Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЖИТЛОВI СУБСИДIЇ ЗАХИСТЯТЬ НАЙУРАЗЛИВIШI ВЕРСТВИ НАСЕЛЕННЯ
Пiсля маловтiшного повiдомлення про намiр влади з 1 серпня пiдвищити цiну на газ населення почало бiльш прискiпливо ставитися до своїх сiмейних бюджетiв, орiєнтовно вираховуючи — скiльки ж доведеться викладати з гаманця за житлово-комунальнi послуги. В урядi запевняють, що таке рiшення не лише неминуче, але є поверненням до соцiальної справедливостi, оскiльки за ринкових умов держава не може дотувати цiну на газ усiм без винятку i насамперед багатим. Експерти посилаються на свiтову практику, де система субсидiй вважається справедливiшою, нiж система безадресних дотацiй. Тому, аргументують вони, саме такий пiдхiд захистить бiдних та небагатих, а заможнi обходитимуться без дотацiй.

Аби не залишати громадян наодинцi з тривожними думками, уряд спрацював на випередження i офiцiйно оголосив, що найуразливiшi верстви населення не вiдчують цiнового шоку, оскiльки в Українi запроваджується нова, безпрецедентно прозора, спрощена система надання субсидiй.
Розповiсти бiльш детально про цю новацiю кореспондент Укрiнформу попросила заступника мiнiстра працi та соцiальної полiтики Костянтина Ващенка. Бесiду ми розпочали з передiсторiї.
— Костянтине Олександровичу, дотепер система надання субсидiй нерiдко пiддавалася критицi населенням — говорили, що легше сплатити квартплату повнiстю, нiж зiбрати всi потрiбнi документи.
— На жаль, люди не вигадували — система була забюрократизованою i дуже громiздкою, особливо для лiтнiх та самотнiх людей i ще непосильнiшою — для iнвалiдiв.
Нагадаю, що в Українi програма «Житловi субсидiї» запрацювала ще 1995 р. Головна її мета — надати допомогу кожнiй сiм’ї, для якої витрати на оплату комунальних послуг перевищували 20% родинного доходу, а для сiмей iз пенсiонерiв, iнвалiдiв i дiтей до 18 рокiв — не бiльш нiж 15% родинного доходу. Таким чином, сiм’я, якiй призначалася субсидiя, зобов’язана була платити 15–20% свого доходу, а решту вартостi комунальних платежiв брала на себе держава.
— Чи враховувався при цьому розмiр помешкання?
— Субсидiї розраховуються в межах установлених норм на квартирну плату (21 м2 на особу та ще 10,5 м2 — на сiм’ю), опалення, користування електрикою, газом, гарячою i холодною водою та iншими комунальними послугами. Така компенсацiя призначалася сiм’ї на шiсть мiсяцiв.
— Скiльки наразi одержувачiв субсидiї i яка динамiка цього явища?
— Наприкiнцi 90-х число сiмей, якi брали участь у Програмi житлових субсидiй, становило 3 млн. А торiк субсидiї одержувало близько 580 тис. сiмей, або 3% усiх сiмей в Українi, з них 82% — родини з непрацездатних осiб.
Динамiка зменшення чи збiльшення впродовж останнiх десяти рокiв числа сiмей — одержувачiв субсидiй пояснюється рiзними причинами: зростання доходiв (заробiтної плати, пенсiй, стипендiй), розширення кола осiб, яким установлювалися пiльги. Примiром, право на зниження вартостi комунальних платежiв в 2007 р. одержали «дiти вiйни», а з 2010 р. — сiм’ї, в яких виховується троє i бiльше дiтей до 18 рокiв.
— А на що сподiваєтеся нинi?
— Тепер слiд чекати зовсiм iнших показникiв. Зазначу, що вiдтодi, як 14 липня 2010 р. Кабiнет Мiнiстрiв України ухвалив постанову щодо посилення соцiального захисту населення пiд час оплати житлово-комунальних послуг, минуло не так багато часу, однак ми зробили все для того, аби пiдiйти до стрибка цiни на газ у всеозброєннi i щоб малозабезпеченi громадяни не вiдчули анi зайвих переживань, анi погiршення свого матерiального становища.
