Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
ГЕНОЗАХИСНА КОСМЕТИКА
Дивно, але й досі не виявлено справжніх чинників неминучого старіння людського організму. Серед численних гіпотез згаданого процесу є й така: причини нашого старіння слід шукати у шкірі та основних її похідних. «ДУ» в номері від 26.03.2010 р. оприлюднила стислий виклад цієї теорії, подала деякі рекомендації авторів щодо застосування безпечної природної косметики.
Читачі з інтересом зустріли публікацію, просять продовжити тему.

Слово — авторові книги «Генозахисна косметика» професорові Геннадію Бердишеву.
— Ваше тіло покрите здоровою гладенькою шкірою. І аби навіть у бальзаківському віці воно виглядало привабливим для оточуючих і еластичним, однією гігієною не обійтися. Потрібно знати деякі приховані таємниці природної косметики,— зауважує вчений.— Для початку кілька слів про мило. Здавалося б, що може бути простішим? Вибирай будь-яке: адже мило — воно, як кажуть, і в Африці мило, відрізняючись одне від одного хіба лишень за кольором чи ароматом. Одначе насправді, виявляється, такий підхід застарів, бо мило тепер не тільки миє, а й може виконувати чимало інших різних функцій. Навіть звичний кожному змалку сірий брус, призначений для господарських потреб, і той за хімічною структурою істотно змінився.
Принциповою відмінністю шкіри у нас, людей нового покоління (порівняно з предками), є ступінь її кислотності. Річ у тім, що сучасна здорова шкіра має кислотність 5,5, а традиційне мило — десять (у кращому разі сім). У результаті вона після кожного миття цим «допотопним» милом неминуче пересихає. Вирішити цю проблему допомогла хіба що новітня косметика з рН 5,5, тобто з кислотністю здорової шкіри. Інтенсивну роботу з удосконалення мила ведуть зараз і в інших напрямах. До його складу почали, приміром, додавати вітаміни, мінерали та живильні речовини (переважно з плодів пальми і маслинового дерева). Так, особливою популярністю у багатьох наших зірок естради користується, зокрема, натуральне грязьове і натуральне сірчане мило Mineral Cars, виготовлене з цілющої осуги Мертвого моря.
— Геннадію Дмитровичу, у своїй книзі Ви згадали про генозахисні мила й шампуні (так само, втім, як і про різні лосьйони, гелі, креми, маски), що можуть слугувати для очищення шкіри і волосся від поту, верхніх відпрацьованих шарів епідермісу, та й зрештою від звичайного бруду. Одначе, крім суто профілактичних, напевно, існують деякі радикальніші методики омолодження?
— Маєте рацію. Адже зараз, якщо у клієнта є вдосталь грошей, він також може дозволити собі мікродермабразію (тобто поверхневе шліфування дрібними кристаликами окису алюмінію, які, відлущуючи шкіру, трішечки ніби омолоджують її); лазерну дермабразію (тут лазером частково знімають старий зношений епідерміс, а свіжоутворена ранева поверхня незабаром загоюється із наростанням тоненької молодої плівочки); заповнення зморшок колагеном або власним аутогенним жиром; хірургічне підтягування м'язів і шкіри обличчя тощо.
— Отож, прочитавши Вашу книгу, ми тепер знатимемо, що слід робити, аби виглядати енергійною, моложавою й зовні привабливою. Проте, з іншого боку, у крилатому виразі Чехова, як відомо, йдеться про те, що в людині усе має бути прекрасним!
— Цілком згодний! Тому детальніше хотілося б спинитися на виробленні правильної постави. Не всі жінки можуть ходити як манекенниці на подіумах, та й у повсякденному побуті на це, погодьтеся, дивитися зі сторони буває іноді кумедно. Проте стежити за собою все ж не є зайвим. Гарна постава зазвичай природою сама по собі від народження не дається — її потрібно систематично формувати дотриманням щоденної підтягнутості. Стрункість постави можна перевірити так: провести на великому дзеркалі прямовисну лінію до підлоги і стати боком до дзеркала точно навпроти цієї лінії. За допомогою іншого кишенькового люстерка оглянути свою фігуру у великому дзеркалі. Якщо постава правильна, то лінія пройде через щиколотки на 2–3 см позаду колінної чашечки й далі через передню частину плеча та мочку вуха.
