Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВЕНЕСУЕЛА ГРАЄ ВА-БАНК
Президент Венесуели Уго Чавес залишається невтомним творцем сенсаційних новин. Днями він вирішив ексгумувати останки національного історичного героя Симона Болівара, який на початку ХІХ ст. очолив повстання латиноамериканських народів проти колоніального панування Іспанії.

Приводом для таких дій були різні думки істориків щодо причин загибелі Болівара. За офіційною версією, він помер від сухот. Проте особисто Уго Чавес схиляється до думки, що його історичного кумира отруїли «ворожі» колумбійці. Зважаючи на бажання венесуельського президента, мабуть, немає підстав сумніватися у висновках місцевої кримінальної експертизи стосовно причин смерті Болівара. Чавес проводить паралелі між собою та Боліваром, наголошуючи, що спецслужби США та Колумбії також готують замах на його життя.
Тому справи майже двохсотлітньої давнини не заступають у діяльності Уго Чавеса актуальної політики. Днями він прийняв у Каракасі президентів Абхазії й Південної Осетії. Сергій Багапш і Едуард Кокойти зробили перший візит до країни, яка визнала незалежність Сухумі та Цхінвалі. Вітаючи їх, Уго Чавес закликав країни Латинської Америки визнати незалежність Абхазії й Південної Осетії, що особливо актуально з огляду на рішення Міжнародного суду ООН про законність самопроголошення незалежності Косова. Проте союзні до Чавеса президенти Болівії та Еквадору не поспішають з таким рішучим кроком, який може ще більше ускладнити їхні відносини зі США. Розуміючи це, Уго Чавес постійно наголошує на абсолютній суверенності венесуельської зовнішньої політики. Принаймні він навчився не робити лише одну ставку. Російські економічні та військові впливи у Венесуелі вже збалансовані не меншим впливом Китаю. Тому Чавес може собі дозволити робити те, що не завжди до вподоби Росії. Так, уже реалізується контракт на продаж венесуельської нафти Білорусі. «Чорне золото» морем йде до Одеси, а звідти українським нафтопроводом до Білорусі.
Однак у фокусі уваги венесуельського лідера лишаються напружені відносини з Колумбією. У відповідь на розслідування причин загибелі Симона Болівара ця країна відкликала свого посла з Венесуели. Одначе це був перший крок. Далі на засіданні Організації американських держав стався справжній скандал, коли колумбійці документально довели причетність влади Венесуели до переховування на своїй території «лівих» колумбійських партизанів. У відповідь Уго Чавес оголосив про розрив дипломатичних відносин із Колумбією. Стурбованість з цього приводу висловив навіть близький союзник Чавеса — президент Болівії Ево Моралес.
Росія також закликала Венесуелу та Колумбію відновити діалог. Крім того, днями РФ ухвалила рішення про запровадження безвізового режиму для громадян Колумбії, що викликало невдоволення в імпульсивного Чавеса. Втім, навряд чи черговий етап конфронтації Венесуели та Колумбії завершиться військовим зіткненням. «Особистий ворог» Уго Чавеса, яким десять років є президент Колумбії Альваро Урібе, за тиждень передає свої повноваження новообраному президентові Колумбії. За цих обставин дії Чавеса розглядають як створення собі ворога на перспективу. Проте, з іншого боку, за нового колумбійського президента можна буде використати нагоду для нормалізації венесуельсько-колумбійських дипломатичних відносин. Наразі ця перспектива є оманливою.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА ОПТИМІЗАЦІЯ
  • НЕЗАДОВОЛЕННЯ СХІДНОГО БАЗАРУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».