— Зупинiмося на цьому детальнiше.
— Уряд своїм документом затвердив ряд заходiв щодо пiдвищення ефективностi програм соцiального захисту. По-перше, знижено порiг обов’язкової оплати житлово-комунальних послуг: з 15 до 10% сукупного доходу — для сiмей з пенсiонерiв, iнвалiдiв i дiтей вiком до 18 рокiв, з 20 до 15% — для всiх iнших сiмей, де є працездатнi громадяни.
Отже, на допомогу держави вiдтепер зможуть розраховувати ширшi верстви населення!
Наприклад, якщо сiм’я з двох пенсiонерiв має родинний дохiд (пенсiї) 2 тис. грн, така родина не платитиме за комунальнi послуги бiльш нiж 200 грн. Якщо, примiром, до 1 серпня 2010 р., маючи зарплату 2,5 тис. грн, за газ, тепло i свiтло платили не менш нiж 500 грн, то сьогоднi платитимуть 375 грн i т.д.
По-друге, не менш суттєве полегшення — спрощення процедури подання потрiбних документiв. З 1 серпня громадяни звiльняються вiд потреби брати в органiзацiях, якi надають комунальнi послуги, довiдки для призначення субсидiй (про склад сiм’ї, наявнiсть та вартiсть комунальних послуг тощо).
Таку iнформацiю за п’ятиденний термiн надаватимуть житлово-експлуатацiйнi пiдприємства, якi поставляють населенню газ для побутових потреб, та iншi пiдприємства на запит органiв соцiального захисту. Обмiн iнформацiєю вiдбуватиметься в електронному виглядi.
— Прогнозують, що серед претендентiв на субсидiю буде чи не найбiльше пенсiонерiв, адже, за офiцiйною статистикою, лiтнiх людей з доходом до 1 тис. грн у нас нараховується понад 9 млн.
— Саме тому нинi велику вiдповiдальнiсть щодо їхньої пiдтримки, зокрема й органiзацiйної та моральної, має Пенсiйний фонд, якого уряд зобов’язав поiнформувати кожну сiм’ю, де є пенсiонер, про спрощений механiзм одержання житлових субсидiй.
А якщо конкретнiше, то кожна така сiм’я отримає лист iз спецiальним зверненням Пенсiйного фонду, чистi бланки документiв (спрощена форма заяви i декларацiї про доходи) iз зразками їхнього заповнення, адресу мiсцевого управлiння соцзахисту, куди потрiбно направити заяву, та конверт для безкоштовної вiдправки такої заяви для призначення субсидiї.
Хочу окремо наголосити — пiдтверджувальнi документи про доходи пенсiонерiв непотрiбнi, оскiльки таке пiдтвердження отримає орган соцзахисту вiд Пенсiйного фонду без участi заявника. Завдяки належнiй органiзацiї цього процесу здiйсниться максимально безконтактний режим оформлення житлових субсидiй без особистого звернення до управлiнь соцзахисту.
— Але ж можуть виникати й нестандартнi ситуацiї. Куди звертатися за порадою?
— Створено Центральний штаб з координацiї надання житлових субсидiй iз спiвробiтникiв центрального апарату Мiнпрацi та аналогiчнi регiональнi штаби з представникiв служб соцзахисту, пiдроздiлiв ЖКГ та Пенсiйного фонду на мiсцях в усiх областях, Криму, Києвi та Севастополi.
Працює урядова «гаряча лiнiя» 0800 507 309 для звернень громадян, де вони безкоштовно можуть отримати усне i письмове роз’яснення. Такi самi лiнiї будуть вiдкритi й у регiонах. Крiм того, в кожному управлiннi працi та соцiального захисту на мiсцях створенi спецiальнi комiсiї, якi найближчi пiвтора мiсяця будуть розглядати всi спiрнi та нестандартнi випадки звернень громадян в процесi масового одержання субсидiй.
Мiсцевi органи соцзахисту вже склали списки громадян з обмеженими можливостями i графiки вiдвiдування, почали їх вiдпрацьовувати. До кожного з них прийдуть соцiальнi працiвники i допоможуть оформити субсидiю, якщо вони її не одержують.
