Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
МЕНСАУНД ВИХОВУЄ ПУБЛІКУ
Наскільки значним є 15-річний вік? Усе у світі, як відомо, є відносним. І, можливо, підліток, який прожив означену кількість літ, іще тільки пізнає ази дорослого життя. Та якщо йдеться про акапельну вокальну групу ManSound, котра упродовж цього часу не бігла за швидкоплинною модою, а залишалась собою, формуючи власний стиль, що ґрунтується на високопрофесійному співі й різноплановому репертуарі, то 15 років є доволі солідним відрізком часу.

Тому учасники секстету вирішили відзначити ювілей концертними турами по Україні, Білорусі та Росії. Святковий виступ менсаундівців недавно відбувся у Києві на сцені Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневий палац).
За день до зустрічі з київськими шанувальниками учасники гурту зустрілися з журналістами і поділились думками щодо минулого й сьогодення ManSound та планами на майбутнє. Почали розмову з історії: 1 грудня 1994 року шестеро молодих хлопців зробили свій перший студійний запис — ним стала козацька пісня «Полечко-поле». Цей день вважається офіційною датою народження ManSound. Згадали й засновника колективу та автора аранжування першого запису — композитора й аранжувальника Володимира Міхновецького. Він був незмінним художнім керівником групи до свого раптового і передчасного відходу у вічність внаслідок серцевого нападу в 2004 році. Створені ним аранжування увійшли до «золотого фонду» ManSound. З плином часу склад секстету неодноразово змінювався. З 2004 року в колективі співають тенори Володимир Сухін, Володимир Трач, Юрій Роменський, Сергій Харченко, баритон В'ячеслав Рубель і бас Рубен Толмачов.
Представники преси, які завітали того дня до інформаційної агенції РІА «Новини», мусили півгодини чекати своїх співрозмовників, але охоче вибачили їм запізнення. З огляду на поважну причину: співаки щойно повернулися аж з далекого Сибіру. Але вигляд мали невтомлений і жваво ділилися враженнями від поїздки: «Побували в гастрольному турі — Новосибірськ, Новокузнецьк, Кемерово. Ми не виступали там протягом п'яти років. Глядачі зустріли нас стоячи, шквалом оплесків. Працювалося чудово. У залі було чимало українців, вони навіть просили вести концерт українською мовою. Надихнуло і те, що на концерті в Кемерово половину глядацької зали заповнила молодь. Вони прийшли подивитися, що можна робити голосами впродовж двох годин».
Невипадково менсаундівці надали значення цьому чинникові. Учасники колективу усвідомлюють, що з часом поступово змінюються покоління слухачів, тож прагнуть залишатися цікавими й актуальними для аудиторії різного віку. Музиканти налаштовані оптимістично: на їхню думку, процес естетичного виховання публіки відбувається успішно — зростає кількість людей, яких цікавить якісна музика і жанр а капела зокрема.
Звісно, не обійшлося без запитання про підсумки й досягнення першого 15-річчя колективу і зрештою про те, чим пишаються вокалісти. Поцікавились присутні, якими бачать себе менсаундівці через 20 років (чим не аналогія з мушкетерами?). У відповідь почули: «Ми пишаємось нашими виступами, глядачами, тими емоціями, які пережили за цей час. Траплялися складні концерти, але провальних не було. А за 20 років, певно, збільшиться вага — і тілесна, і музична. Сподіваємось, зросте й бажання творити, дарувати людям радість (адже вони її так потребують) своїми піснями, аудіоальбомами».
Кажуть, що там, де закінчуються слова, починається музика. Однак група ManSound оригінальна і в цьому сенсі. Тому що її концерти — не лише море хорошої музики, а й жарти, репризи й сюрпризи. Ними порадував і ювілейний сольник. У напрочуд різноманітній програмі кожен жанр займав належне йому місце і жодного дисбалансу не відчувалось. На концерті, як і планувалося, менсаудівці здійснили авансові покази двох музичних аудіоальбомів, які вони мають намір записати. Перший — дуетний, до другого увійдуть збірка прочитань групою творів класичної музики і пісні про кохання. Серед друзів секстету — багато гарних співаків. І на концерті ми почули декого з них у дуеті з колективом-іменинником. Бажаними гостями були Тіна Кароль, Віктор Павлик, гурт «Танок на Майдані Конго» та інші виконавці.
Та головними героями свята були все одно шість блискучих учасників славетного гурту, який за роки сценічної діяльності став справді національним культурним брендом міжнародного значення. Постійні учасники міжнародних джазових фестивалів, конкурсів акапельних груп, менсаундівці здобули Гран-прі на багатьох із них, а головне — завоювали любов публіки й авторитет у музичних критиків.
Свій майстерний вокал, технічність та артистизм, багату тембральну палітру голосів, емоційність, природність, уміння спілкуватися з глядачем, здатність до імпровізацій виконавці знов продемонстрували на ювілейному концерті. Упродовж трьох годин з невеличким антрактом зі сцени звучали популярні джазові стандарти, українські народні пісні, класичні твори, мелодії зарубіжної естради. Приміром, учасники ManSound захотіли згадати колоритного Адріано Челентано і навіть зробили на нього зовнішню пародію. Віддали данину поваги і Юрію Антонову, який також святкує ювілей — 65 років. Тож на концерті прозвучали три загальновідомі музичні композиції цього лірика російської естради. Співаки пообіцяли включити їх до свого нового диску.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • БЛАЗЕНЬ. І ВОДНОЧАС КОРОЛЬ
  • РОДЗИНКИ КИЇВСЬКОГО КІНОФЕСТУ
  • УКРАЇНСЬКІ ФІЛЬМИ ПОБОРЮТЬСЯ ЗА «ПАЛЬМОВУ ГІЛКУ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».