Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗАНЕПАД ФУТБОЛЬНОЇ ЄВРОПИ
Сьогодні на чемпіонаті світу з футболу завершиться груповий раунд.

Як і сподівалися оптимісти, цікавих поєдинків у другому й третьому турах було більше, ніж на старті. Інтриги додала запропонована ФІФА система виходу до плей-оф, коли за рівності очок головним критерієм є різниця забитих і пропущених м’ячів,— майже немає команд, котрим перед початком третього на турнірі матчу нічого «не світить».
Впадає у вічі слабший, ніж чотири роки тому, виступ європейських збірних. Деградація фіналістів попередньої першості французів — тема окремої статті, натомість команди Сербії чи Словенії мали б зіграти краще.
Утім, це до певної міри традиція — європейці ніколи не вигравали чемпіонати світу, що відбувалися за межами Старого світу. Якщо не станеться гучної сенсації, то вибір фаворитів нинішнього мундіалю не такий широкий — хто ж іще, крім аргентинців чи бразильців? Звісно, англійці з німцями могли б мати іншу думку, та їхні виступи на груповій стадії звели європейських фаворитів між собою в 1/8 фіналу.

Група А
Франція — Мексика — 0:2
Голи: 0:1 — Ернандес (64), 0:2 — Бланко (79 — пен.)
У Мексики в цьому матчі вдавалося все: гра з акцентом на швидкі й гострі контратаки, що й принесло мексиканцям позитивний результат.
Мексика — Уругвай — 0:1
Гол: 0:1 — Суарес (44)
У завершальному матчі групового турніру в групі А збірна Уругваю з рахунком 1:0 здолала Мексику і вийшла до 1/8 фіналу з першого місця. Мексиканська команда також пробилася до плей-оф, незважаючи на поразку.
Франція — ПАР — 1:2
Голи: 0:1 — Хумало (21), 0:2 — Мфела (38), 1:2 — Малуда (70)
Єдиною інтригою поєдинку була відповідь на запитання: чи зможе Франція не зганьбитися в останньому матчі після бруду, який гравці, чиновники і тренери команди вилили одне на одного. Не змогла. Та, непевно, не дуже й хотіла. Зважаючи на те, як команда відіграла матч, у її діях не простежувалося жодного бажання грати. Тільки наприкінці матчу, коли африканці втомилися і втратили віру в те, що вони зможуть забити французам ще, підопічні Доменека змогли показати хоча б щось і забити гол престижу.

Група В
Греція — Нігерія — 2:1
Голи: 0:1 — Уче (16), 1:1 — Салпінгідіс (44), 2:1 — Торосідіс (71)
Матч проти Нігерії був шансом для Рехагеля виправити ситуацію, адже тільки перемога давала грекам шанси на продовження боротьби за плей-оф. У перші 35 хвилин нігерійці відверто домінували на полі й втілили свою перевагу в гол. Узяття воріт було курйозним. На 16-й хвилині Уче пробив зі штрафного метрів із 35, тож м'яч, ударившись об газон, влетів у ворота. Нігерійці продовжували гнути свою лінію аж до 33-ї хвилини, коли сталася подія, яка перевернула увесь матч. Кайта боровся на правій бровці за м'яч із Торосідісом. М'яч вийшов в аут, і епізод, власне, завершився, але нігерієць вирішив продовжити боротьбу і вдарив грека ногою.
Головний арбітр Оскар Руіс відреагував миттєво, видавши Кайта червону картку. З цього моменту все повернулося з ніг на голову. Греція перехопила ініціативу і не випускала її до останньої хвилини матчу, забивши за цей час два м'ячі у ворота суперника.
Аргентина — Південна Корея — 4:1
Голи: 1:0 — Пак Чу Юн (17— аг.), 2:0 — Ігуаін (33), 2:1 — Лі Чун Юн (45+1), 3:1 — Ігуаін (77), 4:1 — Ігуаін (80)
Аргентина легко і невимушено здобула свою другу перемогу на чемпіонаті світу в ПАР. Підопічні Марадонни з рахунком 4:1 розгромили команду Південної Кореї, яка нічого не зуміла протиставити латиноамериканцям.
Нігерія — Південна Корея — 2:2
Голи: 1:0 — Уче (12), 1:1 — Лі Чжон Су (38), 1:2 — Пак Чу Юн (49), 2:2 — Якубу Айегбені (69 — пен.).
У двобої Кореї та Нігерії ніхто не чекав, команди билися за результат і можливість залишитися на мундіалі не в ролі туристів. Нігерійці першими забили гол і автоматично висунули себе в потенційні учасники 1/8 фіналу. Проте ще в першому таймі корейці зуміли зрівняти рахунок. У другому таймі вони вийшли вперед після чудового виконання штрафного Пак Чу Юном, котрий закрутив м'яч у кут воріт. Шанс на успіх нігерійці таки отримали. На 69-й хвилині з пенальті рахунок зрівнює Якубу. І все ж Корея зуміла довести гру до результивної нічиєї і заслужила вихід до плей-оф.
Греція — Аргентина — 0:2
Голи: 0:1 — Демікеліс (78), 0:2 — Палермо (89)
На що розраховував Рехагель, невідомо. Так, Аргентина — сильний суперник. Проте діяти лише у захисті, нічого не показуючи у нападі, неправильно. Можливо, у 2004 році з такою грою можна було виграти чемпіонат Європи. Та наразі нічого з такою тактикою не «світить».

