Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ФІНАЛ: ГОЛЛАНДІЯ — ІСПАНІЯ
Чемпіонат світу набрав просто вражаючих обертів, однак непомітно вийшов на фінішну пряму. Вболівальникам залишилося побачити тільки два поєдинки. Але, якщо вони будуть схожі за своєю драматургією з попередніми шістьма, що подарував нам чемпіонат на стадії чвертьфіналу та півфіналу, то цього виявиться достатньо для футбольних гурманів. Усі поєдинки мали свій драматичний сюжет, інтригу і були схожі на захоплюючі трилери.

1/4 фіналу
Голландія — Бразилія — 2:1
Голи: 0:1 — Робіньо (10), 1:1 — Ф. Мело (автогол, 54), 2:1 — Снейдер (68)
До матчу більшість фахівців і вболівальників були категоричні щодо своїх прогнозів — Бразилія здавалася фаворитом. Перший тайм, а особливо перші 15–20 хвилин, довели небезпідставність таких думок. Бразилія почала без розвідки і вже за 10 хвилин забила. Відзначився Робіньо. Він отримав відмінну передачу від Феліпе Мело, вийшов сам на сам і в один дотик пробив повз воротаря — 1:0. Голландці тривалий час не могли оговтатися. На 26-й хвилині Бразилія мала забивати вдруге. Жуан зіграв на випередження у штрафному майданчику, але з семи метрів пробив вище воріт.
Другий тайм європейці почали гостріше, проте цієї гостроти у їхніх діях не вистачило. На полі панували бразильці. На 54-й хвилині Снейдер виконав черговий навіс з правого флангу, ніхто з голландців до м'яча не встигав, але Сезар і Мело не поділили м'яч, і захисник «зрізав» його у власні ворота. Після цього ініціатива перейшла до європейців. На 68-й хвилині Голландія забила вдруге. Кайт після кутового скинув м'яч на лінію воротарського майданчика і Снейдер головою відправив шкіряну кулю у дев'ятку — 2:1. Після цього швидше голландці могли збільшити рахунок, аніж Бразилія відігратися. Зокрема, на останній хвилині троє гравців у помаранчевій формі вийшли на воротаря і захисника, але примудрилися не пробити по воротах. Отже, Голландія доволі несподівано, але від того не менш заслужено, вийшла до півфіналу.
Уругвай — Гана — 1:1 (0:1), по пенальті — 4:2
Голи: 0:1 — Мунтарі (45+2), 1:1 — Форлан (56)
Здавалося, що після матчу Нідерланди — Бразилія норму футбольного захоплення на один вечір виконано. Але ні, футбольний чемпіонат світу наостанок демонструє всім скептикам своє справжнє обличчя.
Перші півгодини Уругвай не вилазив із половини поля збірної Гани, та «чорні зірки» одразу ж знайшли сили організувати атаку за атакою і розписатися у воротах Фернандо Муслери за секунди до сигналу на перерву. Відігралася команда Оскара Табареса вже на десятій хвилині другого тайму основного часу. Дієго Форлан ідеально виконав штрафний удар, закрутивши «Джабулані» у дальній верхній кут — 1:1. Після цього команди вирішили, що глядачам вистачить і двох голів. Розв'язка могла настати на 120-й хвилині. Арбітр призначив штрафний біля воріт Уругваю. З нього все і почалося. Пейнтсіл відправив м'яч у воротарський майданчик, де відбулася «битва біля воріт Муслери». Двічі ганці не влучали у ворота з двох метрів. Двічі уругвайці відбивали м'яч від лінії воріт. Спочатку — ногою. А коли і цього стало замало, Луїс Суарес, форвард (!) команди, рукою — як у волейболі — врятував команду від стовідсоткового голу. В підсумку — червона картка для Суареса і пенальті на користь Гани. Африка готувалася вітати героя — Асамоа Гьяна, який мав відправити збірну до півфіналу чемпіонату світу. Суарес ішов з поля, не стримуючи сліз. Гьян пробив пенальті, але замість пісні на честь тріумфу Гани почув похоронний марш. Асамоа відправив м'яч у поперечину воріт. Можна лише уявити стан, в якому Гана налаштовувалася на серію пенальті. Отже, поразка африканців, а до півфіналу вийшов Уругвай.
Аргентина — Німеччина — 0:4
Голи: 0:1 — Мюллер (3), 0:2 — Клозе (68), 0:3 — Фрідріх (74), 0:4 — Клозе (89)
Збірна Німеччини стала третім півфіналістом чемпіонату світу в ПАР, сенсаційно розгромивши команду Аргентини з рахунком 4:0. Аргентина, яка укомплектована зірками світового футболу, провалила гру. Причому невдало зіграла кожна з ліній команди Дієго Марадони, розпочинаючи від воротаря і закінчуючи нападом. Безсумнівно, що на гру аргентинців вплинув швидкий гол Мюллера вже на третій хвилині. Адже і в подальшому Аргентина не мала чого протиставити стабільній та швидкій грі в атаці команди Йоахіма Льова.
