Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ОДНОДІТНІСТЬ — ПРИЧИНИ Й НАСЛІДКИ
В Україні налічується близько 13,5 мільйона сімей, із яких 2,3 мільйона — неповні і 118 тисяч — малозабезпечені.

Звання «Мати-героїня» у 2009 році отримали 23696 жінок і за п'ять місяців цього року ще 15968. Усього в Україні їх налічується 44725 осіб, проте загальна народжуваність залишається низькою.
Саме в родині відбувається становлення людини як особистості і громадянина своєї країни. За словами міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Равіля Сафіулліна, це добре усвідомлює нове керівництво України, тому державну політику буде спрямовано на підтримку сімей, що виховують дітей.
Річ у тім, що тривалий час у системі «держава — сім'я» спостерігалася недооцінка соціального статусу останньої. Була відсутня цілісна система розвитку «головного осередку суспільства». «Важливе завдання — зробити родину з дітьми реальним об'єктом турботи держави»,— переконаний міністр.
Ключовими чинниками сімейної політики, за його словами, мають стати: формування в суспільстві пріоритетів сімейних цінностей, підвищення стандартів оплати праці (що сприятиме створенню економічної основи для самозабезпечення родин із дітьми), розширення мережі дитячих дошкільних закладів, поліпшення якості наданих у них послуг, доступність житла для молодих сімей, поліпшення житлових умов для них, створення необхідних умов для поєднання професійної зайнятості з материнством і батьківством, забезпечення якісного медичного обслуговування, а також упровадження істотних податкових пільг і достатньої щомісячної допомоги на дітей.
На жаль, з кожним десятиріччям кількість малюків у родині в Україні зменшується. Дедалі більш поширеним явищем стає однодітність.
Минулого року в країні народилося 512526 немовлят, лише на 1937 більше, ніж у попередньому. Навіть у селах, де традиційно народжуваність вища, її рівень набагато нижчий від простого відтворення населення. У нас народжується вдвічі менше, ніж помирає.
У суспільній свідомості вкоренилося суперечливе ставлення до багатодітності. Опитування засвідчили, якщо до сімей, що виховують трьох— п'ятьох дітей, ставлення в суспільстві більш-менш позитивне, то до родин, де їх більше,— переважно негативне.
Не дивно, що більшість молодят в Україні орієнтована на одну дитину. Серед опитаних 19,3% відповіли, що навіть за наявності необхідної матеріальної бази, вони хотіли б мати лише одну дитину. 54,7% — тільки двох дітей, близько 13% — трьох. І лише 2,5% — чотирьох і більше. За жодних умов не хочуть мати нащадків 1,2% українців. Нині кожна п'ята молода сім'я живе в гуртожитку і не має можливості вирішити житлове питання самостійно. У найгіршій ситуації перебувають сільські жителі.
Більшість молодих людей не поспішає реєструвати стосунки: за період з 2007 до 2009 року кожна п'ята дитина народилася поза шлюбом.
Головною причиною небажання офіційно одружуватися є зміна ціннісних орієнтацій молоді і небажання брати на себе відповідальність. Кожна четверта українська родина з неповнолітніми дітьми — неповна.
Дотепер не вирішена в нашій країні і проблема бідності. Тенденція — чим більша кількість дітей у сім'ї, тим нижчий дохід, на жаль, зберігається.
З 1 січня 2010 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», яким передбачено надання ряду пільг: 50-відсоткова знижка на оплату за користування житлом, комунальні послуги, вартість палива (там, де відсутнє централізоване опалення), позачергове встановлення квартирних телефонів і 50-відсоткова оплата за користування ним. Для одноразових виплат матерям-героїням у держбюджеті передбачено 360 млн грн.

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НОВА МОДЕЛЬ АГРОСТРАХУВАННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».