Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
МИ І МОРЕ
Чи знаєте ви, що в жилах наших течуть води стародавнього моря? Учені вивели формулу морської води часів палеозою і з'ясувалося, що за складом вона цілковито збігається з мінеральним складом нашої крові. Взагалі гіпотеза про те, що життя зародилося в морі, насправді нова: у 1898 році її висловив учений Бунге, який стверджував, що сучасні тварини успадкували від своїх предків неорганічний склад крові.

Колись для живих організмів вода була зовнішнім і внутрішнім середовищем, і вони пристосувалися до співвідношення іонів, характерних для стародавнього моря. Склад води земних морів поступово змінювався з перебігом років. І тоді організми теж повинні були мінятися або зберігати постійність внутрішнього середовища. Одначе природа використовувала обидві ці можливості. Тепер ми несемо в собі це стародавнє море, і навіть передаємо його по спадковості.
Як використовувати цю інформацію з користю для здоров'я? Потрібно купатися у водах Азовського і Каспійського морів, ця вода нам оптимально підходить, якщо ви прагнете до комфорту і рівноваги. Щодо дії солоніших морів, то вони, на перший погляд, набагато активніші. Ті, хто відпочивав на Середземному морі або тим більше на Мертвому, помічали ефект швидкого схуднення. На жаль, реального скидання кілограмів це не стосується: через різницю в солоності рідина нашого тіла ніби переходить назовні, а прийнявши звичайні прісні ванни, ви швидко відновите свій статус-кво.
Користь від морських купань людство усвідомило не так давно. Перша праця, яка описувала цілющі властивості морських ванн, побачила світ в Оксфорді 1750 року. Після її виходу в Англії й Німеччині почали ставитися до морських ванн як до лікувальних процедур. А в моду купання увійшли лише в ХІХ ст., цьому сприяло те, що показ ноги вище за щиколотку перестав здаватися фривольним. Адже ще на початку минулого століття купанням називали прогулянки по мілководдю вздовж берега.
Зате тепер терапевти вважають, що від морських купань поліпшується кровопостачання окремих органів, знижується тиск, зменшується частота серцевих скорочень. Не говорячи про безумовний загартовувальний ефект!
Ревматологи скажуть вам, що морська вода багата на мінерали і мікроелементи, тому благотворно впливає на хворих артрозом.
Пульмонологи переконані, що недарма легеневі патології лікували купанням ще з часів Гіппократа. Цілюща вода і морське повітря зміцнюють імунітет, підвищують опірність організму навіть до збудників туберкульозу.
Дермотологи бачать в морських купаннях тільки один мінус: після них підвищується чутливість шкіри до дії ультрафіолетових променів, тому на пляжі можна легко обгоріти. Але при купанні в епідерміс проникають електроліти, які активізують обмін речовин і поліпшують стан клітин.
Нарешті в імунологів теж є свої аргументи «за» — в морі присутні іони магнію, які стимулюють багато життєво важливих процесів, пов'язаних із утворенням кісткової тканини, поділом клітин. Отже, у вас є як мінімум п'ять аргументів для того, щоб викупатися в морі!
Та не купанням єдиним щаслива на морі людина. Всі знають, що вода і повітря багато в чому цілющі тому, що до їхнього складу входить йод — один із найнеобхідніших нам мінералів. Йод може налагодити роботу щитоподібної залози, зміцнити нервову та імунну системи, підвищити опірність організму, знизити рівень холестерину в крові. На думку вчених, йод активізує роботу мозку і поліпшує пам'ять.
А що може бути здоровішим за прогулянки по воді?! Так, саме прогулянка берегом моря, озера. Адже ця класична водна процедура подібно до контрастного душу змушує працювати захисні сили організму. Регулярними пробіжками по воді, в ідеалі по морській воді, ми мобілізуємо температурні й тактильні рецептори шкіри, а також підшкірні шари.
Терапевтичний ефект від цієї нескладної процедури багаторазово збільшують пісок і дрібні камінчики, які змушують працювати рефлекторні точки на ступні. Крім того, швидко рухатися по мокрому піску, який буквально втікає з-під ніг, непросто, а значить фізичне навантаження одержують практично всі м'язи ніг, живота і сідниць. Інтенсивну прогулянку берегом моря можна порівняти з півгодинним заняттям на велотренажері. Головна хитрість в тому, що ногу кожного разу потрібно повністю виймати з води.
Чудово також «підбадьорюють» імунітет прогулянки по росі — вранішній і вечірній. Ця процедура допоможе позбутися безсоння, вона корисна при надмірному розширенні вен. Словом, розумно використовуйте час на пляжі, коли є такий унікальний природний тренажер!

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ФІЛЬТРУЄМО СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ
  • ПІД ЗАБОРОНУ!
  • ДІЄТА — СТРЕС — ХВОРОБА
  • ЛІКУВАЛЬНА РЕДИСКА
  • СТВОРЕНО МОЛЕКУЛУ-САНІТАРА
  • БАНАНИ, ЩОБ ПЕРЕКУСИТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».