Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
КОНКУРС, ЩО ЗАПІЗНИВСЯ НА РІК
Два тижні тривав у столиці України VІІІ Міжнародний конкурс молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця — нашого всесвітньо відомого співвітчизника, киянина, легендарного музиканта-віртуоза, справжнього поета фортепіано ХХ ст.

За 15 років його існування у творчих змаганнях узяли участь понад тисячу молодих музикантів із 32 країн світу. Це єдиний в Україні конкурс, при якому існує «Школа виконавської майстерності». Оргкомітет ініціював проведення одинадцяти міжнародних фестивалів «Київські музичні вечори», в яких з 1998 року відбулося 300 концертів за участю 681 соліста та 151 колективу із 28 країн світу.
А 2006-го його оргкомітет започаткував проведення фестивалю «Віртуози планети», учасники якого є переможцями міжнародних форумів, що входять до Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів. Високий рівень проведення заходу пам'яті Володимира Горовиця сприяв тому, що у 2002 році його було прийнято до Європейської спілки молодіжних музичних конкурсів, а у 2004-му — до Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів.
На жаль, минулого року дійство, що мало проводитись раз на два роки, не відбулося. Головним чином через фінансові проблеми, зумовлені світовою економічною кризою. Проте на радість столичним шанувальникам класичної музики, оргкомітету вдалося подолати труднощі і провести його, залучивши організаторів: Міністерство культури і туризму України, Київську міську державну адміністрацію, Державну дирекцію міжнародних конкурсів і мистецьких програм «Арт-Україна», Міжнародний благодійний фонд конкурсу Володимира Горовиця та Асоціацію академічних музичних конкурсів (Україна), а також Київський інститут музики імені Р. Глієра.
Із 200 заявок, надісланих для участі в заході, оргкомітет відібрав 82 з 18 країн світу. Саме ці юні піаністи брали участь у змаганнях VІІІ Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця у середній та старших групах. Усі три тури відбувалися у Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії.
У І турі конкурсанти виконували як обов'язкові два твори — одну прелюдію та фугу Й. С. Баха і твір українського композитора, а також ще дві композиції за власним вибором. У ІІ турі юні музиканти грали п'єси та сонати композиторів ХІХ та ХХ ст. У ІІІ — фіналісти змагалися у виконанні концертів для фортепіано з оркестром. Конкурсанти середньої групи грали один концерт разом із Національним заслуженим академічним симфонічним оркестром України під орудою Володимира Сіренка, піаністи старшої групи виконували два концерти у супроводі Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії під керуванням Миколи Дядюри.
Виступи оцінювало журі, до складу якого увійшли визнані музиканти та викладачі вищих музичних закладів із Китаю, Південно-Африканської Республіки, Росії, США, Франції та України. Очолював журі Олександр Злотник — відомий композитор, професор, ректор Київського інституту музики імені Р. Глієра, народний артист України.
Журі нелегко було визначити кращих, оскільки загальний рівень підготовки конкурсантів як середньої, так і старшої групи був високим. Особливу симпатію слухачів отримали — Окросцварідзе Лука (Грузія), Женьє Ремі (Франція), Гологан Андрій (Румунія) та Улаєва Анна (Україна).
Згідно з рішенням журі нагороди у середній групі розподілилися так: V премію і звання лауреата отримали Міщенко Антуанетта (Україна), ІV премію — Гологан Андрій, ІІІ премію, звання лауреата і бронзову медаль присудили французу Женьє Ремі та Сасько Поліні (Україна), ІІ премію і срібну медаль — Сун Ютун (Китай), а І премію і золоту медаль вручили Лопатинському Роману (Україна).
У старшій групі VІ премію і звання лауреата отримала Улаєва Анна, V премію — Корякін Олександр (Росія), а ІV премію — Окросцварідзе Лука, ІІІ премію, звання лауреата та бронзову медаль присудили Коваленко Олексію (Україна), ІІ премію і срібну медаль — його співвітчизнику Котису Василю, а І премія і золота медаль дісталася 26-річній Кім Го Вун із Кореї, яка навчається у Московській державній консерваторії імені П. Чайковського (клас професорів Льва Наумова та Максима Філіпова).
Практично всі фіналісти отримали можливість виступити у престижних концертах.
Спеціальний приз «За виконання твору з репертуару Володимира Горовиця» — у Женьє Ремі та Улаєвої Анни. Особливий приз головного диригента симфонічного оркестру Національної філармонії України Миколи Дядюри присуджено Кім Го Вун.
Приз глядацьких симпатій отримав Окросцварідзе Лука, який вражав емоційною, натхненною грою та глибиною інтерпретації творів. Крім того, дипломи отримали педагоги лауреатів конкурсу.
«Я навіть не сподівалася, що стану переможницею конкурсу,— зазначила Кім Го Вун.— Рівень учасників виявився дуже високим, а якість проведення заслуговує найкращих оцінок. Я вдячна всім, хто мене підтримав тут, а Київ зачарував».
«Я була вражена високим рівнем професійної гри учасників конкурсу і вважаю, що він є одним із кращих за всіма показниками. Свій приїзд сюди я сприймаю як подарунок долі»,— зазначила член журі Елеанор Ван із Китаю.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • АНТОН ЧЕХОВ — «ЗОРЯНИЙ МАТЕРИК» КІНЕМАТОГРАФА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».