Державний центр зайнятостi має органiзувати задiяних у громадських роботах безробiтних задля додаткового iнформування населення про новий порядок та можливостi одержання житлових субсидiй.
— Тобто людям не варто перейматися даремно, чи, ще гiрше, удосвiта займати чергу пiд дверима мiсцевих органiв працi?
— Запевняю — ажiотажу не буде. Програма субсидiй передбачає, що в разi пiдвищення тарифiв на житлово-комунальнi послуги заяви на призначення субсидiї приймаються вiд громадян упродовж трьох мiсяцiв, починаючи з мiсяця, в якому сталося пiдвищення. Субсидiю буде призначено з дати пiдвищення комунальних послуг. Якщо, примiром, пiдвищення тарифiв з 1 серпня 2010 р., то заяви на призначення субсидiй прийматимуть з 1 серпня до 1 листопада 2010 р.
— А як бути тим, у кого виникла заборгованiсть iз квартплати? Адже ранiше у випадку, якщо сiм’я переставала оплачувати частину комунальних платежiв, державна пiдтримка припинялася. Чи не опиняться такi люди за бортом соцзахисту?
— Однозначно нi! Тепер на субсидiї мають право й тi сiм’ї, в яких є заборгованiсть iз квартплати. Уряд доручив Мiнiстерству житлово-комунального господарства розробити нормативний документ, який урегулює й таку новацiю.
— Хто належить до категорiї осiб, якi можуть претендувати на пiльги?
— Усього в Українi правом на пiльги користується близько 7,2 млн осiб, або майже 4 млн сiмей (18% усiх сiмей в Українi): найбiльша категорiя пiльговикiв — «дiти вiйни» (4 млн), якi мають право на зниження оплати комунальних послуг на 25%; майже 2,5 млн (категорiя учасникiв вiйни) має право на зниження оплати комунальних послуг (100, 75, 50% залежно вiд категорiй — за особливi заслуги, iнвалiди вiйни, учасники бойових дiй, учасники вiйни).
Право на пiльги також мають постраждалi вiд аварiї на ЧАЕС; пенсiонери з числа лiкарiв, педагогiв, бiблiотекарiв i працiвникiв мiлiцiї (у сiльськiй мiсцевостi); ветерани вiйськової служби, пенсiонери з числа працiвникiв мiлiцiї, слiдчих прокуратури, суддi у вiдставцi та iн. Близько 45 тис. шахтарiв i пенсiонерiв з їх числа мають право на державнi компенсацiї за оплату електроенергiї, газу i централiзованого опалення квартир.
Тепер число учасникiв програми субсидiй iстотно збiльшиться — практично майже пiвтора мiльйона сiмей в Українi матимуть право на одержання субсидiй. А якщо врахувати ще 4 млн сiмей, у складi яких є пiльговики, що мають право на зниження оплати за комунальнi послуги, то це становитиме (вiд 17,1 млн сiмей в Українi) 32%.
— Але чи не ризикує влада такими кроками загнати себе в ще глухiший фiнансовий кут i чи витримає бюджет?
— Це справдi непопулярнi кроки, але ми мусимо їх зробити, якщо думати про перспективу i стабiльнiсть у майбутньому. Головний результат вiд реалiзацiї програми субсидiй: будуть збалансованi колосальнi цiновi i економiчнi перекоси, допущенi владою попередникiв; буде надано соцiальний захист громадянам, для яких пiдвищення цiни на газ стане чутливим, а отже, механiзм житлових субсидiй реально захистить бiдних. Вiдкривається можливiсть i для проведення реформ усiєї системи житлово-комунального господарства. Тобто i держава, i суспiльство опиняться у виграшнiй ситуацiї.

Наталiя АHДРУСЕHКО, Укрiнформ
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕ КРАЩЕ ОТРИМУВАТИ ПЕНСІЮ— НА ПОШТІ ЧИ В БАНКУ?
  • СОЦОБСЛУГОВУВАННЯ: БЕЗПЛАТНО ЧИ ЗА ПЛАТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».