Група С
Англія — Алжир — 0:0
Збірна Англії — один із фаворитів ЧС-2010 — не змогла здолати одного з аутсайдерів першості. Команда Алжиру показала себе дисциплінованим колективом і відстояла нічию.
Словенія — США — 2:2
Голи: 1:0 — Бірса (13), 2:0 — Любьянкіч (42), 2:1 — Донован (48), 2:2 — Бредлі (82)
Перед матчем мало хто вірив у те, що європейці здатні нав'язати США свою гру, адже Словенія ні за складом, ні за грою у першому турі не мала проти американців, які змогли зупинити Англію, жодного шансу. Перші хвилини гри довели, що словенці не бояться суперника, більше того, тривалий час європейці мали ігрову перевагу, яку втілили у два забиті м'ячі. Все змінилося в другій половині гри. Американці домінували і вирвали нічию за вісім хвилин до завершення зустрічі.
США — Алжир — 1:0
Гол: 1:0 — Донован (90+2)
Збірна США виграла групу С на чемпіонаті світу в ПАР і пробилася до 1/8 фіналу. У драматичному матчі з Алжиром американці вирвали перемогу вже в доданий час.
Словенія — Англія — 0:1
Гол: 0:1 — Дефо (22)
Англійці забили лише раз, але якби не було цього голу, то був би інший, сьогодні хід матчу не викликав сумнівів, що Англія виграє. Англія в 1/8 фіналу.

Група D
Німеччина — Сербія — 0:1
Гол: 0:1 — Йовановіч (38)
Справжню сенсацію створили серби, які зуміли здолати опір збірної Німеччини, яку, у свою чергу, після першого туру називали чи не головним претендентом на боротьбу за золото.
Гана — Австралія — 1:1
Голи: 0:1 — Холман (11), 1:1 — Гьян (25 — пен.)
Австралійцям після провального матчу з Німеччиною вдалося реабілітуватися в очах уболівальників.
Гана — Німеччина — 0:1
Гол: 0:1 — Езіл (60)
Долю матчу вирішив єдиний удар Езіла, який влучив у дев'ятку воріт Гани. Сам же напад німців виглядав не найкраще, як загалом уся команда Німеччини. Однак ця перемога дозволила німцям разом із африканцями вийти до 1/8 фіналу.
Австралія — Сербія — 2:1
Голи: 1:0 — Кехілл (69), 2:0 — Холман (73), 2:1 — Пантеліч (84)
На матч проти явного аутсайдера групи — збірної Австралії — серби виходили після перемоги над Німеччиною. Можливо, це, а можливо, впевнена гра у відборі зіграла злий жарт із командою Радоміра Антіча, і серби не змогли завоювати путівку до наступного раунду.

