Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ТА, ЩО ДАРУЄ КРАСУ
Заслужений лікар України Інна Волощенко з 1977 року керує в Києві знаним лікувальним закладом, який у народі віддавна називали «Інститутом краси». Тож закономірно, що саме ця назва в наші дні стала офіційною. Адже тисячі пацієнтів щороку говорять Інні Іванівні та її колегам щирі слова вдячності. Скількох «бридких каченят» вони перетворили на красунь-лебідоньок, скільком чоловікам урятували кар'єру! Адже й нині людину зустрічають переважно за зовнішнім виглядом.

Останніми роками наука зробила не один крок уперед, озброївши косметологів новими можливостями. От про них і розповідає читачам головний лікар ЗАТ «Інститут краси» Інна Волощенко.
— Наш інститут одним із перших почав займатися організацією косметологічної служби в Україні,— говорить Інна Іванівна.— За час свого існування (з 1949 р.) мав різні назви, та функції його залишалися незмінними. Головна з них — лікувальна. На базі інституту працює методичний центр, який готує кадри для всієї України. У нас вчаться інтерни медуніверситету. Адже косметологія — медична професія. Наші учні працюють у багатьох країнах світу — в Ізраїлі, Канаді, Америці, Польщі, Німеччині, Лівані, Ірані. Ми ділимося досвідом із колегами на міжнародних конгресах, і вони вважають, що фахівці «Інституту краси» відповідають світовому рівню. Як правило, це лікарі-дерматовенерологи вищої категорії. Косметологами вони стають після проходження спеціалізації. Колектив у нас дружний, атмосфера доброзичлива. І це відчувають наші відвідувачі.
— Хто ваш основний контингент?
— Близько 70 відсотків — молодь і діти, від немовлят до підлітків. Малята надходять із уродженими гемангіомами (судинними утвореннями) або з контагіозним молюском. Діти старшого віку страждають від бородавок, підлітки — від вугрових висипань. Якщо раніше останні частіше уражали тінейджерів 13–15 років, то тепер вугрі іноді не оминають і 10-літніх дітей, і 40-річних дорослих. Шкіра обличчя потребує щомісячного косметологічного або гігієнічного очищення. Необхідно пам'ятати, що будь-який косметичний дефект — не місцева проблема, а внутрішня. Наприклад, випадіння волосся може спричинити стрес, інфекція, глистова інтоксикація. Тому, перш ніж почати лікування, необхідно проконсультуватись із лікарем і пройти обстеження. Ще приклад: наявність пігментних плям — гіперпігментація (я не маю на увазі ластовиння) може бути пов'язана з ендокринологічними захворюваннями, а також хворобами шлунково-кишкового тракту або печінки. Ми починаємо лікування з усунення причини захворювання.
— Нині у світі має популярність продовження молодості шкіри обличчя...
— Ми теж займаємося антивіковою косметологією. Для цього застосовуємо безліч методик: різні види пілінгів, мезотерапію, маски. При вікових змінах робимо пластичні операції: кругові підтяжки, підтяжки повік. А молодим «притискаємо» відстовбурчені вуха, змінюємо форму носа. Але все це, повторюю, тільки після консультації лікаря. Адже будь-яка операція — стрес для організму. До того ж ми враховуємо протипоказання. Адже навіть елементарне чищення обличчя може викликати розповсюдження пласких бородавок, якщо до початку процедур не врахувати їхньої наявності. Оскільки інфекція часто потрапляє в організм через порожнину рота, ми рекомендуємо попередньо привести в належний стан зуби.
— А чи правильною є думка, що родимки великого розміру неодмінно треба видаляти?
— Так вважають усі онкологи світу. Це стосується різних утворень, які виділяються над рівнем шкіри, особливо якщо вони розміщені в місцях, що зазнають тертя,— на поясі, шиї. Видаляти їх потрібно. Зокрема, слід звернути увагу на новоутворення, що подразнені, збільшують свій розмір, змінюють забарвлення, супроводжуються сверблячкою, поколюванням. У цьому випадку консультація онколога обов'язкова. В нашому інституті такі фахівці є. Був випадок, коли пацієнтка не захотіла позбутися численних маленьких папілом на шиї. Згодом у неї з малесенької папіломи, випадково перетягнутої ниткою, утворилася багряна, завбільшки з вишню, пухлина.
— Косметологія пропонує багато різних методик. Яким ви надаєте перевагу?
— Ми намагаємося обирати найбільш щадний для пацієнта метод, щоб після хірургічного втручання залишився найменший слід. Якось до нас привезли з Білої Церкви чотиримісячну дівчинку з гемангіомою у волосистій частині голови. Знайомі й родичі радили батькам дитини її не чіпати. Але гемангіома почала збільшуватись. У подібних випадках часто застосовують кріодеструкцію, тобто заморожування. Та постраждало б волосся дитини, з'явився б осередок облисіння. Можна було зруйнувати гемангіому лазером, але одержали б такий самий прикрий наслідок. Ми разом з онкологами її висікли, зберігши дівчинці волосся. А п'ятирічну пацієнтку з величезною волосатою пухлиною на обличчі я запропонувала лікувати методом кріодеструкції, поступово обробляючи рідким азотом невеликі ділянки шкіри. Ми працювали впродовж кількох років, після чого в дівчинки лишилася тільки малопомітна жовтизна збоку на носі. А якби поквапилися усунути весь дефект одразу, неодмінно б залишився значний слід на обличчі.
— Усі ваші послуги платні?
— Косметологія завжди й скрізь була і є госпрозрахунковою. Але дітей та підлітків з Будинку дитини, інтернатів для дітей з вадами зору і слуху ми лікуємо безкоштовно. Якщо людині необхідна невідкладна медична допомога, а вона не має грошей, то ми теж ідемо їй назустріч. У нашу клініку приїжджають на консультації хворі з усієї України. Коли є необхідність, ми скеровуємо їх до суміжних фахівців в інші лікувальні заклади.
— Лікарі стверджують, що хворобу краще попередити, ніж потім лікувати. Чи займаєтеся профілактикою?
— Якщо пацієнти звертаються до нас на ранніх стадіях захворювання, то ефект набагато кращий, а одужання йде швидше. Скажімо, аби уникнути вугрового висипання потрібні правильний щоденний догляд за шкірою, очищення шлунково-кишкового тракту. Фахівці дають рекомендації, як їх здійснювати, як правильно харчуватися. До речі, від вугрів потерпають не тільки дівчата, а й юнаки. З подібними проблемами до нас звертаються приблизно 40 відсотків чоловіків. Особливо тоді, коли усвідомлюють, що їхній зовнішній вигляд може зашкодити кар'єрі. На жаль, вони починають думати про це запізно, коли хвороба є запущеною, тож її неможливо усунути за короткий термін.
Отже, ми радимо не нехтувати зовнішнім виглядом, особливо якщо процес захворювання розпочався. Чим раніше ви звернетеся до фахівця, тим швидше позбудетеся проблем.

Наталія ЗІНЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СМАЧНОГО І ЦІННОГО!
  • ЧИ ТО ПОЛЕ, ЧИ ТО МОРЕ — СИНІЙ ЛЬОН!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».