Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ШАХТАР — ЧЕМПІОН!!!
Після виходу останнього випуску «ДУ» команди української футбольної Прем’єр-ліги встигли провести по дві гри. Звичайно ж, головна увага вболівальників була прикута до матчів за участі лідерів.

У 28-му турі київське «Динамо», що продовжувало перегони за «Шахтарем», обіграло «Закарпаття» з рахунком 2:0. Доволі легко розпочавши гру, столична команда вже на дванадцятій хвилині відкрила рахунок. Після очевидного порушення правил проти Ярмоленка, Мілевський чітко реалізував пенальті. Забитий гол дещо заспокоїв команду, а ось гості активно пішли вперед. Кілька разів ужгородці мали забивати, але їм не вистачало майстерності. На 38-й хвилині «Динамо» залишилось у меншості, коли за фол останньої надії був вилучений Алмейда. Насправді у бразильця не було особливого вибору, оскільки Давидов і Леандро виходили сам на сам із Шовковським. Після цього «Закарпаття» продовжило атакувати і вже Шовковському довелося рятувати команду після удару головою Леандро.
Другий тайм, перебуваючи у меншості, «Динамо» провело цікавіше. Команди грали у відкритий футбол. У результаті — другий гол у ворота гостей. На 48-й хвилині вистрілив Даніо Сілва, який влучив у ближній кут — 2:0.
Запорізький «Металург» вийшов на матч проти «Шахтаря» без жодних турнірних завдань. Боротися за єврокубки в цьому сезоні не судилось, та й від зони вильоту далеченько. Традиційно для України команди у турнірній ситуації «нічого не треба» просто-напросто продають матчі аутсайдерам або лідерам, яким таки «щось» треба. Однак, схоже, запоріжці навпаки скинули з плечей тягар відповідальності та зіграли доволі розкуто.
Гості відкрили рахунок на 22-й хвилині. Ілсіньо отримав м’яч ближче до правого краю володінь Коваля, змістився правіше і пробив. Несильно, але несподівано для голкіпера, який не зміг витягнути м’яч із дальнього кута. Наступні десять хвилин «Металург» намагався відігратися та зумів перенести гру на чужу половину поля. Проте спроби Каськова, Польового, Аржанова, Кривцова, Степаненка і Цигирлаша обіграти захист і воротаря «Шахтаря» були марними. А найгостріший момент господарі створили на 25-й хвилині. Володимир Аржанов навісом знайшов у центрі штрафного Каськова. Артур без перешкод пробивав головою, але не влучив у дальній кут. «Шахтар» відповів ударом Жадсона — ще одна нагода для Коваля продемонструвати майстерність.
У другому таймі «Шахтар» почав більше дозволяти господарям, однак у тих явно нічого не виходило в нападі. А самі донеччани могли забити на 70-й хвилині, коли Адріано у падінні пробив поруч зі стійкою. Через чотири хвилини він не зміг влучити у площину воріт. А переможну крапку гості поставили на 93-й хвилині, коли Коста «перекинув стінку» зі штрафного.
Десять років! Саме стільки Львів не бачив «Карпати» у боротьбі з найкращими командами Старого світу. І ось у виїзному матчі проти симферопольської «Таврії» львів’яни забезпечили собі місце у Лізі Європи на сезон 2010/2011. Востаннє «Карпати» пробивалися до єврокубків у сезоні 1999/2000. Тоді львівський клуб у серії післяматчевих пенальті поступився шведському «Хельсинборгу». Всі три рази «Карпати» потрапляли до єврокубків завдяки успішній грі у Кубку країни. Нарешті вони пробилися в Європу через чемпіонат.
Історичний матч проти «Таврії» розпочався з того, що гості відкрили рахунок вже на 16-й хвилині. Ткачук влучно пробив у дальній від голкіпера кут воріт. «Таврія» мала кілька нагод для того, щоб зрівняти рахунок. Свої шанси змарнували Ковпак, Луценко та Гігіадзе. На першій хвилині другого тайму воротар господарів Старцев урятував «Таврію» від другого пропущеного м’яча. Після цього на полі явним лідером була симферопольська «Таврія». Це швидко принесло плоди. Луценко зробив простріл у штрафний майданчик, де Фещук переправив м’яч у ворота. Були у господарів і виходи сам на сам (Ковпак знову промахнувся) і удари здалеку (Тлумак відбив постріл Любеновіча), і удари головою (воротар накрив м’яч після удару Монахова), та пробити у цей вечір воротаря «Карпат» симферопольцям не вдалося. У підсумку нічия, яка забезпечила «Карпатам» вихід до Ліги Європи.
А 29-й тур у чемпіонській гонці все розставив на свої місця. Фартова для «Шахтаря» «Донбас Арена», на якій донеччани не програли ще жодного матчу в чемпіонаті, не підвела і в найважливіший момент сезону.
Довкола протистояння «Шахтаря» і «Динамо» завжди більше інтриг та пліток, ніж самого футболу. Представники донецького клубу домоглися призначення на цю зустріч іноземного рефері. Президент «Динамо» радив Луческу вивести на гру дубль, щоб дати змогу вболівальникам подивитися ще й «золотий матч». Тільки дуже ледачі не прокоментували зустріч і не висловили своїх прогнозів. Та все це стало неважливим після стартового свистка арбітра. На початку гри на полі панувала одна команда — «Шахтар». Господарі мали велику перевагу. Кияни прокинулись у середині тайму, згадавши, що мають виконати важливу місію — обіграти лідера і спробувати зберегти титул. Але іскра бажання так і не перетворилася на полум’я. І як би Газзаєв не захищав Ярмоленка — це не змусить уболівальників ним захоплюватися, а журналістів — не критикувати молодого футболіста. Він утратив м’яч у середині поля, і саме після цього Фернандіньо, Срна та Ілсіньо розіграли гольову комбінацію. Донеччани розрізали оборону динамівців так, ніби перед ними були юніори. Огріхи Сілви змушений був підчищати Андрій Шевченко. Хачеріді, який вийшов на поле у другому таймі, мав за мету побити рекорд Зозулі щодо кількості фолів на одиницю часу. Старання Євгена не були марними: від пенальті, який він «заробив», команду врятував досвідчений Шовковський. Щодо киян, то запам’ятався епізод на початку гри. Нінкович у штрафному майданчику господарів прокидав м’яч собі на хід і влучив у руку Кучеру. Але пенальті італійський рефері не призначив. Уболівальники донеччан трактуватимуть цей момент як ігровий, а динамівські фани — як такий, що зламав гру їхньої команди, не дозволив повести в рахунку на початку матчу. У подальшому динамівці не створили бодай одного стовідсоткового моменту для взяття воріт і втратили надію на повторення минулорічного успіху. Тож сьогодні «Шахтар» — чемпіон України. А після фінального свистка над стадіоном спалахнув святковий салют. Донецьк цієї ночі не спав, скандуючи «Шахтар» — чемпіон!» Не спав і Київ, але через невеселі думки про майбутнє своєї команди.
Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:
— Сьогодні грали дві дуже сильні команди. Але ми програли тому, що «Шахтар» більше заслуговував на перемогу.
Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Я вітаю всіх уболівальників нашої команди з цією перемогою. Своєю грою ми заслужили на чемпіонство.

