Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
«АКАДЕМІКА ВЕРНАДСЬКОГО» ВІДВІДАВ БІЛЛ ГЕЙТС
Гості на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» — не дивина. Щороку її відвідують грошовиті туристи з усіх куточків світу, особливо під час короткого полярного літа. Кілька років тому там побувала англійська принцеса Анна зі своєю свитою. Знайомилася з побутом наших дослідників і навіть скуштувала борщу, приготовленого українським кухарем.

Але такої знаменитості українські полярники ще не зустрічали: на острів Голіндез, де розташована наша станція, неждано-негадано завітав Білл Гейтс. При цьому супровід попросив господарів не розголошувати такої новини до того, як король чи батько комп'ютерів (його називають ще й генієм) відбуде від берегів крижаного материка.
Про цей візит мені розповів під час прес-конференції з нагоди повернення 14-ї експедиції на Батьківщину механік-дизеліст Микола Старинець, який вшосте «обживав» Південний полюс.
— На рейді біля нашого острова кинув якір кораблик, яким зазвичай возять туристів,— розповідає пан Микола.— Подумалося: знову чергова група екскурсантів милуватиметься принадами й красою екзотичної Антарктиди, фотографуватиме айсберги та незворушних пінгвінів, які не звертають уваги на прибульців. Либонь, попросять дозволу зійти на берег. Справді, згодом по радіо передали, що до нас хоче завітати... Білл Гейтс, а з ним восьмеро осіб супроводу. Мало сказати, що дуже здивувалися, спочатку всі були навіть дещо шоковані, адже не щодня є нагода побачити і навіть поспілкуватися з найбагатшою і найзнаменитішою в світі людиною. Міркували, чому він вибрав саме українську станцію. Можливо, американці хотіли поглянути, як хазяйнують нові господарі на колишньому британському «Фарадеї», подарованому Україні понад півтора десятка років тому. А втім, якось одразу заспокоїлися, як кажуть, оговталися, й дали «добро» на візит.
Спочатку, певна річ, завітали два охоронці, подивилися, чи немає загрози їхньому шефові. Попросили нікого не знімати, мовляв, їхній фотограф зробить світлини й поділиться ними з охочими мати фото на згадку. (Скажемо одразу, що ми не дотримали слова, знімали не зовсім криючись, тим паче, що сам Гейтс дивився на такі порушення спокійно). Після їхнього візиту ступив на територію станції й сам Білл Гейтс. Скромний чоловік, одягнений просто, по-дорожньому...
— Якби я зустрів його у київському тролейбусі, то, мабуть, й уваги б не звернув,— дивується Микола Старинець.— Нічим би він не вирізнявся серед юрми. А це ж чоловік із мільярдними статками, котрий зробив справжню революцію в комп'ютерних технологіях! Можна сказати, перевернув світ. То наші нувориші їздять у суперових авто, один перед одним вихваляються усіяними діамантами платиновими годинниками, носять костюми від найдорожчих кутюр'є та черевики зі зміїної, крокодилячої чи стаусячої шкіри... У нього ж усе просте: сіра курточка з отороченим штучним хутром капюшоном для захисту від негоди, чорна плетена шапочка, темний реглан, світлі штани й зручне взуття... Так само вбрані були його батько з мачухою, які були разом із ним. Тільки куртки в них сині. Скромні, доброзичливі, чемні, без якоїсь зверхності, характерної для наших багатіїв... Привіталися й попросили дозвіл на огляд приміщення. У нашій команді були люди, котрі добре володіють англійською, тож проблеми з екскурсоводом не було.
Коли Гейтс із супровідниками зайшов до приміщення станції, одразу зрозуміли, що цей чоловік справді цікавиться проблемами Антарктики. І не лише ними. Наприклад, запитав у багаторазового зимівника Станіслава Недогибченка, чи користуються на станції державною мовою та чи є в комп'ютері українські програми? Почувши ствердну відповідь, схвально усміхнувся. Либонь, чув про наші лінгвістичні баталії, про те, що мова корінного народу, визнана за державну, стає під час виборів розмінною монетою у боротьбі за владу. Помітно було, що американець готувався до візиту на станцію «Академік Вернадський» і дещо знає про Україну.
— Гейтс уважно оглянув приміщення, пройшов по лабораторіях, кабінетах, але особливо зацікавився дизельною-генераторною, пильно оглянув її. Піднявся нагору, на другий поверх, де стоїть знаменитий прилад Добсона. Саме за його допомогою на станції «Фарадей», яка є попередницею «Академіка Вернадського», колись англійські вчені вперше виявили так звану озонову дірку,— продовжує Микола Старинець.— Роздивлявся зусібіч цей раритет.
Наш кухар запропонував гостям каву, чай або й щось міцніше... Проте чемно відмовилися. Гейтс побажав усіляких успіхів і запропонував на згадку сфотографуватися з командою українських полярників. Зробив запис у книзі для почесних гостей: «Дякую за гостинність».
Після Білла Гейтса прийшов на станцію у супроводі охоронців Гейтс-наймолодший. Як розповів мені Станіслав Недогибченко, хлопчикові нещодавно виповнилося десять років, і в подарунок до дня народження він попросив у тата влаштувати для нього мандрівку до Антарктики. Син знаменитого батька побував у багатьох куточках світу, бачив чимало екзотики... Либонь, спочатку не захотів супроводжувати тата на станцію, залишився на кораблі, бо не думав, що там є щось цікаве. Та батько чи дід, мабуть, порадили скористатися нагодою й подивитися, де зимують українські полярники. Третьокласник виявився цікавим до всього, жваво освоював незнайому територію. Що вдієш: хлопчисько він і в Америці хлопчисько... А втім, одразу чемно привітався й потис, мов дорослий, руки усім членам команди.
Гості відвідали також старовинну англійську станцію-музей, розташовану за півкілометра від «Академіка Вернадського». Взимку полярники ходять туди по льоду, а влітку плавають на надувних човнах. Навіть ключі від музею зберігаються на «Академіку Вернадському».
...Візит завершився. Хочеться вірити, що знаменитому американцю сподобалася гостинність наших співвітчизників. Та навряд чи він знає, скільки у них проблем! Хіба можна осмислити здоровим глуздом, що й досі не ухвалено закон про антарктичну діяльність... Що через матеріальну скруту вже два роки українські полярники працюють без страховки, за мізерні зарплати. Що надзвичайно складно пробитися через свої ж таки митні кордони з безцінними, набутими за рік нелегкої праці зразками, які везуть в Україну для подальшого аналізу...
Про це та багато інших проблем говорили на згаданій прес-конференції. Чи стане їх менше?

Віра КУЛЬОВА
також у паперовій версії читайте:
  • БІЗНЕС-ЛЕДІ ХОЧУТЬ СТАТИ МАМАМИ...
  • ЧОЛОВІКИ БРЕШУТЬ БІЛЬШЕ
  • ДІЄТИ І КРОВОНОСНІ СУДИНИ
  • «ЯНДЕКС» ЗАПУСТИВ ВЛАСНИЙ АНТИВІРУС
  • ВИСОКОКАЛОРІЙНА ЇЖА — ДО ХЛОПЧИКА
  • ФРУКТ НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».