Причому будь-які серйозні порушення постави потрібно своєчасно виправляти. Ось одна з непоганих коригувальних вправ:
l Стати спиною до дверей і спертися на них, ноги схрестити, плечі відвести назад і опустити. Далі, не змінюючи їхнє положення, зігнути ноги в колінах і присісти, ковзаючи спиною по дверях. Цим самим способом устати, не допомагаючи собі руками. Вправу повторити п'ять–сім разів.
Стежте за собою і на вулиці, намагаючись виробити автоматичну легкість ходи. Для цього уявіть, що у вас у центрі тім'яної ділянки є точка, від якої ви весь час мимохіть тягнетесь вгору. Тоді при ходьбі ваші ноги не «підкошуватимуться». Крім того, намагайтесь спочатку ступати на п'ятку, потім на зовнішній край стопи і лише далі на пальці. Ногу виносьте вперед так, ніби ваш рух починається зі стегна, а не з коліна.
Голову краще тримати прямо, аби мочки вушних раковин були на одній лінії з плечима. Погляд має бути спрямований немов кудись у романтичну мрійливо-оспівану далечінь, а грудна клітка випростана. Рухаючись уперед, ви ніби розтинаєте повітря грудьми. До речі, таз теж повинен устигати разом із вами, а не «тягнутись» десь у хвості; живіт, звісна річ, як у вишуканого офіцера мусить бути завжди втягнутий!
Узагалі давно помічено, що чимало людей, трохи підкоригувавши фігуру, почали значно привабливіше виглядати, менше хворіти. В них, зокрема, відразу поліпшився колір обличчя, перестала боліти голова. Це пов'язано передовсім з інтенсивнішим насиченням крові й всіх клітин людського організму життєдайним киснем.
— Що б Ви особисто від себе хотіли побажати нашим читачкам?..
— Любі наші! Приділяючи пильну увагу догляду за обличчям, ви ані на хвильку не повинні забувати, що головною прикрасою жінки є її тіло, покрите молодечою здоровою шкірою. Однак не варто тлумачити модне слово «прикраса» буквально. Адже першорядні завдання косметики полягають у тому, аби ненав'язливо підкреслити переваги і пом'якшити недоліки людини, тобто обережно і вміло підправити деякі найприкріші помилки природи. Та лише у повній згоді з нею, не порушуючи гармонії.
Тим більше, що історії (на превеликий жаль) добре відомі випадки надмірного застосування декоративної косметики. Зокрема, античний поет Марципал так писав про «красу» дружини римського імператора Клавдія, горезвісної Мессаліни: «Найбільша частка Мессаліни схована в шухлядах, її туалетне причандалля — це сотні найрізноманітніших способів обдурювання; коли вона живе в Римі, багряний колір її талії помітний навіть на берегах Рейну. Жоден державний муж чи патрицій не може сказати, що він її любить, оскільки те, що йому в ній подобається, їй не належить, а те, що їй належить, любити неможливо!..»
Отже, завжди обмірковуйте свої косметичні експромти, намагаючись прикрасити себе по-весняному бадьорим кольором обличчя, здоров'ям, добротою та оптимізмом. А головне — пам'ятайте, що, як подейкували наші велемудрі пращури, «коли дівка ряба, страшна й крива у свої 17 — це її тяжка невимовна біда, але якщо дебела-цицьката-гузата молодиця виглядає сіро й безбарвно у 35 — то це вже, либонь, її пряма сімейна провина...»

Світлана КРАСЮК
також у паперовій версії читайте:
  • КОРОЛЕВА ЦИРКОВОЇ АРЕНИ
  • ПОКАЖІТЬ СВОЇ П'ЯТИ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».