Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ТУРНЕ КЛІНТОН
Державний секретар США Гілларі Клінтон днями здійснила турне Польщею, Україною, Грузією, Азербайджаном та Вірменією.

Цей дипломатичний вояж став символічним відразу з декількох причин. Досі популярними були твердження про те, що ціною «перезавантаження» американсько-російських відносин є відмова США від активної політики на пострадянському просторі. Тому Гілларі Клінтон переконливо демонструвала, що «перезавантаження» стосунків із Росією не відбувається за рахунок інтересів російських сусідів. Крім того, Вашингтону важливо було відповісти на критику американських консерваторів, які закидають адміністрації Барака Обами відсутність зовнішньополітичної стратегії щодо Східної Європи та Кавказу.
Насамперед державний секретар США зупинилася у Києві. Гілларі Клінтон вкотре високо оцінила згоду України відмовитися від запасів збагаченого урану, який використовували в науково-дослідних цілях. Візит Президента Віктора Януковича до США у квітні та візит державного секретаря США Гілларі Клінтон у липні сформували новий порядок денний українсько-американських відносин. Наразі вони позбавлені ідеологічного навантаження, не залежать від стосунків Вашингтона з Кремлем, а гармонійно доповнюють американську політику відносин із Росією.
Символічно, що напередодні візиту Гілларі Клінтон до Києва Рада Євросоюзу ухвалила рішення про виділення Україні кредиту в 500 мільйонів євро. А вже після його завершення Міжнародний валютний фонд заявив про намір продовжити співпрацю з Україною. Вашингтон залишився переконаним у тому, що Україна, попри декларування позаблоковості, не відмовляється від перспектив співпраці з НАТО.
Під час візиту Гілларі Клінтон до Польщі було підтверджено розміщення американської бази протиракетної оборони. Водночас польська сторона погодилася допустити на ці бази російських інспекторів, аби зміцнити засоби довіри.
У Грузії державний секретар США підтримала процес демократизації та стрімкого економічного розвитку. Гілларі Клінтон також вітала намір Тбілісі використовувати переважно дипломатичні засоби у намаганні відновити територіальну цілісність Грузії.
Натомість нагірнокарабаський конфлікт був у центрі переговорів у Єревані та Баку. Втім, цей етап турне виявився найважчим та найменш результативним. Конфліктні позиції Вірменії та Азербайджану з приводу карабаської проблеми залишилися незмінними. Причому азербайджанська сторона запідозрила Вашингтон у заграванні з вірменською діаспорою, яка домоглася визнання геноциду вірмен у Османській імперії за часів Першої світової війни. Загалом східноєвропейське та кавказьке турне державного секретаря США, за винятком його карабаської складової, можна вважати успішним.
також у паперовій версії читайте:
  • НАРОДЖЕННЯ МИТНОГО СОЮЗУ
  • СПЕКОТНЕ МОЛДОВСЬКЕ ЛІТО
  • НОВИЙ КОМАНДУВАЧ — СТАРІ ПРОБЛЕМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».