Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СЕНСАЦІЯ У ЛЬВОВІ ТА ОДНООСІБНЕ ЛІДЕРСТВО «ШАХТАРЯ»
Донецький «Шахтар» став одноосібним лідером чемпіонату України. Конкурент «гірників» у боротьбі за золото — «Динамо» — зазнав фіаско у Львові. Щоб випередити команду Газзаєва, донеччанам потрібно було лише перемогти «Чорноморець». Треба віддати футболістам належне — з завданням Мірчи Луческу вони впоралися на «відмінно».

Львівські «Карпати» стрибнули вище голови. У рідному місті «зелено-білі» обіграли лідера турнірних перегонів — київське «Динамо». А напередодні матчу здавалося, що чорна смуга динамівців залишилася позаду — підопічні Газзаєва, хоча і з труднощами, здобули п'ять перемог поспіль. До речі, не щастить киянам саме на Заході — спочатку в Ужгороді програли, а тепер і зі Львова повернуться ні з чим. Напередодні матчу в обох команд виникли кадрові втрати — у «Динамо» були відсутні Шевченко, Хачеріді і Нінковіч, у «Карпат» — Федецький і Голодюк. Схоже, львів'яни, у яких не така вже й довга лава запасних, знайшли вихід із ситуації, а кияни — ні.
Гра розпочалася жваво і тривала у високому темпі практично всі 90 хвилин. Ущент заповнені трибуни «гнали» господарів уперед. Десь усередині першого тайму «Карпати» заволоділи ініціативою. «Зелено-білі» і не думали відсиджуватися на власній половині, а активно грали у відборі. Наставник киян Валерій Газзаєв вирішив внести корективи і випустив замість Гіоане Романа Зозулю. Але краще б він цього не робив, бо вже за кілька хвилин той отримав жовту картку, а потім і взагалі залишив поле!
Епізод із вилученням Зозулі, безумовно, кожна сторона трактувала по-своєму. На 39-й хвилині динамівець вийшов на ударну позицію, Тлумак кинувся йому в ноги і ліквідував загрозу. При цьому воротар зачепив Романа, і той упав. Динамівці кинулися апелювати до арбітра, який упорався з цим натиском і показав Зозулі другу жовту. Можливо, суддя вирішив, що гравець симулює, чи покарав його за розмови. Вже після матчу голкіпер «Карпат» Андрій Тлумак зазначив: «Я не знаю, чому Зозуля падав». Так «Динамо» залишилося у меншості (це перша їхня червона картка у чемпіонаті України, починаючи з 31 серпня 2008 року). Втім, гості тут же могли вийти вперед, але після потужного пострілу Мілевського Тлумак врятував «Карпати», перевівши м'яч на кутовий.
У другому таймі «Карпати» додали обертів. Львівська команда викладалася наповну, постійно атакувала і не давала киянам грати «свою гру». На 51-й хвилині м'яч просто якимось дивом не потрапив у ворота «Динамо». Кополовець віддав точну передачу на Ткачука, той в один дотик переправив м'яч на Ощипка, але Ігор з трьох метрів пробив вище воріт! Фортуна була на боці динамівців.
А на 62-й хвилині підопічні Олега Кононова вийшли вперед. Кожанов віддав точний пас Батісті, Юссуф не впорався з «опікою» бразильського форварда і той з розвороту вразив ближній кут воріт Шовковського! За кілька хвилин Газзаєв замінив Ярмоленка на Несмачного, але бажаних змін це не принесло. Потім стався ще один суперечливий епізод. Мілевський проривався до воріт «Карпат» через центр і впав у боротьбі з захисниками. Арбітр Швецов вирішив, що Артем симулював і нагородив його жовтою карткою. Хоча можливо, що цей «гірчичник» він отримав за розмови з арбітром. У подальшому на полі тривала запекла боротьба, але жодній із команд не вдалося забити. Як зазначив після матчу екс-тренер «Динамо» та збірної України Йожеф Сабо: «Це не динамівський футбол. «Динамо» за весь матч не створило жодного 100-відсоткового моменту». «Карпати» за гарячої підтримки трибун упевнено довели гру до перемоги. Отож львів'яни здобули чергову гучну і несподівану перемогу — нагадаємо, що навесні вони вже обігрували і «Металіст», і «Дніпро». А от гравців і тренерів «Динамо», схоже, знову очікує шквал критики — кияни ризикують віддати «Шахтарю» лідерство.