Група Е
Камерун — Данія — 1:2
Голи: 1:0 — Ето? О (10), 1:1 — Бендтнер (33), 1:2 — Роммедаль (61)
Після поразки в першому матчі голландців із рахунком 0:2 збірна Данії зуміла реабілітуватися і вибила з подальшої боротьби представника африканського континенту.
Голландія — Японія — 1:0
Гол: 1:0 — Снейдер (53)
Збірна Нідерландів здобула другу перемогу на чемпіонаті світу в ПАР і забезпечила собі місце в наступному раунді змагань. Цього разу «помаранчеві» з мінімальним рахунком 1:0 переграли команду Японії, яка на цьому мундіалі сама не грає у видовищний футбол і не дає це робити своїм суперникам.

Група F
Італія — Нова Зеландія — 1:1
Голи: 0:1 — Смельц (7), 1:1 — Яквінта (29 — пен.)
Італійці, як і англійці кількома днями раніше, як фаворит зустрічі, не зуміли здолати явного аутсайдера. Нагадаємо: перед стартом ЧС-2010 Нова Зеландія стояла на перемогу в лідируючій трійці. Тільки наприкінці.
Словаччина — Парагвай — 0:2
Голи: 0:1 — Вера (27), 0:2 — Ріверос (86)
Після образливої втрати очок на останніх секундах у грі з Новою Зеландією матч із Парагваєм підопічні Владіміра Вайсса провалили.

Група G
Бразилія — Кот д'Івуар — 3:1
Голи: 1:0 — Фабіано (25), 2:0 — Фабіано (50), 3:0 — Елано (62), 3:1 — Дрогба (79)
Протягом 25 хвилин напад пентакампеонів шукав дорогу до воріт Баррі, поки це не набридло Луїсу Фабіано. Бразилець отримав чудовий пас від Кака і відправив м'яч у дев'ятку. На 5-й хвилині другого тайму Фабіано подвоїть рахунок. Цей другий гол Бразилії має всі шанси стати прикладом ще однієї «руки Бога». Отримавши м'яч після верхової передачі, Луїс підіграв собі рукою і пробив у ближній кут. Можливо, Фабіано мріяв про кар'єру волейболіста?
Черговий гол — на совісті рефері цього чемпіонату. Хет-трик Фабіано не вдався, бо третій гол бразильців створили Кака і Елано. Перший ювелірно відпасував у центр, а другий вибіг із-за спин івуарійців. Кот-Д'Івуару не вдавалося хоча б якось огризнутися на подібний розгром. Нарешті м'яч потрапив до Дрогба і той головою пробив Жуліо Сезара.
Португалія — Північна Корея — 7:0
Голи: 1:0 — Мейрелеш (29), 2:0 — Сімау (53), 3:0 — Угу Алмейда (56), 4:0 — Тіагу (60), 5:0 — Лієдсон (81), 6:0 — Роналду (87), 7:0 — Тіагу (88)
Сім «сухих» голів, отриманих від підопічних Карлуша Кейруша, стали найбільш розгромним результатом мундіалю на полях у ПАР.

Група Н
Іспанія — Гондурас — 2:0
Голи: 1:0 — Вілья (17), 2:0 — Вілья (51).
Після поразки від Швейцарії у першому матчі в групі збірна Іспанії мала перемагати Гондурас не тільки для того, щоб поліпшити імідж в очах прихильників. Якби команда Рейнальдо Руеди здолала «червону фурію», завдання вийти в 1/8 плей-оф ставало б надзвичайно складним.
Чилі — Швейцарія — 1:0
Гол: 1:0 — Гонсалес (74)
Переломним моментом у грі стала 30-та хвилина, коли суддя за неочевидний фол вилучив Бехрамі. З цього моменту стало зрозуміло, що швейцарці гратимуть на нічию, а чилійці атакуватимуть. На 74-й хвилині Гонсалес із п'яти метрів приніс своїй команді перемогу.


також у паперовій версії читайте:
  • ГЛАДІАТОРИ НА АРЕНІ ВІМБЛДОНУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».