Парагвай — Іспанія — 0:1
Гол: Вілья (83)
У першому таймі Іспанія не завдала жодного удару по воротах Парагваю. Головні події в матчі сталися у другому таймі. Піке отримав жовту карту, тож суддя призначив пенальті у ворота Іспанії. Кардосо не забив. А вже за хвилину пенальті призначили на користь іспанців. Алонсо пробив, але голкіпер Вільяр врятував свою команду. І все ж іспанці дотисли суперника. На 83-й хвилині Вілья подарував Іспанії квиток до півфіналу.

Півфінали
Уругвай — Нідерланди — 2:3
Голи: 0:1 — ван Бронхорст (18), 1:1 — Форлан (41), 1:2 — Снейдер (70), 1:3 — Роббен (73), 2:3 — М. Перейра (90+2)
Обидві команди розпочали гру в невисокому темпі. І все ж уже на 13-й хвилині голландці повели в рахунку. Ван Бронхорст ударом здалеку не залишив шансів воротареві. Уругвайці відігралися після аналогічного удару Форлана на 41-й хвилині.
Початок другої половини гри став холодним душем для європейців. Нідерланди наче пригадали свою давню хворобу пропускати нелогічні м'ячі. Один «обрізався» біля власних воріт, іншому довелося кидатися в ноги, третьому — виносити м'яч із порожніх воріт. Останнім, хто врятував команду, став ван Бронхорст, а ударом у беззахисну рамку відзначився Альверо Перейра. Не забиваєш ти — забивають тобі. Це футбольне правило спрацювало на 70-й хвилині. Снейдер зумів ідеально пробити у дальній кут — 2:1.
Через три хвилини вже відзначився Робен, який замкнув передачу з флангу. Голландці продовжували шукати щастя біля воріт суперника. Спочатку на 86-й хвилині Роббен не реалізував побачення з Муслерою, а потім усією командою «тюльпани» проґавили «домашній сюрприз». На полі вже не було Форлана, і замість удару зі штрафного на другій хвилині доданого часу Гаргано і Максі Перейра розіграли блискавичну комбінацію. Перший віддав у вільну зону на другого, той змістився і сильним ударом поклав м'яч у сітку воріт — 3:2. Наступні три хвилини перетворилися на штурм воріт команди ван Марвейка — але ще раз забити команді, яка змогла переграти Бразилію, Уругваю було не до снаги.
Німеччина — Іспанія — 0:1
Гол: 0:1 — Пуйоль (73)
Збірна Іспанії вперше у своїй історії пробилася до фіналу чемпіонату світу. У другому півфіналі мундіалю в ПАР іспанці з мінімальним рахунком 1:0 перемогли команду Німеччини. Реваншу за фінал Євро-2008 у Бундестіма не вийшло. Іспанія була кращою, швидшою і заслужено перемогла.
Німеччина, на відміну від матчів з Аргентиною та Англією, не зуміла нав'язати свою гру іспанцям, які були швидшими і зуміли відвоювати центр поля, що втілилося у їхню ще більшу перевагу у другому таймі. Хаві, Педро та Іньєста завжди знаходили простір, щоб кинути в прорив Вілью. На початку другого тайму бомбардирував ворота німців сильними ударами Хабі Алонсо, але не влучав у отвір. Далі ще одна п'ятихвилинка іспанців і Нойер парирує удар Хаві, а Вілья не вистачає кількох сантиметрів, щоб проштовхнути м'яч у пусті ворота. Не вистачало Німеччині швидкого Мюллера, але це вже головний біль Льова, а не іспанців. Як засвідчив результат гри, з цією проблемою наставник Бундестіма так і не впорався. Вирішальний м'яч було забито на 73-й хвилині. Після подачі кутового капітан «Барселони» Пуйоль перестрибнув захисника німців і пробив у верхній кут воріт Німеччини — 1:0. У час, який залишався, Іспанія не грала на відбій, а атакувала і пресингувала. Останні хвилин із десять Нойер провів на позиції центрального захисника, але і це не допомогло Німеччині врятуватися. Тепер Бундестім має готуватися до матчу за третє місце з Уругваєм, а Іспанію чекає фінал чемпіонату світу з Нідерландами.
також у паперовій версії читайте:
  • ДРАМАТИЧНИЙ СТАРТ «ВЕЛИКОЇ ПЕТЛІ»
  • ЗВИЧНІ ТРІУМФАТОРИ ЗЕЛЕНИХ КОРТІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».