Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БРАЗИЛІЯ, ІСПАНІЯ ТА ІНШІ ФАВОРИТИ
Сьогодні у Південно-Африканській Республіці стартує подія, на яку шанувальники футболу чекали довгих чотири роки. Події 2006-го в Німеччині, коли у фіналі італійці перемогли французів у серії, сприймаються як далека історія.
Про найдраматичніший момент попереднього чемпіонату світу з футболу, коли Зінедін Зідан не витримав словесної атаки Марко Матерацці й вдарив кривдника, вже написано і давно продано сотні тисяч примірників бестселерів.

Чемпіонат світу вперше має відбутися в Африці відповідно до принципу ротації континентів, затвердженому ФІФА. На проведення мундіалю претендували Єгипет, Марокко, Південно-Африканська Республіка та Лівія разом із Тунісом. Після заборони об'єднаних заявок останні дві країни відкликали свою кандидатуру. 15 травня 2004 року в Цюріху обрали країну-господаря. Єгипет не отримав жодного голосу, Марокко — 10, а перемогу з 14 голосами відсвяткувала найпівденніша країна африканського континенту.
Нинішній чемпіонат світу — перший, на якому не буде футбольних асоціацій, що дебютують на такому рівні. Однак дві збірні — Словаччина і Сербія — вперше гратимуть самостійно, адже до цього часу вони брали участь в першостях світу у складі збірних Чехословаччини та Югославії / Сербії й Чорногорії відповідно. Вперше на чемпіонаті будуть дві корейські збірні: КНДР і Південної Кореї.

Традиційні фаворити
Цього разу італійців і особливо французів серед фаворитів першого ряду не називають. За традицією претендентом на перемогу номер один є збірна Бразилії. Характерно, що п'ятиразові чемпіони світу з чотирьох останніх мундіалів виграли два — і обидва відбувалися за межами Старого світу.
Європейським лідером у букмекерських котируваннях є чинний чемпіон континенту збірна Іспанії. Зважаючи на наявність у складі команди Вісенте дель Боске величезної кількості зірок, які разом складають потужний колектив, до думки букмекерів варто дослухатися.
Решту фаворитів називають за традицією. Це Англія на чолі з італійцем Фабіо Капелло; Аргентина, слабким місцем якої називають наставника Дієго Марадону, попри наявність у складі геніального його наступника Ліонеля Мессі; Італія, яка майже завжди важко стартує на чемпіонатах світу, але у плей-оф перетворюється на потужну машину.
Навряд чи варто зараховувати до числа претендентів на титул німців, котрі зараз болюче переживають процес зміни поколінь. Щодо французів, то яскравим показником їхньої безпорадності стала сенсаційна поразка в товариському матчі від посередньої навіть на своєму континенті збірної Китаю. Підопічні Раймона Доменека примудрилися пропустити єдиний у зустрічі гол зі штрафного, хоча китайці по-справжньому переходили на чужу половину поля навряд чи більше десятка разів.
Цікаву думку про фаворитів має колишній наставник збірної України Олег Блохін: «Я не вважаю Бразилію фаворитом. Футбол — непередбачувана гра. Якщо брати за гравцями, то варто Аргентину ставити на перше місце. Я особисто ставлю на Іспанію. Та це не означає, що іспанці переможуть».
Найкращий бомбардир чемпіонату світу-2004 Олег Саленко також прихильний до команди Вісенте дель Боске: «Бразилія на кожному чемпіонаті вважається фаворитом. А от я вболіватиму за іспанців, оскільки вилетіли і українці, і росіяни, тому хочу, щоб саме Іспанії все вдалося. Не варто забувати і про Аргентину, у якої багато хороших виконавців, і Німеччину. Гадаю, сам чемпіонат буде цікавий і насичений. На нас очікуватимуть несподіванки».

Пожива для гурманів— тричі на день
У Йоганнесбурзі сьогодні на найбільшому стадіоні чемпіонату світу «Сокер-сіті», здатному прийняти 88 тисяч 460 глядачів, буде аншлаг. Збірна господарів відкриватиме чемпіонат і змагання в групі А поєдинком проти команди Мексики. Урочиста церемонія стартує о 15-й годині за київським (і місцевим) часом, а сам матч — о 17.00.
Наступний у програмі мундіалю — інший поєдинок цього квартету: Уругвай — Франція, який розпочнеться о 21.30.
Надалі відбуватиметься по три матчі на день. О 14.30 у суботу зіграють Південна Корея і Греція (на цьому місці могла бути й наша збірна), о 17.00 завершуватимуть перший ігровий день у групі В команди Аргентини і Нігерії.
О 21.30 у суботу в групі С зіграють збірні Англії й Сполучених Штатів. У неділю о 14.30 у цьому квартеті відбудеться матч Алжир — Словенія.
Наступні матчі першого туру пройдуть за таким графіком:
13 червня. Група D. Сербія — Гана, Німеччина — Австралія.
14 червня. Група Е. Нідерланди — Данія, Японія — Камерун. Група F. Італія — Парагвай.
15 червня. Група F. Нова Зеландія — Словаччина. Група G. Кот д'Івуар — Португалія, Бразилія — Північна Корея.
16 червня. Група Н. Гондурас — Чилі, Іспанія — Швейцарія.
О 17.00 і 21.30 з 22 до 25 червня відбуватимуться матчі останнього, третього туру в усіх восьми квартетах. Зрозуміло, що у цей час проходитимуть по два поєдинки, щоб унеможливити кулуарні домовленості й додаткові розрахунки учасників чемпіонату.
Без паузи 26 червня матчами 1/8 фіналу стартує серія плей-оф, фінальний поєдинок арена «Сокер-сіті» прийматиме 11 липня.
також у паперовій версії читайте:
  • КОРОЛЬ НАДАЛЬ, КОРОЛЕВА СК’ЯВОНЕ І ПРИНЦЕСА СВІТОЛІНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».