Результати матчів 28-го туру:
«Ворскла» (Полтава) — «Арсенал» (Київ) — 1:5
Голи: 0:1 — Шацьких (13), 0:2 — Шоава (40), 0:3 — Міколюнас (53), 0:4 — Воробей (62), 1:4 — Чичиков (68), 1:5 — Мазілу (72)
«Металург» (Донецьк) — «Зоря» (Луганськ) — 0:0
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Чорноморець» (Одеса) — «Металіст» (Харків) — 0:2
Голи: 0:1 — Слюсар (9), 0:2 — Валяєв (80)
«Динамо» (Київ) — «Закарпаття» (Ужгород) — 2:0
Голи: 1:0 Мілевський (10, пен.), 2:0 — Даніо Сілва (48)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Оболонь» (Київ) — 1:0
Гол: 1:0 — Ярошенко (82, пен.)
«Металург» (Запоріжжя) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Ілсіньо (22), 0:2 — Д. Коста (90+3)
«Таврія» (Симферополь) — «Карпати» (Львів) — 1:1
Голи: 0:1 — Ткачук (16), 1:1 — Фещук (58)

Результати матчів 29-го туру:
«Закарпаття» — «Таврія» — 0:1
Гол: 0:1 — Фещук (47)
«Зоря» — «Металіст» — 1:4
Голи: 0:1 — Олійник (26), 0:2 — Едмар (48), 0:3 — Коельо (68), 0:4 — Олійник (85), 1:4 — Лазарович (89)
«Арсенал» — «Металург» (Д) — 2:0
Голи: 1:0 — Міколюнас (24), 2:0 — Воробей (49)
«Оболонь» — «Ворскла» — 1:1
Голи: 0:1 — Кулаков (60), 1:1 — Конюшенко (86, пен)
«Дніпро» — «Іллічівець» — 4:1
Голи: 1:0 — Коноплянка (35), 2:0 — Ротань (49), 3:0 — Кравченко (64), 3:1 — Касьян (68), 4:1 — Селезньов (82)
«Карпати» — «Кривбас» — 0:2
Голи: 0:1 — Федорчук (5), 0:2 — Воронков (32)
«Шахтар» — «Динамо» — 1:0
Гол: 1:0 — Ілсіньо (15)
«Металург» (З) — «Чорноморець» — 1:0
Гол: 1:0 — Алозі (63)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО


також у паперовій версії читайте:
  • БАСКЕТБОЛ: ЯКІ КИЯНИ У ФІНАЛІ?
  • «ГАМБУРГ» УДОМА НЕ ЗІГРАЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».