Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН ВИНЕН НЬЮ-ЙОРКСЬКІЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГИ
Співробітники найстарішої бібліотеки в Нью-Йорку виявили, що за першим президентом США Джорджем Вашингтоном досі числяться дві книги, які він не повернув 1789 року, повідомляє NEWSru.ua.

За неповернення вчасно книг передбачається штраф: за 220 років, із поправкою на інфляцію, мало набігти десь 300 тис. дол. Однак бібліотека зазначає, що готова пробачити штраф — лише б книги повернули. Втім, де ці книги, зараз ніхто не знає.
Джордж Вашингтон залишився в американській історії як людина, котра ніколи нікого не обдурювала. 5 жовтня 1789-го він прийшов до єдиної в ті часи бібліотеки на Манхеттені й взяв два томи: трактат про міжнародні відносини «Право націй» і збірник протоколів дебатів у британській Палаті громад. Сам він не поставив підпис у формулярі, але його помічник написав «президент». Повернути книги Вашингтон мав за місяць. Бібліотекарі виявили пропажу нещодавно, коли оцифровували облікові картки того часу.
Бібліотеку нью-йоркського товариства засновано 1754 року групою місцевих жителів, котрі вважали, що місту необхідне публічне книгосховище. За часів Вашингтона вона була на Нижньому Манхеттені на Уолл-стріт, але за свою історію змінила кілька адрес і нині «квартирує» набагато північніше — у Верхньому Вестсайді. 1789-го Нью-Йорк був тимчасовою столицею Сполучених Штатів — Вашингтон, названий на честь першого президента, тільки будували.

БУДУЮТЬ БУНКЕРИ ДЛЯ ЗУСТРІЧІ 2012 РОКУ
Компанія Vivos пропонує американцям придбати підземний бункер вартістю 10 млн дол., аби врятуватися від апокаліпсису, який настане, згідно з календарем майя, 31 грудня 2012 року, повідомляє utro.ua. Виставленим на продаж приміщенням не страшні падіння астероїда, ядерний вибух, хімічна або біологічна атаки і різні стихійні лиха.
Фірма розробила концепцію мережі з двадцяти бункерів, які розташовуватимуться поблизу великих американських міст. У кожному з них зможуть розміститися до 200 осіб. Просторі підземні споруди приймуть мешканців на строк до року.
Один такий бункер здатний витримати температуру +700 °С, вітер до 700 км/год, землетрус до десяти балів і затримати воду в разі повені як мінімум на 500 годин. Його зведено у формі зірки: десять житлових відсіків розходяться, як промені, від двоповерхового центрального приміщення.
Усі кімнати мебльовані, в кожній «квартирі» є ванна, кухня та їдальня. Прихисток оснащений автономними системами енергозабезпечення, водопостачання і фільтрації повітря. У розпорядженні мешканців також буде медичне устаткування і джипи.
Представники компанії чекають великого напливу покупців. Нині Vivos отримала замовлення на будівництво одного бункера. Ім'я замовника не розголошують, повідомляють лише, що йдеться про жителя США.
Зазначимо, що до початкової ціни бункера не входить запас провізії, одягу, ліків і палива. Аби заповнити його усім цим, власникові потрібно ще близько 50 тис. дол.
Vivos має намір завершити будівництво бункерів до кінця 2012 року. Представники компанії проводитимуть регулярне обслуговування кожного приміщення.
Додамо, що це — не перший подібний проект фірми. Vivos уже побудувала кілька протиядерних притулків, які зараз модернізує.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • НОУ-ХАУ
  • ДИВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».