Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
УШАНУВАЛИ СТАЛІНА
У Запоріжжі відкрито перший за роки незалежності України пам'ятник Йосифу Сталіну.
Як передає кореспондент УНІАН, пам'ятник заввишки приблизно три метри (напівфігура Сталіна у військовій формі із Зіркою Героя) відкрили біля будівлі Запорізького обкому Компартії України в Жовтневому районі під гімн СРСР.

Урочисте відкриття стало кульмінацією мітингу, проведеного представниками КПУ для прихильників комуністичної ідеології, яких, за даними правоохоронців, зібралося близько тисячі осіб.
Оскільки напередодні дати відкриття пам'ятника суд заборонив проведення масових акцій біля будівлі обкому не лише представникам ВО «Свобода», а й комуністам, офіційно те, що відбулося, називалося зустріччю народного депутата від КПУ Олексія Бабуріна з виборцями.
Під час заходу представники обкому, розповівши про досягнення СРСР під керівництвом Компартії й про значення особи Сталіна, як керівника країни, що отримала перемогу над фашизмом, підтвердили намір, що раніше озвучували, цілодобово охороняти встановлений на території обкому пам'ятник.

ВИТІКАННЯ НАФТИ БЛОКОВАНО
Після багатоденних спроб компанії British Petroleum (BP) нарешті вдалося блокувати витікання нафти на одній зі свердловин, через які сировина потрапляла до Мексиканської затоки. Про це місцевих ЗМІ повідомив офіційний представник берегової охорони США Брендон Блеквелл, передає власний кореспондент Укрінформу.
Роботи проводили за допомогою субмарин із дистанційним керуванням. На те, аби успішно встановити клапан, знадобилося кілька діб. Водночас офіцер служби охорони наголосив, що радіти зарано, адже блокувати змогли лише найменшу свердловину. Наразі залишається ще два джерела, через які тисячі барелей нафти продовжують потрапляти у води затоки, отруюючи довкілля.
«Компанія ВР змогла перекрити один із трьох витоків, далі ми працюємо лише з двома джерелами, що робить ситуацію простішою»,— пояснив Брендон Блеквелл. Однак головна проблема в тому, що для блокування двох основних свердловин, певніше за все, не вдасться застосувати випробувану технологію.
Представник компанії BP Джон Каррі розповів журналістам про те, що фахівці з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій сподіваються найближчими днями відкачувати сировину зі свердловини. Для цього створено велетенський «котел», який доставили на баржу й відправили до місця аварії. Планується, що сьогодні його спробують опустити на дно затоки. Конструкцію мають з’єднати з кораблем, за допомогою якого відкачуватимуть нафту. Якщо роботи пройдуть успішно, це допоможе спрямувати понад 80–85% сировини до резервуарів на судні, запобігти погіршенню екологічної ситуації.
Усі роботи компанія BP має завершити до кінця тижня. Але свердловини знаходяться на глибині, де подібні технології раніше не використовували, тому гарантувати успіх проекту фахівці не беруться.
Пляма, що утворилася після вибуху на нафтодобувній платформі, досягла узбережжя Луїзіани. Загрозливою є ситуація і для Алабами, Міссісіпі та Флориди. Враховуючи надзвичайні обставини, міністерство оборони США дозволило залучити до боротьби з наслідками катастрофи додаткові сили Національної гвардії. Зокрема, по шість тисяч військових буде мобілізовано для допомоги Луїзіані й Міссісіпі, три тисячі — Алабамі, 2,5 тис. — Флориді. До того ж до лав рятувальних команд активно записуються активісти громадських організацій та волонтери — жителі навколишніх регіонів.
також у паперовій версії читайте:
  • СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ РОЗСЕКРЕТИЛИ ІНФОРМАЦІЮ
  • БАКІЄВ — ПІД ЗАХИСТОМ ЛУКАШЕНКА
  • ГРЕЦІЯ СТРАЙКУЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».