Наступного дня «Шахтар» приймав одеський «Чорноморець». З перших хвилин гри «гірники» показали одеситам, хто господар на «Донбас Арені», і вже на п'ятій хвилині повели в рахунку. Шандрук у боротьбі за м'яч зачепив Гладкого, той впав у штрафному майданчику. Арбітр призначив одинадцятиметровий, який чітко реалізував Жадсон. За десять хвилин потому Гладкий міг подвоїти перевагу, але на його удар головою зреагував Паст, а від рук голкіпера м'яч влучив у стійку. Загалом Гладкий провів гарний матч. Потім настала черга Василя Кобіна — після його потужного дальнього пострілу м'яч лише на півметра розминувся з дев'яткою воріт «Чорноморця». Ще одну нагоду мав Фернандіньо — після його передачі м'яч зрикошетив від захисника і Паст витягнув його з-під поперечини. Втім, ці невдачі анітрохи не зупинили атакувальний запал гірників, і вони продовжили тиснути на ворота опонентів. І таки досягли свого на 50-й хвилині. Справжній шедевр вийшов у Дугласа Кости — він зі штрафного закрутив м'яч у дальню дев'ятку. Після цього Луческу випустив на поле ще двох представників свого бразильського легіону — Тейшейру та Адріано. І не прогадав. Бо вже за дві хвилини Фернандіньо зробив простріл на Адріано і той несподіваним для голкіпера ударом п'ятою першим же дотиком до м'яча відправив шкіряну кулю у сітку. Після цього інтрига у матчі зникла остаточно. Запам'ятався хіба що курйозний епізод, коли Срна ледве не забив у власні ворота. Після навісу у штрафний майданчик «гірників» Даріо скидав головою м'яч П'ятову, але перестарався і Андрій ледве дістав м'яч з-під перекладини. Натомість «Чорноморець» не спромігся вчинити супернику гідного опору. Схоже, це саме та причина, на яку нарікав Андрій Баль: «Я не можу купити майстерності деяким своїм гравцям». Таким чином, «Шахтар» здобув третю перемогу поспіль і випередив «Динамо» на три очки.

Результати матчів 27-го туру:
«Арсенал» (Київ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:1
Голи: 1:0 — Мазілу (48), 1:1 — Козоріз (59), 2:1 — Мазілу (60), 3:1 — Міколюнас (74)
«Зоря» (Луганськ) — «Ворскла» (Полтава) — 2:1
Голи: 1:0 — Сілюк (39, з пен.), 2:0 — Полянський (68), 2:1 — Маркоскі (86, з пен.)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Таврія» (Симферополь) — 3:1
Голи: 1:0 — Селезньов (14), 2:0 — Ротань (59), 2:1 — Луценко (70), 3:1 — Феррейра (78)
«Карпати» (Львів) — «Динамо» (Київ) — 1:0
Гол: 1:0 — Батіста (62)
«Металіст» (Харків) — «Металург» (Донецьк) — 2:0
Голи: 1:0 — Папа Гуйє (10), 2:0 — Джексон Коельо (21)
«Закарпаття» (Ужгород) — «Металург» (Запоріжжя) — 0:1
Гол: 0:1 — Нестеров (48)
«Оболонь» (Київ) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:2
Голи: 0:1 — Морозюк (37), 0:2 — Андрієнко (41), 1:2 — Валєєв (55)
«Шахтар» (Донецьк) — «Чорноморець» (Одеса) — 3:0
Голи: 1:0 — Жадсон (6, з пен.), 2:0 — Коста (50), 3:0 — Адріано (66)
також у паперовій версії читайте:
  • МАДРИДСЬКИЙ ФІНАЛ— ДЛЯ «БАВАРІЇ» ТА «ІНТЕРА»
  • ХОКЕЙ: ТРЕТІЙ ПРОВАЛ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».