо звернувся у бік філантропії, призначивши 65 мільйонів на розвиток генетики. Критики відразу закинули йому, що це дуже мало. «Якщо переймаєшся тим, що інші думають про тебе, — ти мертвий. Не хочу жити і постійно думати, як про мене будуть пам’ятати»,— відповів він своїм критикам у біографії.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УГОРЦІ ПІДТРИМУЮТЬ ОРБАНА
  • ГРА НА НЕРВАХ
  • «АФРИКАНСЬКИЙ СОЮЗ»: МІЖ БІДНІСТЮ ТА ТЕРОРИЗМОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».