Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ОРКЕСТРОВИЙ ДИВОСВІТ
Національний академічний оркестр народних інструментів України, очолюваний його художнім керівником і головним диригентом, народним артистом України Віктором Гуцалом, святкує сорокаріччя.

А на сцені перед здивованими слухачами — жодного стільця, жодного інструмента, жодного артиста. Здивовані слухачі перемовлялися: «Де ж оркестр?» Із-за куліс на сцену вийшов скрипаль і заграв запальну мелодію, до нього приєднався сопілкар, а тут і цимбаліст підтримав колег,— ось вам і улюблений народний ансамбль троїсті музики, без яких не обходилися ні хрестини, ні весілля, ні вечорниці. Не втримались й інші музиканти — бандуристи, виконавці на кобзах, баяністи, ударники. А який же оркестр без диригента?
Так символічно було показано історію виникнення і створення оркестру народних інструментів. Автор ідеї та сценарію Віктор Гуцал. У першому відділі «Створення оркестру» прозвучали фрагменти з творів для окремих інструментів та оркестрових груп.
Процес створення оркестру народних інструментів був непростий і тривалий. До нього причетний знаний бандурист і організатор капел бандуристів Гнат Хоткевич. У радянські часи існували оркестри народних інструментів, за основу яких брали Великоруський оркестр Василя Андрєєва. Тільки у 1969 році Хорове товариство, яке очолював відомий співак, громадський діяч Сергій Козак і диригент Яків Орлов, створили Київський оркестр народних інструментів. Перший концерт відбувся на сцені Державного театру опери і балету імені Т. Шевченка у 1970-му.
Відтоді оркестр став справжньою лабораторією із вивчення і вдосконалення народних інструментів різних регіонів України. З 1981-го до 1987 рр. головним диригентом був чудовий скрипаль Василь Терпелюк, а з 1989-го — художній керівник і головний диригент Віктор Гуцал. За цей час оркестр отримав статус Державного оркестру народних інструментів України. У 1997 р. колективу надано статус національного, а пізніше — академічного.
Це роки копіткої роботи над інструментарієм та репертуаром, обробки народної творчості. Другий блок репертуару — перекладення творів класики. Сюди увійшли шедеври української й світової музики. Третій блок — твори сучасних українських композиторів, написаних спеціально для цього оркестру.
Розмаїття репертуару слухачі почули у другому відділі ювілейного концерту «Оркестровий дивосвіт». Артисти колективу — це його золотий фонд. Кожен виступ викликав шквал оплесків, вигуків «браво» і морем квітів вдячних слухачів. Концерт провела лектор-музикознавець, заслужений діяч мистецтв України Світлана Корецька, котра розповіла про історію народних інструментів, оркестру, про солістів, а також познайомила слухачів із фрагментами з монографії Віктора Гуцала «Грає оркестр народних інструментів». Програму завершив «Святковий марш» В. Гуцала. Незвичайну мелодію оркестранти грали й співали. Увесь зал під оплески підхопив веселий наспів. Колектив довго не відпускали, поки він не виконав «Запорізький марш» Є. Адамцевич.
Оркестр чимало гастролює не тільки в Україні, а й в багатьох державах, пропагуючи народне мистецтво, підкоряючи слухачів на всіх континентах віртуозністю, мелодизмом і високим професіоналізмом. Із оркестром залюбки виступали кращі співаки України — Є. Мірошниченко, Д. Гнатюк, А. Солов'яненко, М. Кондратюк, М. Стеф'юк, Р. Кириченко, С. Ротару та інші.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • СВІТЛО ВІЧНОЇ ЛЮБОВІ
  • ОСВІДЧЕННЯ БЕЗ СТРОКУ ДАВНОСТІ
  • ДІТИ З «КАРМЕН-СТРІТ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».